Finci od aprila preuzimaju FAP

D. I. K.

26. 01. 2015. u 20:46

Pri kraju pregovori oko fabrike u Priboju. Krajem godine pojaviće se prvi savremeni kamioni iz FAP-a sa znakom finske kompanije „Sisu”. Vučić: Dva meseca za sve procedure

Финци од априла преузимају ФАП

PRVI savremeni kamioni iz pribojske fabrike FAP sa znakom finske kompanije "Sisu", pojaviće se krajem godine, jer bi proizvodnja, prema najavama, trebalo da krene od aprila. Pregovori oko saradnje "Sisu" i FAP korporacije su pri kraju, a premijer Srbije Aleksandar Vučić očekuje da u roku od dva meseca budu završene sve procedure.

Predsednik Vlade Srbije večeras je u Helsinkiju prisustvovao prezentaciji modela "sisu" kamiona, koji će se proizvoditi u pribojskoj fabrici. Na sastanku, nakon prezentacije, razgovarano je i o detaljima proizvodne linije, kao i o savremenom procesu proizvodnje koji će se uvesti u fabriku FAP.

Investicija finske kompanije u pribojsku fabriku automobila trebalo bi da ide kroz stvaranje zajedničkog preduzeća. Srbiju, prethodno, očekuje raspisivanje tendera, a povratak FAP-a u privredni život naše zemlje trebalo bi da se odrazi i na bruto domaći proizvod, ali i na, kako se ističe, povećanje životnog standarda ne samo u Priboju, već i okolini.

Korporacija FAP, inače upošljava 1.108 radnika, prema poslednjim dostupnim zvaničnim podacima iz završnih računa. Gubitak u 2013. godini bio je veći od 1,6 milijardi dinara, a kada se pogleda ceo sistem, sa zavisnim preduzećima, minus dostiže i 2,14 milijardi, a broj zaposlenih 1.444.

U sistemu FAP korporacije su četiri zavisna preduzeća: FAP "Stan", FAP "Livnica sa nadgradnjom", FAP "Lim" i FAP "Transport". Sve ove firme, kao i matična fabrika nose oznaku "u restrukturiranju". FAP se nalazi na listi od 502 preduzeća koja Agencija za privatizaciju treba da oglasi na prodaju u prvoj polovini godine.

Pregovori sa Fincima o kupovini pribojskog FAP-a dugo traju. Lanjskog maja potpisan je i memorandum o razumevanju između Vlade Srbije (potpisnik je bio Dušan Vujović, tada ministar privrede) i direktora kompanije "Sisu" Tima Korhonena.

VUČIĆ: LAKE MERE NE DONOSE NAJBOLJE REZULTATE

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, rekao je danas da lake, popularne mere nisu uvek najbolje rešenje, niti donose najbolji rezultat.

Vučić je tokom posete Helsinkiju, posle razgovora s finskim državnim vrhom, poručio da je za zemlje i njihovu budućnost bolje donositi teže mere, nego lake i popularne.

"Ono gde smo se mi (Vučić i predsednik Finske Sauli Ninisto) složili, to je da nisu lake mere uvek najbolje rešenje. Obično za zemlje i za ljude uvek bude bolje kad se više potrudimo, više radimo i kada se donose teže mere", naglasio je Vučić u izjavi za RTS.

"To je odgovornost političara, i za zemlje i za njihovu budućnost bolje je nego da donosite lake mere i popularne mere. To nikada ne donese rezultat, niti je to najbolji rezultat za te zemlje", naveo je premijer.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (26)

Да ли има краја овом лудилу?

26.01.2015. 21:52

Да ли је сврака попила мозак народу па мисли да ће боље живети кад све преузму странци?

Dejan

27.01.2015. 09:23

@Да ли има краја овом лудилу? - Ma jok...bolje ce se ziveti kad sve preuzmu Miskovici ili ostane u drzavnim rukama, da se jos malo nafatiraju stranacki kadrovi .

Намерно сељак одkуде Србију

28.01.2015. 14:20

@Да ли има краја овом лудилу? - Ало, бре, комшија! Немо се вређамо! Ако је сврака попила мозак тима из владу, па отимају, раду против устав и закон, трампе, продају и арче оно што није њиово и што они нису направили, и богате се на рачун народа, на шта си и ти вероватно мислио, није сврака попила мозак ЦЕЛОМЕ народу у који збрајам и мене лично. Ће дођу кад-тад следећи избори па да видим кој ће и заокружи. Само ће да бидне доцкан, остаће само неко да угаси сијалицу у ову Србију кад сви кидну преко грану!

Мане

26.01.2015. 22:06

Је л' и на нашем тржишту баш морају да се зову Сису :-P ?

Прибојац

26.01.2015. 22:27

Преузеће ко што су га преузели у септембру. Не липши магарче до зелене траве.

Lazi, lazi, lazi me, ti to radis najbolje...

26.01.2015. 23:06

Ovo sto najavljuje premijer Vucic je PROTIVZAKONITO. Drzava Srbija zeli da privatizuje-proda FAP, tj. da izadje iz vlasnistva nad ovom fabrikom. Vucic sada najavljuje formiranje zajednickog preduzeca sa Fincima (dakle, ostanak drzave u FAP-u???), pa tek onda raspisivanje tendera. Prakticno, on prejudicira pobednika tendera i namesta rezultat za jednog od ucesnika. Sta ce se desiti ako recimo Kinezi ucestvuju na tender i ponude daleko bolje uslove od te nove Vuciceve firme?

Keba Kraba

27.01.2015. 11:26

@Lazi, lazi, lazi me, ti to radis najbolje... - Sta ako, a sta ako ne? Finci su jedini koji zele da preuzmu FAP.

koje preuzimanje

28.01.2015. 13:58

@Lazi, lazi, lazi me, ti to radis najbolje... - ovde je rec o dil kao sa Mercedesom. Sisu su specificni kamioni koji nemaju neku veliku prodju i sam Sisu radi manje serije oko 1000 godisnje kamiona . Oni su namenjenim teskim uslovima rada na teskim terenima kojih nazaost nema puno Evropi a nije im ni izoz isao nesto. OVo ce bti kao i sa Ikarbusom Vucic ima da drzi nalepnicu dok kamere snimaju i to je to. Ti kamioni su dosta skupi za nase trziste i problematicni ce biti i za odrzavanje ako ih neko kupi a koliko vidim morace

Besposlen

26.01.2015. 23:12

Aaauuu pa ovo brže nego što zelenoj salati treba da poraste, 2 meseca i gotovo!

Ahtisari

27.01.2015. 12:43

@sne - dobio Nobelovu nagradu, za plan otimanja Kosova i Metohije od Srbije. Finac.

Kurjak

27.01.2015. 18:35

@sne - Jeste ,toliko nas gotive ti Finci da su medju prvima priznali Kosovo,ejjjj...botovi......

Fapovac

27.01.2015. 11:54

Svaka saradnja i projekat od koje ce Srbija i njeni gradjani imati koristi je pozeljna! Osim toga, Srbija ce se na idealan nacin predstaviti i drugim investitorima i pokazati da je pogodna i ozbiljna zemlja za investiranje!

Misha

27.01.2015. 12:17

Meni je drago da se u nasu zemlju ulaze i pozdravljam sve napore da se to i ostavari. Iako bih vole da po preuzimanju FAPA ostane isti naziv pa da poput DACIJE iz Rumunije pod okriljem Renaulta se nastavi razvoj domaceg brenda.

zz

27.01.2015. 12:19

Ocigledno ovde se malo zna o toj firmi.Ti kamioni se prave u jako malim serijama,ne voze se u kontinentalnoj evropi(gde se vozi mercedes),ni u britaniji,ni u skandinaviji osim finske.Homologacija je tamo drugacija od ostatka evrope.

SISUFAP

27.01.2015. 12:40

Vlada Srbije strpljivo i mudro pronalazi ozbiljne i efikasne partnere koji ce produktivno poslovati i donositi benefite za obe strane!

Spartak

27.01.2015. 12:55

Lepo bi bilo kada bi bila istina, stalno nas lažu, pa ne vidim razlog zašto bi sad verovali u ovu priču.

DW

27.01.2015. 14:22

U Srbiji je na delu novi način privatizacije. Prvo se sve dogovori sa kompanijom -favoritom, pa se onda raspiše tender po meri te firme.

Gorana

27.01.2015. 18:40

Svakako da će povratak FAP-a u privredni život da se odrazi na bruto domaći proizvod kao i na povećanje životnog standarda u Priboju i okolini.

Gorana

27.01.2015. 20:11

Svakako da će povratak FAP-a u privredni život da se odrazi na bruto domaći proizvod kao i na povećanje životnog standarda u Priboju i okolini.

kika11

28.01.2015. 12:12

Saradnja sa fincima na pokretanju proizvodnje u FAP-u koja je nekad bila jedna od jačih fabrika,a sada radi minimalnim kapacitetima,značiće našoj auto-industriji i privredi.

bombica

28.01.2015. 16:46

Na dobrom smo putu, vlada i premijer čine sve da povećamo proizvodnju i pokrenemo fabrike, Železara, FAP, Fijat...

Ni sam ne znam šta da mislim

28.01.2015. 20:39

Ne znam koliko jedna firmica sa oko 150 do 170 zaposlenih i godišnjim prometom od oko 130 miliona € može da pomogne FAP-u. Oni nemaju tržište ni za sebe, a kamo li dodatno za FAP. U Evropi njihovih kamiona nema, nekolicina ih je u Rusiji i naravno u Finskoj. Zbog konkurencije velikih nemaju budućnost. Verovatno im, da bi preživeli, trebaju srpske donacije po radnom mestu koje će kobajagi da otvore u Priboju. Plašim se da će to biti kiks sličan železari, Fijatu Srbija i drugim "investicijama"