ZA privatizacionog savetnika "Telekoma Srbija" jedinu ponudu dostavila je prestižna francuska investiciona banka "Lazard Freres SAS", u kojoj je izvršni direktor nekadašnji funkcioner Demokratske stranke Božidar Đelić.

On je u "Lazard" otišao 1. januara 2014. godine, prethodno napustivši sve stranačke funkcije. Da li će činjenica da će, ukoliko Srbija prihvati ponudu "Lazarda", Vladu Srbije o prodaji najprofitabilnijeg državnog preduzeća savetovati upravo bivši srpski ministar finansija i ministar za nauku i tehnologiju, i pomoći u boljem pronalaženju strateškog partnera, ostaje da se vidi. Tek, posle jučerašnjeg javnog otvaranja pristiglih ponuda na tender za privatizacionog savetnika za "Telekom", preostaje još nekoliko koraka do definitivnog izbora ove investicione banke.

U "Telekomu" ističu da će kompanija u zakonskom roku doneti odluku o prihvatljivosti ponude potencijalnog savetnika. Zasada je utvrđeno da je njegova ponuda blagovremena i da su dostavljena sva neophodna dokumenta.

- Obaveze savetnika u prvoj fazi su da uradi procenu vrednosti, ekonomsku i pravnu analizu, analizu tržišta, predloži modele privatizacije i pripremi vremenski i metodološki plan privatizacije - ističu u "Telekomu Srbija". - Nakon završetka prve faze, u slučaju da većinski akcionar donese odluku i izabere jedan od modela privatizacije, započeće druga faza u kojoj će sve aktivnosti u tom procesu da koordinira i vodi izabrani savetnik, od objavljivanja poziva do zatvaranja transakcije.

Pre nego što su ponude otvorene, premijer Srbije Aleksandar Vučić juče je istakao da je mnogo kompanija na strani potencijalnih kupaca, zato se malo njih javilo za privatizacionog savetnika "Telekoma".

- Rekli su mi da se javila jedna od dve-tri najrenomiranije kompanije - istakao je Vučić. - Naš dogovor sa MMF je da pola novca od prodaje "Telekoma" ide na vraćanje sumanutih kredita, koje smo uzimali u vreme vlada od 2008. do 2011. godine. A druga polovina ide u investicije u infrastrukturne poduhvate, poput pruge Beograd - Budimpešta.


ZBOG PRELASKA NAPUSTIO SKUPŠTINU

BOŽIDAR Đelić je januara 2001. godine izabran za ministra finansija u Vladi Zorana Đinđića, a potom je 2007. postao potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije. Nakon toga, toj funkciji 2008. dodaje i rukovođenje Ministarstvom za nauku i tehnološki razvoj. Decembra 2011. podnosi ostavku na mesto potpredsednika Vlade, nakon što Srbija nije dobila status kandidata za EU. Obelodanjujući svoje postavljenje na direktorsku funkciju u "Lazardu", Đelić krajem 2013. podnosi ostavku na poslaničko mesto u Skupštini i funkcije u DS.