PDV za bebe kasni mesecima

Z. R.

28. 01. 2015. u 13:31

Spor povraćaj poreza na opremu za decu. Udruženja: Do naplate pola godine

ПДВ за бебе касни месецима

RODITELJI će u februaru imati novi rok da predaju zahteve za povraćaj PDV-a na bebi hranu i opremu, ali mnogi koji su to pravo ostvarili u julu još čekaju svoj novac. Rok za dostavljanje računa za kupovine obavljene tokom prvih šest meseci prošle godine bio je od 1. do 15. jula.

Poreska uprava je dužna da u roku od 30 dana od kada je predat zahtev, obavesti roditelje da li će moći da ostvare pravo na povraćaj PDV-a ili ne i da im u narednih 15 dana novac i uplati na račun. To znači da bi roditelji koji podnesu zahtev za povraćaj PDV-a na bebi opremu, novac mogli da očekuju najkasnije 45 dana od datuma podnošenja zahteva.

U Udruženju "Roditelj" i Roditeljskom portalu "Bebac", međutim, kažu da su se mame i tate žalile da uplata kasni mesecima.

- Okvirno se čeka od tri meseca do pola godine - kaže Ivana Brcan, urednica "Bepca". - Zato mnogi roditelji iz Srbije odlaze u inostranstvo da kupuju bebi opremu, garderobu i kozmetiku, jer tamo povraćaj PDV-a dobiju odmah na granici.

I na adresu udruženja "Roditelj" u prethodnom roku stiglo je dosta pritužbi zbog neusklađenog rada filijala, kašnjenja rešenja i uplata.

PORESKA ĆUTI U PORESKOJ upravi juče nisu imali komentar na pitanje da li su svi roditelji koji su podneli zahteve za refundaciju PDV-a u prethodnom roku dobili rešenja i novac koji im pripada.

- Javljali su nam se roditelji koji uopšte nisu dobili rešenje, a novac im je uplaćen. Međutim, neki od njih bi hteli da podnesu žalbu, jer smatraju da su dobili manje novca nego što im sleduje, ali nemaju dokument na koji bi se žalili - navodi Dragana Soćanin, predsednica Udruženja "Roditelj". - Bilo je komplikovanih situacija, da ljudima nisu priznali neke račune, ali nisu dobili objašnjenje zbog čega. Nismo uspeli da utvrdimo šta je bio uzrok tome da neko dobije i novac i rešenje, a neko ne, s obzirom da su pravila i sistem isplate isti za sve.

Zahtev za refundiranje PDV na bebi hranu i opremu mogu da predaju roditelji dece mlađe od dve godine, koji su državljani Srbije, i imaju ukupan mesečni prihod manji od 80.000 dinara. Takođe, ne smeju da imaju imovinu vredniju od 23,4 miliona dinara. Ukupan iznos vraćenog poreza ne može biti veći od 70.000 dinara, i to 40.000 u prvoj godini deteta, a 30.000 u drugoj.

NOVI ROK

NOVI rok za predaju dokumentacije bi trebalo da bude od 2. do 16. februara. Artikli za koje roditelji mogu dobiti refundaciju PDV-a su mleko za odojčad, kašice, krevetac, kolica, stolica za hranjenje, autosedište i pelene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije