Sjenička jagnjetina sa Novog Zelanda!

J. Subin / D. Marinković

31. 03. 2015. u 22:00

Država najavila oštru kontrolu prometa klaničke robe i zabranu prodaje zamrznutih polutki. Nedostaje provera zaleđenih proizvoda od granice do industrije, pa deo završi u mesarama

Сјеничка јагњетина са Новог Зеланда!

SRBIJA proizvodi kvalitetno meso, ali građani Srbije nemaju priliku da ga jedu. Naše sveže meso izvozimo, a uvozimo smrznuto. Mešetari ga potom odmrzavaju i puštaju u promet. Zato je savetnik premijera Dragan Glamočić rekao da će Vlada doneti mere koje će onemogućiti da se u domaćim radnjama smrznuto meso prodaje kao sveže.

Iako su nadležni godinama tvrdili da zamrznuto meso isključivo koristi klanična industrija za preradu, Glamočićeva izjava znači da država indirektno priznaje da to ipak nije bilo praksa!

- I do sada je, koliko je meni poznato, bilo zabranjeno prodavati smrznuto meso kao sveže, ali je javna tajna da postoji način da se ta odredba zaobiđe - kaže jedan od domaćih trgovaca, koji želi da ostane anoniman. - Uglavnom se radilo o situaciji kada neki prerađivač uveze meso za preradu, ali onda, umesto da ga preradi on ga daje u prodaju preko nekog trgovačkog lanca sa kojim sarađuje i koji je najverovatniji inicijator cele aktivnosti.

Prerađivači po pravilu koriste i meso iz domaćih izvora, a i iz uvoza, pa je onda praktično nemoguće znati o kom mesu se radi.

- Koliko god se mi sada zgražavali, radi se o posledici siromašnog tržišta i osiromašenog kupca - dodaje naš sagovornik. - Mera je više u vezi sa zaštitom domaće proizvodnje. Ovakve stvari dešavale su se kada dođe sezona sušenja mesa, pa je povećani pritisak na kupovinu buta sa kostima i sveže slanine za sušenje.

KAKO PREPOZNATI POTROŠAČI mogu jedino da obrate pažnju na boju, izgled, miris i rok trajanja mesa, objašnjava Lela Tasić iz Asocijacije potrošača Srbije. - Najbolje je uzimati svinjsko meso svetlije boje, koje nije premasno - priča Tasić. - Crvena boja mesa ukazuje na to da je svinja stara, jer je ono suvo, kotlet je veći, a beli obrub masnoće deblji. Takvo meso je prošarano krupnijim masnim žilama.

Prema podacima Uprave za carinu, u Srbiju je prošle godine uvezeno više od 55 tona smrznutog svinjskog mesa. Dok je 2013. godine u našu zemlju ušlo svega 3,7 tona smrznute svinjetine.

U Pokretu za zaštitu potrošača kažu da je "najverovatnije meso iz uvoza odmrzavano i prodavano kao sveže". To se indirektno i priznaje.

- Potrošače ne raduje iznuđena uredba o zaštiti stočara - ističe Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača. - Ona samo privremeno i prividno štiti stočare. Ne rešava problem niske produktivnosti, visokih troškova i male ponude mesa iz domaće proizvodnje.

Uredbom će se problemi preneti na potrošače, jer će se zbog manje ponude formirati više cene svežeg mesa. Ranije se, dodaje Bogosavljević, tvrdilo da se zamrznuto meso iz uvoza isključivo koristi u industrijskoj preradi. Zbog takvih netačnih tvrdnji inspektora izgubljeno je poverenje u njihov rad.

- Ne postoji, međutim, sistem kontrole zamrznutog mesa od graničnog prelaza do prerade u proizvod od mesa - tvrdi Bogosavljević. - Ostaje prostor koji će omogućavati da se zamrznuto meso iz uvoza odmrzne i kao sveže prodaje u prodavnicama mesa.

Odgovornost je na uvoznicima, prerađivačima i prodavcima. Potrošači ne mogu da budu sigurni da su kupili sveže nezamrzavano meso. Motiv da se uvezeno zamrznuto meso odledi i proda kao sveže jeste čist profit.

KUPCI U ZABLUDI

- SEĆAM se kada mi je klaničar iz Sjenice, koji je uvezao jagnjetinu sa Novog Zelanda, ispričao da je prodao jednom od vodećih trgovinskih lanaca nekoliko stotina jagnjadi, a onda su oni to meso reklamirali kao "sjeničku jagnjetinu" - kaže naš sagovornik. - U isto vreme, drugi prodajni lanac mu je kupio nekoliko hiljada jaganjaca, ali je njihova maloprodajna cena bila još viša.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

pantelija

31.03.2015. 22:17

prodaju nam sve i svasta uopste nema inspekcije da zaštiti potrošaca. dobro smo i živi postado smo lešinari. lav se ydravije hrani u africi nego mi u srbiji on bar jede sveže meso tek ulovljeno a mi meso koje je ko zna odakle je došlo i koliko je puta zamrzavano i odmrzavano

Nemi posmatrac

01.04.2015. 08:42

@Darko - I ja bi,prijatelju. Ali svi znamo kakva ja zarada na selu i kako drzava pomaze seljake. Ja do septembra treba da izdvojim 25000 samo za knjige, a gde su sveske i nova odeca i obuca za tri deteta. Niko mi to nece trampiti za krompir i jabuke! A kad donesem jaja iz sela da prodam, prodam po 10-ak kom i jos ih cekam za pare! O cemu mi pricamo!!!

Srećko

01.04.2015. 09:34

@Darko - Na selo dolaze da napune gepeke pa tutanj u grad.Problem je što uskoro neće imati gde da pune gepeke jer selo izumire.

milekontraš

31.03.2015. 22:59

Vlada umesto da brine o javnom sektoru, da ga jaca na svaki nacin i kvantitavivno i kvalitativno jer i to je njena obaveza pored ostalog, ona omalovazava zaposlene u javnom sektoru, smanjuje plate i isteruje kvalitetne ljude na taj nacin. Zakonski okviri, efikasni sudovi ali i jake i dobro organizovane javne sluzbe su prostor za rad privatnog sektora i u takvim uslovima ga treba pustiti da pliva i snalazi se. Drzava samo treba da ga onda kontrolise i stiti gradjane.

RS

01.04.2015. 11:08

@milekontraš - a mozda im Vlada nista neplaca i omalovazava jer nista ne rade i do srzi korupirani???

trgovac

31.03.2015. 23:17

Roba koja se prodaje je očajnog kvaliteta. Trgovce ubedjuju da je akcija, a u stvari je haos. U pirinču sam pronašla crve, bube, a proizvodjač me je izvredjao, ponizio ubedjujući me da tako treba. Bacila sam pirinač pretrpela štetu, izgubila mušteije, al dažbine se plaćaju. Država ne može da kontroliše uvoz svega i svačega, jer je tu uvek neko ko ima zaštitu iz vrha, a produžena ruka prodaje svašta uz pretnju da je mnogo jak i da mu inspekcija neće ništa jer je potkovan. A suhomesnati proizvodi!

Ljubomir

01.04.2015. 02:59

Inace novozelandska jagnjetina je najkvalitetnija, sva jagnjad su hranjena samo ispasom, bez koncentrata, bez tovljenja. U Srbiji nisam mogao da jedem tzv. jagnjetinu od "smrada" te iste jagnjetine. Otkad sam na Zapadu sa zadovoljstvom kupujem novozelandsku jagnjetinu koja je preukusna i bez "vonja".

Milenko S.

01.04.2015. 03:28

Kao niko ne može da utvrdi odakle meso!!!! Pa valjda ima nešto što se i pre rata zvalo --- pečat!!! Srpski ili novozelandski..?!

Perica Pasic

01.04.2015. 06:54

Trgovac mesom mi je se licno hvalio da u Mackat zlatiborsku prestonicu mesa dotera dva slepera mesa iz Brazila i Argentine i ko zna jos odakle ko zna kakvog kvaliteta,i mnogi sa strane kupuju prsutu i slaninu u Mackatu placaju skuplje nego sto je tirolska kobasica i misle da jedu kvalitetno meso sa zlatiborskih pasnjaka,a ono ko zna iz koje...Javna tajna je takodje da radnici Zlatiborca najvece firme u Mackatu govore da se meso koje oni preradjuju nejede,a oni najvise prodaju u Beogradu.

Цецко

01.04.2015. 07:50

Па шта сте очекивали! Можда ред, рад и дисциплину? Далеко је то од нас од 2000. Сваки пут дођу још гладније с.... Дарко је потпуно у праву, али то је мисаона именица док имамо Пинк, Heppy, ...Родитељи су полудели (аудиција за Пинкове звездице), а Вођи и осталима то одговара. Да ли је ово време Марије Антоанете? Живи били па видели.

Rajnders

01.04.2015. 15:43

Beeeeeeee! Jaganjci sa svih strana sveta a samo smo mi ,potrosaci,ispali ovce!!

Dejan

01.04.2015. 19:56

Odes u Rumuniju i cim predjes granicu vidis ovce, koze, krave, konje. Cak i stada magarica. Proputujes Srbijom i nigde to neces videti. Zato mi je ova prica potpuno verovatna. Zalosno.