Proverite da li vas je banka prevarila

S. MORAVČEVIĆ

10. 03. 2015. u 13:37

Narodna banka Srbije objavila kalkulator za građane kojima su banke naplatile više rate za kredite. Beograđaninu M. V. tri godine obaveza bila 5.000 dinara veća. Moraju da mu vrate 180.000

Проверите да ли вас је банка преварила

KOLIKO para su zaduženima u stranoj valuti zakinule pojedine banke do donošenja Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga krajem 2011. godine, od sada može pouzdano da se izračuna. Na svom sajtu Narodna banke Srbije, juče je instalirla kalkulator, pa je računica veoma jednostavna.

Neke banke su godinama građanima zaračunavale veće kamate na kredite u švajcarskim francima i evrima, iako za to nisu imale nijedan razlog. One su u vreme finansijske krize povećavale svoje marže i nekoliko puta, jednostrano i bez ikakvog objašnjenja. Aneksi ugovora su sadržavali samo klauzulu da se cena zajma podiže zbog poslovne politike. Odlukom Narodne banke Srbije se tome stalo na put, a od juče na sajtu ove institucije svaki građanin može sam da izračuna za koliko je zakinut.

Tako, na primer, za iznos kredita od 68.990 franaka koji je Beograđanin M. V. uzeo 31. januara 2008. godine na 25 godina, rata mu je pre jednostranog povećanja kamate bila 21.300 dinara. Kada je banka podigla svoju maržu, rata mu je bila veća za 5.426 dinara. Ovaj iznos banka je uzimala sve do donošenja Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga krajem 2011. godine, odnosno gotovo tri godine. U ovom slučaju, banka bi trebalo svom klijentu da vrati gotovo 180.000 dinara.

Kako Centralna banka navodi, banke su dužne da svaki pojedinačni ugovor o kreditu otplati, bez obzira na stranu valutu u kojoj je taj zajam uzet, utvrde koliko je više od klijenta uzela na osnovu samoinicijativnog povećanja kamate. Oni su menjali svoje marže "u skladu sa poslovnom politikom banke, opštim uslovima poslovanja ili promenljivim tržišnim uslovima..." Ovo se odnosi na period od trenutka jednostranog povećanja kamate do početka primene zakona u novembru 2011. godine.

- Preduslov za korišćenje kalkulatora je da korisnik kredita zna vrednosti osnovnih parametara čiji je unos neophodan za obračun - navode u NBS. - Poput datuma kada je banka u kojoj korisnik ima kredit povećala jednostrano kamatnu stopu, promenljive vrednosti fiksne marže ili nominalne vrednosti kamatne stope... Tako je na primer, u kalkulaciji potrebno navesti datum odobrenja kredita, prvobitno odobren iznos kredita, rok otplate kredita, tip prvobitno ugovorene kamatne stope, tip referentne kamatne stope, visinu fiksne marže...

Osim ovog kalkulatora, na sajtu NBS postavljen je i kalkulator za građane koji žele da svoje kredite u švajcarcima prebace u evre ili da se odluče za jedan od četiri modela rešenja problema u otplati zajmova uzetim u francima.


VEĆINA UMANJILA GLAVNICE

- VEĆINA banaka je do dana objavljivanja odluke NBS već obavila određeno umanjenje glavnice kredita po osnovu privremene otplate svojim korisnicima, tako da će numerički efekat dobijen korišćenjem ovog kalkulatora u praksi biti manji od prikazanog - kažu u NBS. - Ovaj kalkulator pokazuje pun iznos sredstava koje su banke više naplatile od korisnika kredita po osnovu povećanja neodrživih elemenata promenljive kamatne stope u periodu od jednostranog povećanja kamate do početka primene Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Demokrata, EU!

10.03.2015. 14:11

Kradu pare sa računa non-stop, to je normalno i u EU toga ima isto! Pazite se!! Ali nisu ti ljudi krivi, takvo je vreme došlo, loša su vremena danas...!!

SMOKI

10.03.2015. 14:20

Legalizovani lopovluk drzave.Posto su politicari uglavnom stedeli u SVAJCARCIMA onda daj spasavaj da im ne propadne kapital. Sta je sa obicnom ljudima koji ma su banke UKRALE debele pare. Hoce li drzava i tu da intervenise.Hoce al malo sutra. Ovakvom politikom nema Srbiji spasa. Voleo bih da sto pre propadne jer ce se prije podici sa novim ljudima, koji imaju razuma.

muja i hasa

10.03.2015. 16:56

Pa gde si ti bio zemljace (" M.V.") tri godine iliti do sada sedam, jesi li ih ikada pitao zasto to rade,zasto ti naplacuju 5500 dindzi vise? Naravno da nisi i sada si ti zrtva a oni dzelati...hmmm...?! Nego zasto kukaju sada svi...pa 2008 je evro bio 80 i kusur dinara a sada je 120 i nesto..pa naravno da ce i rata da bude adekvatna.

ministar, beograd

10.03.2015. 17:56

ja sam imao u banci 256 milijona evra a iako stalno radim sada imam samo 358 milijona evra, pa neznam kako je to moguce? oni izgleda kradu i u banci!!

gogo

11.03.2015. 19:05

@ministar, beograd - Ne kaže se "milijona" prijatelju. Prvo u školu da se ide, a onda pisanje.

Pele

06.04.2015. 17:34

@ministar, beograd - Ministar se zeza. Sta ga sad ti ucis pravopis. I nije rekao nego napisao. Ne moze covek da se nasali a da mu neki pametnjakovic ne ocita lekciju o pravopisu.

GREMBA

11.03.2015. 05:17

Treba pitati mladjanog Dinkica, zatvaraca nasih banaka, da li su mu to obecali pare sa Kipra, pa je ove ojaditelje srpskog trzista uveo na velika vrata u Srbiju...

Tosha

11.03.2015. 09:57

I dalje smatram da svi treba da tuze banke i da dobiju iznose sa zateznim kamatama. Ako su znali da otimaju, neka nauce malo i da vracaju...