Zaražena piletina iz Poljske ušla u našu zemlju?

J. Subin - D. Marinković

21. 04. 2015. u 11:01

Evropska unija upozorila Srbiju da je uvezla meso inficirano salmonelom firme "Animeks fuds Spolka". Ministarstvo poljoprivrede: Roba uvezena, ali nije kontaminirana. Trgovinski lanci: Prodajemo samo domaće živinske proizvode

Заражена пилетина из Пољске ушла у нашу земљу?

EVROPSKI sistem za brzo uzbunjivanje svojih članica upozorio je Srbiju, još krajem marta, da je iz Poljske ušla pošiljka smrznutog pilećeg filea koja je zaražena salmonelom enteriditis! EU je upozorila da je proizvođač sporne serije poljska firma "Animeks fuds Spolka", a uvoznik "Alize internešnal" iz Francuske. U Ministarstvu poljoprivrede Srbije potvrđuju da je sporna serija poljske piletine ušla u našu zemlju, ali da je kontrolom utvrđeno da nije zaražena tom bakterijom, već da je zdravstveno potpuno ispravna za upotrebu.

Kako kažu u resornom ministarstvu, pretpstavlja se da je piletina zaražena u Francuskoj, prilikom prepakivanja.

- Pošiljka zamrznute piletine iz Poljske koja je stigla u Srbiju nije kontaminirana salmonelom - kažu u Ministarstvu poljoprivrede. - Obavljene su analize, kako na granici tako i u unutrašnjem prometu, po okruzima u Srbiji. Kako bi se pouzdano utvrdilo da li u pošiljci ima pilećeg mesa koje je kontaminirano. Sve analize su pokazale da je meso ispravno i da kod nas nije stigla piletina koja sadrži salmonelu. Pretpostavka je da se u zemljama gde se pojavila bakterija došlo do kontaminacije tokom prepakivanja pilećeg mesa, za lokalna tržišta tih zemalja.

"Novosti" su imale uvid u prepisku nadležnih u Upravi carine, u kojoj načelnica Veterinarske inspekcije Sanja Čelebićanin traži od svojih saradnika iz svih okruga da provere da li je zaražena piletina ušla u Srbiju. Nešto ranije, načelnik Odeljenja za veterinarsko javno zdravlje Tamara Bošković poslala je kolegama dopis Evropskog sistema za brzo uzbunjivanje, sa nalazom da se u zamrznutom pilećem mesu iz Poljske nalazi opasna bakterija.

NISMO JEDINI SPORNA piletina iz Poljske, osim u Srbiji, najverovatnije je završila, sudeći po evropskom "upozorenju" i u Francuskoj, Belgiji i Nemačkoj.

- U prilogu je RASFF notifikacija o nalazu salmonela enteriditis u zamrznutom pilećem mesu iz Poljske, koje je preko Francuske uvezeno u Srbiju - navodi Boškovićeva u toj prepisci. - Ne postoji lista distribucije u Srbiji, ali je potrebno što pre utvrditi gde je sve meso plasirano. Molim vas da mi nakon utvrđenih činjenica dostavite informaciju, radi slanja izveštaja.

Evropski sistem za brzo uzbunjivanje dao je i komentar, da je Poljska, u poslednjih šest meseci, deset puta obeležena zbog salmonele.

Na pitanje da li su vodeći trgovinski lanci u Srbiji uvozili zamrznutu poljsku piletinu, u kojoj je evropska agencija pronašla salmonelu, dobili smo negativan odgovor.

- U našoj ponudi je isključivo meso proverenog domaćeg porekla - ističu u kompaniji "Delez Srbija", u okviru koje posluju lanci "Maksi" i "Tempo".

I u "Merkatoru S", takođe, naglašavaju da u vitrinama prodaju pileće meso domaće proizvodnje:

- "Merkator-S, u čijem sastavu su maloprodajni objekti "Roda", "Idea" i "Merkator", potrošačima nudi piletinu domaćih proizvođača .

Isti komentar stiže i iz "Univereksporta", gde takođe tvrde da posluju isključivo sa domaćim proizvođačima piletine.

Goran Kovačević, direktor "Gomeksa", kaže "da nemaju uvoznu piletinu u prodaji, jer rade isključivo domaću piletinu i to od standardnih dobavljača i proizvođača. I u maloprodajnom lancu DIS za naš list potvrđuju da u svojim policama nemaju spornu piletinu.

- DIS nije uvozio ni sveže ni zamrznuto pileće meso - kažu u tom prodajnom lancu.

JAVAŠLUK

SAMA potraga Uprave za veterinu za pošiljkom piletine sa salmonelom iz Poljske, po svim okruzima u Srbiji, preko veterinarskih inspektora, pokazuje sav haos i javašluk u toj upravi - kaže za "Novosti" Marjan Rističević, predsednik skupštinskog Odbora za poljoprivredu.

- Jasno je da nema praćenja sledljivosti i da je bezbednost hrane dovedena u pitanje - objašnjava Rističević. - U Upravi veterine i resornom ministarstvu nema ni osnovnih planskih dokumenata u vezi sa bezbednošću hrane, propisanih zakonom. Više štete po zdravlje donosi nedostatak pravilnika o bezbednosti hrane nego osiromašeni uranijum.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Ђура Змај

21.04.2015. 11:25

Колики су "транспортни трошкови" за пилеће месо на релацији: Пољска - Француска - Србија и коме се то, и како исплати да дистрибуира по Србији?!

Grle

21.04.2015. 12:00

Pa kad nemamo nase pile nego uvozimo strano i bolesno! Srecom sam sa sela pa znam sta jedem... Gospodo ministri, objasnite nam zasto ne date priliku i mogucnost seljaku da proizvodi pilece meso za svoj narod?! Zasto je bolje da kupujemo poljsko i bolesno nego nase??? Ma dzaba sve...

bivsi_doktor

21.04.2015. 12:26

@Grle - Zašto ne kupujemo naše piliće? Pa između ostalog i zato što su neki naši pametnjakovići potpisali sporazum da sva roba iz EU može da se uvozi u Srbiju bez ikakve carine. Cilj tih naših pametnjakovića je najverovatnije bio da se uništi domaća proizvodnja. Ne bi bilo loše da se ispita da li je njihov "trud" rezultat neverovatne gluposti, ili su u pitanju debele provizije i izdaja nacionalnih interesa!

SOFIA

22.04.2015. 16:52

@Grle - Da je srece i Boga i da je vise takvih u Srbiji kao sto ste Vi Grle,al zalosno svi hoce u gradove i jedu tudji otpad

sljivarac

21.04.2015. 12:01

Sve ce to Srbi da plate i to je jedan u nizu boljitka a da nas nisu drugi upozorili naso bi se vec neki humanitarac velikog srca i dobre duse i podelio bi te pilice za 1 maj i posle bi bilo posla i za bolnice za komisije za ispitivanje uzroka bolesti i smrti , sta sve Srbin nije platio i pojeo i opet ostao ziv - bog je na nasoj strani!

gilepr

21.04.2015. 12:10

Ne znam, sta ce nama piletina iz uvoza...ko da nas ima 2000000000, pa ne moze da se proizvede dovoljno...?