Da bi se ispitala ispravnost mleka, mora da se čeka

J. SUBIN

12. 03. 2015. u 16:30

Nacionalna referentna laboratorija u Batajnici ispitivaće zasada samo kvalitet semena. Potrošači tvrde da nema akreditaciju. U Ministarstvu kažu da im ne treba

Да би се испитала исправност млека, мора да се чека

VRATA Nacionalne referentne laboratorije u Batajnici otvorena su za ispitivanje semena, odnosno njegovog kvaliteta, klijavosti, čistoće i prisustva štetnih organizama. Da bi se započelo sa analizom mleka i hrane u pogledu njene bezbednosti po zdravlje ljudi, moraće još da se sačeka. Nedostaje oprema, ali i ljudi. Iako se verovalo da će njenim otvaranjem građani sa sigurnošću znati šta jedu, to se, bar zasad, neće desiti.

Tek otvorena fitosanitarna laboratorija nije počela pošteno ni da radi, a već se našla na meti stručnjaka i udruženja. Iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije poručili su da laboratorija ne poseduje nijednu akreditaciju i da njene metode nisu validne. U Ministarstvu poljoprivrede ove tvrdnje oštro demantuju i kažu da akreditacija za ovu vrstu ispitivanja nije obavezna, čak ni u EU.

- U Direkciji se oprema laboratorija koja će raditi fizičko-hemijska ispitivanja hrane biljnog i mešovitog porekla, u pogledu bezbednosti, i za to je akreditacija obavezna - kažu u resornom ministarstvu. - Za to će se iskoristiti kadrovski potencijal akreditovanih državnih laboratorija. To je bio jedan od motiva da se u posao otvaranja Direkcije uđe sa Ministarstvom prosvete i tehnološkog razvoja i Institutom za zaštitu bilja i životnu sredinu. Rezultati su validni jer su dobijeni uz primenu akreditovanih metoda, a analize obavljaju stručnjaci Instituta i zaposleni u Direkciji.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da se u Nacionalnoj referentnoj laboratoriji neće obavljati ispitivanje hrane u pogledu njene bezbednosti po zdravlje ljudi. Te analize obavljaju druge ustanove. U fitosanitarnoj laboratoriji analiziraće se seme namenjeno stavljanju u promet, bilo iz uvoza bilo iz domaće proizvodnje.

- Ispitivaće se hrana biljnog porekla, ali neprerađena, usevi, semenska roba i sadni materijal na prisustvo štetnih organizama biljaka - navode u resornom ministarstvu. - To su bakterije, virusi, gljive i insekti koji mogu da ugroze useve i biljnu proizvodnju na našim oranicama. Država se tako štiti od nastanka mogućih ekonomskih šteta i gubitaka u proizvodnji.

Stočari u Srbiji dugo čekaju i da se otvori laboratorija za ispitivanje kvaliteta mleka. U Ministarstvu poljoprivrede kažu da ona nije operativna, jer nedostaje značajan deo opreme. Novac za opremanje obezbeđen je iz ovogodišnjeg budžeta, i očekuje se da to bude završeno do kraja 2015. godine.

Ispitivanje sirovog mleka u ovoj laboratoriji obavljaće se za potrebe primarnih proizvođača mleka - ispričali su nam u Ministarstvu poljoprivrede. - Cilj ovih analiza jeste obezbeđivanje transparentnog i pouzdanog načina formiranja cena sirovog mleka, na osnovu nezavisne kontrole. Time će biti isključena bilo kakva sumnja da je rezultat kompromitovan potencijalnim sukobom interesa.


ZA SVE SLUŽBE

U MINISTARSTVU poljoprivrede kažu da su laboratorije namenjene za zvanične državne organe i inspekcijske službe, kako bi se osigurao kvalitetniji, sigurniji i efikasniji rad ovih službi. Svi drugi mogu da koriste usluge ove institucije, ali to nije njihova osnovna namena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije