Uskrs podigao cenu jaja

D. Marinković

30. 03. 2015. u 13:07

Sezonska potražnja po pravilu kroji cenovnike u trgovinama prehrambenom robom i na pijacama

Ускрс подигао цену јаја

UOBIČAJENO uoči Uskrsa poskupe jaja. Tako je i ove godine, a cena je već porasla za dva do tri dinara po komadu. Jaje sada košta od 12,5 do 20 dinara. Ali, proizvođači savetuju kupce da pre kupovine prošetaju po trgovinama, jer se ista klasa nudi po različitim cenama, zbog trgovinskih marži.

Poskupljenje je, tvrde proizvođači, posledica veće potrošnje, a sezonski ponuda je manja.

- Tržište, tradicionalno, reaguje pred Uskrs, ali posle praznika cena jaja pada, jer se smanjuje potražnja, a raste proizvodnja - objašnjava Dragiša Jović, direktor "Mikrosa", jednog od vodećih proizvođača. - Takođe, uoči Uskrsa građani će moći povoljnije da ih nabavljaju, naročito u većim prodajnim objektima. Cena jaja obično u preduskršnjoj nedelji pojeftini, jer im megamarketi obore cenu.

Trenutno proizvođačka cena jaja iznosi od 7,5 do 10 dinara po komadu.

PROIZVODNJA I POTROŠNJA TRENUTNO u Srbiji posluje oko 870 živinarskih farmi. Prema procenama, ima oko četiri do 4,5 miliona koka nosilja u industriji, a godišnje se proizvede od 1,3 do 1,4 milijardi komada jaja. Prema poslednjim podacima, potrošnja jaja u Srbiji iznosi oko 190 komada godišnje po stanovniku, što je pad u odnosu na period od pre dve i tri godine.

- Istovremeno, u maloprodaji cene su gotovo duplirane - kaže za "Novosti" Rade Škorić, direktor Poslovne zajednice za živinarstvo. - Visoki su rasponi cena u trgovinama, jaje iste klase, od istog dobavljača, varira i do pet dinara. Tako, primera radi, jaje "A" klase u jednom trgovinskom lancu košta od 17,5 do 19,5, a u drugom isto jaje od 12,5 do 14,5 dinara. Očigledno cena u velikoj meri zavisi i od marže trgovaca, ali i količine koju stave u promet.

Na pijačnim tezgama preprodavci jaja koriste svaku priliku da zarade pa ih često nude za dinar, dva skuplje od postojeće cene, pravdajući se da su "domaća". A, da je manja ponuda konzumnih jaja na tržištu potvrđuju i statistički podaci. U januaru i februaru 2015. uvezli smo jaja u vrednosti od 42.606 dolara, tri puta manje nego lane u isto vreme, dok je u prva dva meseca ove godine naš izvoz vredeo 404.770 dolara, i višestruko je veći u poređenju sa 2014. godinom.

- Ovi podaci pokazuju da je u prva dva meseca ove godine na tržištu došlo do znatnog smanjenja ponude jaja. U odnosu na isti period lane, uvoz je smanjen za 68,4 odsto, a izvoz povećan više od šest puta - ukazuje Nenad Budimović, sekretar Odbora za poljoprivredu Privredne komore Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Francesco

30.03.2015. 14:36

Dovoljan razlog da prestanem da kupujem jaja. Eto vam, dignite cenu na 500 dinara po komadu baksuzi nijedni. Još se seljaci pitaju zašto propadaju, eto vam odgovora.

Krang

30.03.2015. 16:38

@Francesco - A niko se ne pita koliko je slozen proces proizvodnje,da su to ziva bica kojima treba dvatesetcetvorocasovni nadzor gde mali propust donosi veliku stetu,isto tako prethodne 2 god se niko nije pitao kako zivinari spajaju kraj s'krajem...Pa,i ti ljudi su gradjani ove zemlje i dele istu muku,a to jaje je i dalje najeftiniji obrok,i da,ove cene nisu tacne na pijacama je najskuplje jaje 16 din! Tako da gospodo,ako vam je skupo jaje vi jedite meso...

Zasto su

01.04.2015. 07:18

@Francesco - onda jaja jeftinija u npr. Grckoj. Kad nesto ne znate da radite, nemojte da radite.

mirjana

30.03.2015. 15:32

razlog poskupljenja je izvoz jaja u bugarskoj koja ima nestasicu od kako je usla u eu jer kokoske ne drze vise u kaveze nego slobodno

Vaskrs je stara rec

01.04.2015. 07:17

@Чорлија - u narodu se, odavno, odomacilo uskrs.I Vladika Nikolaj Velimirovic je u svojim knjigama koristio uskrs, tako da niste u pravu.

DNS

31.03.2015. 02:10

Od kako NATO unazad par godina striktno zahteva... mora Uskrs-nikako Vaskrs...

milenko

31.03.2015. 16:58

prestanite da reklamirate velike sisteme koji su bar 30 posto skuplji od malih radnji i od pijaca