FAP prodaju u delovima

D. GAGRIČIĆ - Z. RADOVIĆ

petak, 20. 02. 2015. u 20:41

ФАП продају у деловима
Agencija za privatizaciju objavila pozive za traženje kupaca za još tri srpska preduzeća. Ponuđene i firme "Krušik plastika AD" iz Osečine i AD "Aleksa Šantić"

AGENCIJA za privatizaciju je objavila javne pozive za privatizaciju tri preduzeća iz svog portfelja - "Krušik plastike AD" iz Osečine, "Fabrike automobila Priboj" i AD "Aleksa Šantić" iz istoimenog mesta. U pozivu za prikupljanje ponuda sa javnim nadmetanjem radi prodaje kapitala "Krušik plastike" navodi se da je na prodaju paket akcija koji predstavlja 93,96 odsto kapitala tog preduzeća, a procenjena vrednost kapitala je 843.299,70 evra.

- Svi zainteresovani mogu podneti prijave za učešće u postupku najkasnije do 6. aprila, a dužni su da uplate depozit za učešće u postupku, u iznosu od 84.329,97 evra - navode u Agenciji za privatizaciju.

Budući strateški partner FAP-a će, prema javnom pozivu, sa Republikom Srbijom osnovati novo privredno društvo. Minimalni ulog investitora je najmanje milion evra u novcu i pet miliona evra u stvarima ili u novcu, dok će ulog Srbije biti deo imovine FAP koju je država stekla zamenom potraživanja za vlasništvo.

U Opštini Priboj preduzeti su koraci za dolazak partnera, koji će oživeti fabriku i grad. Odlukom Skupštine opštine osnovano je Društvo sa ograničenom odgovornošću "Industrijski parkovi", čija su imovina zemljište i pogon "Preseraja", najvredniji deo FAP-a, u Manovića Polju, uz reku Uvac i granicu sa BiH. Ovde su poslednje izgrađene hale, 1984. godine, na 45.000 kvadrata.

- Država nam je ustupila "Preseraj" i osnovna delatnost društva "Industrijski parkovi" biće iznajmljivanje nekretnina. Uskoro, uz pomoć države, započinje adaptacija, kako bi se objekat prilagodio svetskim standardima u proizvodnji automobilskih delova i kamiona - ističe za "Novosti" Lazar Rvović, predsednik opštine Priboj.

Model industrijskih parkova već uspešno posluje u Subotici, a Rvović kaže da je namera da se kasnije nešto slično uradi i sa ostalim pogonima FAP-a, koje će se ponuditi drugim investitorima, kao i još neke fabrike na izdisaju, kako Priboj ne bi zavisio od jedne fabrike.

U FAP je do petka, kao i ranije u nekoliko navrata, boravila ekipa inžinjera kompanije "Sisu" iz Finske, sa kojom je u maju prošle godine Vlada Srbije potpisala memorandum, posle blokade barske pruge i dolaska premijera Aleksandra Vučića u grad na Limu. U matičnoj fabrici kamiona je 740 radnika, dok ih je nekoliko puta manje u četiri FAP-ova zavisna preduzeća. ZA NjIVE OSAM MILIONA EVRA

PREDMET prodaje preduzeća "Aleksa Šantić" je poljoprivredno zemljište sa pratećim objektima, u svojini subjekta privatizacije ukupne površine 699 hektara i 52 ara.

Procenjena tržišna cena navedene imovinske celine je 7.941.894,84 evra. Zainteresovana lica mogu podneti prijave za učešće u postupku najkasnije do 8. aprila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije