Naši pilići jeftiniji od nemačkih

N. S.

25. 04. 2015. u 07:27

Industrija mesa "Matijević" posluje po ustaljenom sistemu "od njive do trpeze". Na modernoj farmi živine radi samo sedam ljudi, hrane ih kukuruzom i sojom sa svojih njiva

Наши пилићи јефтинији од немачких

Vlasnik Petar Matijević u pogonima mesne industrije

RECEPT je jednostavan - ako piliće hranimo kukuruzom i sojom prozvedenim po najmodernijoj tehnologiji na našim imanjima, a na najsavremenijoj farmi, sa 200.000 pilića, radi samo sedam radnika, cena će im biti niža nego u Nemačkoj. Ako uz to dodamo i to da imamo svoje maloprodajne objekte, svoju najsavremeniju klanicu, kao i kamione za transport, stvar je jasna - objašnjava Petar Matijević, vlasnik Industrije mesa "Matijević".

Ovaj koncern nastao je iz male, zanatske mesare, a trenutno zapošljava više od 2.400 radnika u klanici i 127 prodajnih objekata. Tu su, takođe, i poljoprivredna dobra sa 25.000 hektara obradivog zemljišta, kao i devet stočarskih farmi i veliki ribnjak. Samim tim, kako objašnjava Matijević, zatvoren je sistem "od njive do trpeze".

- Podaci Ministarstva poljoprivrede, odnosno Uprave za veterinu, kažu da se u našoj klanici preradi više svežeg mesa, dobijenog sa naših farmi, nego u bilo kojoj drugoj klanici u Srbiji, a mislim da mi sami preradimo više mesa nego sve klanice u Vojvodini - ističe Matijević. - Preradili smo, od početka godine, 70.000 svinja, u svakom trenutku u tovu imamo 600.000 pilića, i na farmama, trenutno, imamo 4.500 bikova, jasno je da nam je potreba za uvozom minimalna i da možemo da poslujemo po sistemu "Danas u štali, sutra u prodavnici".

Najveći deo prizvoda iz sistema "Matijević", dodaje naš sagovornik, završava upravo na tržištu Srbije, odnosno, proizvodi se od domaćih proizvoda, za domaće tržište.

- Naravno, i mi uvozimo određene, manje količine smrznutog mesa, ali to najboljeg kvaliteta, i to samo za one dugotrajne proizvode čija tehnologija proizvodnje to zahteva - kaže Matijević. - Cilj nam je, naravno, da nastavimo da unapređujemo proizvodnju, a takođe i da širimo sektor primarne proizvodnje, jer samo na tom osnovu možemo da dodatno ojačavamo pozicije na domaćem, ali i planiramo širenje na strana, zahtevna tržišta.


POLJOPRIVREDNA GAZDINSTVA

NAJVEĆI dobavljači žive stoke u sistemu IM "Matijević" su poljoprivredna dobra - "Jedinstvo" i "Galad" iz Kikinde, "Ravnica" iz Bajmoka i farma "Mikićevo", "Agrovršac" iz Vršca, "Zlatica" iz Lazareva, "Ribar" iz Novog Kneževca i "Mat-Pile" iz Srpskog Itebeja, Banatskog Karađorđeva i Hetina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Marko

25.04.2015. 08:08

Sve je ovo zaista predivno ...havala Bogu da je ovaj tekst izashao u shtampi da se zatvore glasine oko kojekakvog mesa.....podrzavajmo sve shto je nashe............

ko je taj

25.04.2015. 08:19

sto ce utvrditi kolike su te manje kolicine smrnutog mesa i odakle su, odgovor je niko jer imate i cime i skime da to tako ostane.Ja i moja cela familija jedemeo samo ono sto raste iz zemlje, a to najkvalitetnije zamrznuto zaobilazim.

New York

25.04.2015. 12:31

E da, i to sto uvoze spada u otpad. Ako ne racunamo dragu Upravu za veterinu koja kaze da je to meso trece kategorije. Neka pitaju carinu sta uvoze

lala

26.04.2015. 11:25

@случајни пролазник - Ti si jedan od Srbendi koji misli da sve zna. Pre svega u Srbiji se ne gaje GM ratarske kulturei jer je to zabranjeno. A drugo, i da se gaje ti u opšte ne znaš šta su GM organizmi. Ne znaš ni ko je u pozadi napada na Monsanto. Nisi razmišljao da nisu možda konkurentske firme Basf i Bajer? Ne komentarišite ono što ne poznajete. Normalne države prave strategiju čime će hraniti stanovništvo u narednih sto godina, a u Srbiji se samo razvijaju teorije zavere.

Milan Jovanovic

25.04.2015. 21:13

Зато увозимо пилетину из Пољске и загађујемо свој народ.Заборавили су ставити и овај текст у наслову...

Dragoslav Gnjatic

26.04.2015. 14:57

@Milan Jovanovic - Druze Milane J. ja sam vozac mesne industrije Matijevic i radim na prevozu pilica kako sa nasih tako i sa drugih farmi i odgovorno ti tvrdim da nisi u pravu za taj uvoz pilica jer ovo sto stoji gore u tekstu da u svakom trenutku imamo u tovu 600 000 pilica je apsolutno tacno. A gdje si ti iskopao tu informaciju bas bi volio da znam i dokazi mi da nisam u pravu ako imas neke argumente a ako nemas onda ne lupaj

Peca

27.04.2015. 11:26

@Milan Jovanovic - Kao sto rece Dragoslave , ti si samo vozac ...ne znas ni ti sve ..

Mile

26.04.2015. 07:30

Pa čovek je i steka obogatstvo uvozom visokokvalitetnog smrznutog mesa koje su u EU trebali da unište. A tek logotip firme koji previše liči na logo jedne starije i slavnije firme.....

boban

30.04.2015. 04:43

@Mile - gosp.@Dragoslave,ipak ste Vi samo vozac/i ja sam/ i tacka.imate u svakom trenutku 600 000 u tovu,,ako americki Tajson u ne bas naj modernijoj/kao Vasa kako tvrdite/ klaonica pripremi 70 do 100 tona pilica dnevno,,,pa Vi bi ste u NAJ modernijoj morali biti preko 100 tona dnevno,,jel to u vas pilici rastu preko noci,,ili stizu preko noci smrznuti,,dajte carinicima da progovore sta i otkuda dolazi,,cinjenica je da Matijvic ima kvalitetno meso,,ali gdje ide a sta uvozi i prodaje u Srbiji,smece.

zagor

26.04.2015. 14:51

kako lazete....kolike jo mesu sumljivog kvaliteta uvezao iz inostranstva...nama je prodavao smece i djubre od mesnih preradjevina...unistio je mnogo popljoprivrednih dobara...a sad je kao pametan...more djubre jedno....