Dugove za struju ima 60.000 firmi

M. L. J.

02. 02. 2015. u 16:07

Dug srpske privrede za utrošenu električnu energiju premašio 12 milijardi dinara, upozorava EPS. Kompanije u restrukturiranju, komunalci i druge javne firme među najvećim dužnicima

Дугове за струjу има 60.000 фирми

Arhivska fotografija

NA listi skoro 60.000 preduzeća koja duguju za struju najviše je - državnih. Prema podacima "EPS Snabdevanja", najdeblji neplaćeni računi nalaze se kod - komunalnih i ostalih javnih preduzeća po gradovima Srbije, kao i firmi u restrukturiranju. Ukupan dug za električnu eneriju cele privrede premašuje, inače, 12 milijardi dinara.

Tako, za električnu energiju duguju javna preduzeća za vodovod i kanalizaciju, odnošenje otpada, javnu rasvetu, ali i toplane koje posluju širom Srbije.

Na primer, čak deset odsto od ukupnog duga za električnu energiju privrede u Kragujevcu odlazi na državnu firmu - Preduzeće za izgradnju grada.

- U Kragujevcu se za struju duguje više od milijardu dinara - kažu iz distribucije "Centar". - Od toga je oko 300 miliona dinara za dugovanja preduzeća i firmi. Preduzeće za izgradnju grada treba da plati oko 30 miliona dinara, a veliki deo od toga otpada na javnu rasvetu.

U prestonici, pak, struju godinama ne plaćaju firme u restrukturiranju. Najveći dužnici su stari privredni giganti IMT, IMR, "Ratko Mitrović", IKL...

GRAĐANI MANJE DUŽNI Kada bi se spojili dugovi svih domaćinstava koja nisu platila kilovate, oni bi iznosili osam milijardi dinara. To je za trećinu manje nego što duguje privreda, čije su obaveze "teške" 12 milijardi dinara.

- Firme koje su u procesu oporavka duguju višemilionske iznose, a njih niko ne plaća - kažu u Elektrodistribuciji Beograd. - Iako rade sa smanjenim intenzitetom, godinama ništa ne plaćaju, pa imaju vrtoglave račune. Dobijamo s vremena na vreme nalog za isključenje struje, ali smo primorani da ih brzo vratimo na mrežu, pod pritiskom države.

Među preduzećima u Beogradu čiji dugovi idu od nekoliko stotina hiljada do iznad milion dinara, jesu i firme gazda koji imaju elitne kuće na Dedinju, Senjaku, ali tu su i vlasnici pekara, prodavnica i splavova...

U Nišu, čiji potrošači godinama važe za najslabije platiše struje u Srbiji, sprema se isključivanje 2.500 firmi koje su zaboravile račun za struju u fioci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije