Beograđanka prodala stan da bi otplaćivala rate u francima

Tanjug

23. 01. 2015. u 17:30

Dušanka Kraguljac podigla je stambeni kredit u toj valuti pre sedam godina, a u međuvremenu je ostala bez posla, pa je bila prinuđena da proda svekrvin stan da bi plaćala rate

Београђанка продала стан да би отплаћивала рате у францима

Thinkstock

BEOGRAD - Beograđanka Dušanka Kraguljac, koja je danas čekala ispred Udruženja banaka Srbije ishod sastanka bankara o švajcarskom franku, podigla je stambeni kredit u toj valuti pre sedam godina, a u međuvremenu je ostala bez posla, pa je bila prinuđena da proda svekrvin stan da bi plaćala rate.

Ona je za Tanjug ispričala da je u vreme kada je podigla stambeni kreditdu drug oko četiri miliona dinara, a do danas je kako kaže, izraženo u dinarima isplatila više od toga, ali banci i dalje duguje jos 36.000 franaka.

"Podigla sam kredit u francima 2007. godine i to je tada bilo 70.000 franaka, odnosno 43.000 evra. Sedam godina kasnije, dugujem 36.000 švajcaraca, i praktično isto toliko evra, jer su sada evro i franak, nakon naglog skoka švajcarske valute izjednačeni", požalila se ona.

Kraguljac kaže da joj je rata preko noći praktično skočila sa 520 na 644 evra, a u međuvremenu je, dodaje, ostala i bez posla.

"Rate plaćamo tako što koristimo ušteđevinu. Prodali smo i svekrvin stan", navela je.

Na pitanje kakvo bi joj rešenje banaka odgovaralo kaže da bi to bila mogućnost da konvertuje kredit iz švajcarca u evre, i to po kursu koji je važio u momentu kada se zadužila.

Kada su banke ranije ponudile tu mogućnost, ona nije mogla da je iskoristi, jer je, podseća, ostala bez posla a njena banka je tražila ponovo kompletnu dokumentaciju.

"Tražili su kompletnu dokumentaciju, a ja nisam više imala uslova. Do tada sam koristila sve mogućnosti, i grejs period dva puta, ali ne vredi. Sve je to malo, prema onome što dugujem", priča ova očajna Beograđanka.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja banaka Srbije (UBS) Goran Pitić izjavio je danas nakon petočasovnog zasedanja bankara da fiksiranja kursa švajcarskog franka neće biti opcija "jer bi takvo rešenje u Srbiji narušilo ravnopravan tretman ostalih klijenata i ugrozilo osnovne postulate bankarskog sektora".

On je pozvao građane zadužene u švajcarskim francima da se pojedinačno obrate svojim bankama kako bi se za konkretan slučaj našlo rešenje koje, kako je rekao, može biti produženje roka, konverzija ili neki drugi model.

Slično je rekao i predsednik Izvršnog odbora Eurobanke EFG Filipos Karamanolis rekavši da banke imaju zajedničke principe ali nemaju zajedničko rešenje za građane zadužene u švajcarcima. On je takođe pozvao zadužene građane da dođu u ekspoziture te banke radi dogovora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

boba

23.01.2015. 18:34

Kad moj drug nije vise mogao da otplacuje kredit uzet u CHF (skocila mu rata sa 300 na 500 evra mesecno) prodao je stan, i razduzio se kod Pireus banke. Da, puko je nesto love i vratio se da zivi kao podstanar ali vise nije nervozan i pogubljen. A i kirije su u medjuvremenu pale tako da je opet opusten i veseo.

Jagodinac

23.01.2015. 19:06

Eto u Hrvatskoj moze da se fiksira kurs franka , moze i u Madjarskoj ali u Srbiji ne moze. Sisanje krvi na slamcicu jos nije zavrseno.

RoRa

24.01.2015. 09:27

@Jagodinac - U Mađarskoj su ti krediti konvertovani u forinte po TADAŠNJEM kursu. Država je bankama dala nekih osam milijardi EVRA iz deviznih rezervi Mađarske. Samo tako je vuk ( štediše banaka) bio sit a bile su i ovce ( lakomisleni građani ) na broju. Naravno, račun su platili svi poreski obveznici Mađarske.

I Jezdu i Dafinu

24.01.2015. 13:06

@Jagodinac - i zelezaru i zeleznicu su platili svi gradjani ove drzave, ukljucujuci i one koji su podigli kredit vezan za svajcarce, pa sto ne bi i ovo.

banjaluka

26.01.2015. 13:01

@Jagodinac - Rora je lijepo objasnio koliko to kosta. A to se opet placa iz zajednicke narodne kase zvane budzet. Resenje je vratiti stanove bankama. Neka banke aktiviraju hipoteku ili prodati stan iz vratiti kredit i nauciti prvu lekciju zaduzivanja. Sve sto zvuci previse dobro da bi bilo istinito, sigurno nije dobro. Ali svakako bi trebalo uvesti zabranu kredita u devizama. Ako banka posluje na teritoriji Srbije neka posluje u valuti Srbije.

miša

23.01.2015. 19:28

svekrvin stan prodala.........ona će ostati i bez tog stana u kreditu,jer su cene stanova drastično pale i još će padati.......mnogo su bili naduvali cene,pa nije bilo normalno da stan u bgd kod arene košta ko u bernu,baselu,cirihu...........e sada će to sve doći na pravu meru a mi smo u teškoj ekonomskoj situaciji

Ajde ne mlati

24.01.2015. 13:13

@miša - cene su pale u vrh glave 10 posto. Cene diktira trziste, tako da nema govora o skupim stanovima. Cena kvadrata u centru Ciriha je pet puta visa od cene u centru Beograda.

Tikov

23.01.2015. 19:32

najbolje dugovati u dinarima i stediti u frankima, ali kada ste naopaki izvolite. Medjuvremeno Evrozona zbog pada Evra je suocena sa poskupoci gasa i nafte. Nema ovde ringispil kako ga pozeljkuju govnetina antisrpska i - ruska.

Z B

23.01.2015. 19:54

Ko vas je terao da uzmete kredit u švajcarskim francima. Koliko puta je Jelašić pricao i pisao u sredstvima javnog informisanja da je to opasno? Hteli ste manju kamatu, rizikovali.

Prle i Tihi

23.01.2015. 20:05

Najbolje rešenje bi bilo da joj banka skroz oprosti dug, obnovi joj kreditnu sposobnost, pa da gospodja ponovo napravi jednu genijalnu investiciju. Ili još bolje, da joj ceo kredit pretvori u evre po kursu od pre 7 godina, a da joj ono što je platila u CHF računa po sadašnjem kursu, pa da joj isplati razliku. I naravno kamatu na više plaćena sredstva. U stvari, zašto ne pretvoriti sve u dinare? Pa ne živimo u evriji, nego u Srbiji!

Ivan

23.01.2015. 20:42

Koliki je kredit uzela ta g-dja sa ratom preko 500chf ?? Veliki rizik, veliki dobbitak ili gubitak. Dobro je da je imala sta da proda. Bolje da je placala kiriju do svekrvine smrti.

Ja sam ranije

24.01.2015. 13:16

otplatio deo glavnice, sad cu prodati i garsonjeru koju sam nasledio i opet otplatiti od glavnice. To se isplati vise, nego od toga placati rate. Izgubio sam dosta para, ali ce na kraju stan kakav sam zeleo i kupio, ipak biti moj.

bora

24.01.2015. 15:12

Evo i ja bih pretvorio svoje dinare u CHF po kursu od 2007. god.Imao bih jedno par miliona dinara da konvertujem, kome da se javim ?

ivan

29.01.2015. 17:28

Najbolje resenje za sve sto imaju kredite je da vrate stan, predju u kirju. drzava nek se bakce za 20000 stanova , sa gradjevinskom industrijom, sa novim stanovima koji su u izgradnji sa padom cene stana , sa tolikim radnicima sto rade u gradjevini i za gradjevinu. A banke nek vide da li ce neko da podigne kredit u buducnosti. pozzz