Vraćanje SDK - spas za budžet

D. I. KRASIĆ

20. 01. 2015. u 14:52

Da li bi pokretanje Službe društvenog knjigovodstva povećalo prihode države? Pre 12 godina Zavod za obračun i plaćanja mogao je da bude moderna agencija za platni promet

Враћање СДК - спас за буџет

PRAZNA državna kasa, ogromni dugovi privrede za neplaćene poreze, nemogućnost malobrojnih koji posluju "u plusu" da se namire od onih blokiranih sve češće u javnosti potežu pitanje da li treba vratiti nekadašnju Službu društvenog knjigovodstva (SDK), odnosno Zavod za obračun i plaćanja (ZOP). Ova institucija je, praktično, nestala 2003. godine, kada je platni promet prebačen na banke. Do tada je kontrola svake transakcije bila detaljnija, plate nisu mogle da "legnu" na račune zaposlenih bez uplaćenih poreza i doprinosa, a država je bila sigurnija da će svoje "parče kolača" u vidu javnih prihoda na vreme naplatiti.

Danas, kada se mesečno u bankama u Srbiji "obrne" više od 3.000 milijardi dinara i više od 30 miliona evra, firme i pojedinci za neplaćene poreze i doprinose državi duguju oko 700 milijardi dinara, od čega blizu dve trećine nikada ne može da bude naplaćeno. Manjak u budžetu se popunjava smanjenjem penzija i plata u javnom sektoru, a hiljade radnika muku muči sa nepovezanim stažom i neoverenim zdravstvenim knjižicama.

Ekonomista Đorđe Đukić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, smatra da je, pre više od decenije, propuštena šansa da se nekadašnji SDK transformiše u modernu agenciju za platni promet, poput one koju i danas ima Slovenija. A time je uništena i mogućnost efikasne kontrole naplate javnih prihoda.

OBRT Prošlog meseca se, kroz banke u Srbiji, "obrnulo" 3.433 milijarde dinara i 32 miliona evra. Firme i pojedinci su, za 23 radna decembarska dana ispostavili 17,5 miliona naloga za plaćanje. Platni promet danas se obavlja preko šaltera 29 banaka u našoj zemlji.

- Promena konfiguracije vlasti dovodi do urušavanja efikasnih institucija, bez toga da se one transformišu. Cenu u ovom slučaju plaćaju socijalno najsiromašniji građani, ali i efikasni privrednici koji ne mogu da naplate svoja potraživanja - kaže Đukić za "Novosti".

On podseća da je, pre 12 godina, SDK zatvoren, a da pri tome nije izgrađena institucija koja bi ga adekvatno zamenila.

- Osnovni zadatak svake države je da se stara o finansijskoj disciplini - ukazuje Đukić. - Ne znam da li je tada nekim lobističkim strukturama odgovaralo da se SDK ugasi, pod "mantrom" neke socijalističke tvorevine, ili je to bio rezultat totalnog neznanja. Jer, svako ko vodi finansije jedne države, mora da vodi i računa o rigoroznoj finansijskoj disciplini i firmi i građana. Institucije ne mogu da funkcionišu bez tog kostura.

Na pitanje koji su nam preduslovi sada potrebni da ponovo "podignemo" ovakvu vrstu institucije, Đukić kratko odgovara: "To bi bila gradnja kuće iz početka".

Posle petooktobarskih promena 2000. godine, kada se započelo sa procesom "prebacivanja platnog prometa na banke", bilo je lako transformisati SDK, odnosno ZOP u neku vrstu državne agencije za platni promet.

PROMENA TABLE - Pametne države ne uništavaju stare tekovine samo zato što su, na primer, proizvod socijalističkog društva. Ne menja se ono što je dobro. Dovoljno je samo "promeniti tablu" sa nazivom. Zar nije SDK mogao da postane Agencija za platni promet? - pita profesor Đorđe Đukić.

SDK je imao više hiljada dobro obučenih ljudi, ali i odličan operativni sistem i tehničku podršku, koju su u to doba stranci smatrali izuzetno naprednim. Institucija je ipak ugašena, kako se tada govorilo, u skladu sa evropskim propisima, a imovina je uglavnom "prebačena" na tada novoformiranu Nacionalnu štedionicu.

- Značaj SDK nije bio samo u kontroli naplata poreza i doprinosa, već prvenstveno u kontroli tokova novca - objašnjavaju za "Novosti" sagovornici iz ovdašnjih banaka. - SDK je praktično bio "glavni filter" koji je sprečavao pranje novca, sve se radilo na osnovu papira i moralo je da bude dobro dokumentovano.

Danas svaka firma može da ima koliko god hoće računa u više banaka, a same banke nemaju ovakve mehanizme kontrole. Jedva je tokom prošle godine uspostavljena i kakva-takva kontrola uplate poreza i doprinosa, uvođenjem mehanizma elektronske prijave poreza u Poreskoj upravi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

Vasilije

20.01.2015. 15:30

Umesto da uteravamo pare stranim bankama novac da vratimo SDK u svaku opstinu. Svaka poslovnica će izdržavati sebe od provizije a država će dobiti najmanje 1000 zaposlenih, redovniju kontrolu plaćanja obaveza prema budžetu. Pokazatelji bi sigurno bili u prilo ovog pa se nadam da oni drugi sa drugim interesima neće prevagnuti. Ukoliko vlada odluči da vrati platni promet u svoje okrilje treba odmah da to učini da bi od prvog obračunskog kvartala počeli sa radom novi centri i filijale sirom Srbije.

Gradjanin

20.01.2015. 15:38

SDK je bila najbolja institucija stare države. Njenim povratkom bi se vratio red, i disciplina u platnom prometu. Dinkić je ovu službu uništio po zadatku, i na mala vrata uveo belosvetske bankarske prevarante koji sisaju krv ovom napaćenom narodu. Pogledajte gde su sada naše domaće banke i privredeni giganti, posebno građevinska operativa, koje su one finasirale. Srbija je oštećena za desetine milijardi eura od 5.oktobra 2000.godine. Niko do sada nije odgovarao za ovaj zločin prema svom narodu.

dinar

21.01.2015. 13:47

@Gradjanin - nesaglediv zlocin prema svom narodu od strane dinkica i njegovih mafijasa.pogledajte samo snimak iz hotela moskva. ljudski talog!

vlada

20.01.2015. 17:52

... "poBEDNICI" iz dvehiljadite su "brisali" sve iz prethodnog perioda a za SDK /izmedju ostalog/ je autor bio Dinkić! Da bi se otvorio prostor "burazerskoj" ekonomiji, da bi se "tajkuni" vinuli u visine /bez kontrole/ da bi se, jednostavno, afirmisao kriminal, SDK kao pravni državni subjekt je bio ozbiljna prepreka! Sada se po državu to vraća kao bumerang! Pozvao bi sve te vajne ekonomiste iz DOS ovske kamarile /Dinkića, Djelića, Labusa ..../ na "dopunska" objašnjenja! Obavezno!!!!

samo da podsetim

20.01.2015. 20:22

taj SDK koji je postojao do 2003 godine kada ga je oteo dinkic kroz svoju stedionicu a posle rasprodao je bilo nesto zbog cega su i Japanci dolazi da snime i vide kako funkcionise jer je to bio najbrzi nacin prebacivanja para sa jednog na drugi racun i to se odvijalo u momentu. I danas postoji u nasoj ex republici koja ima i najaci zivotni standard. Kad se gasio SDK u komori sam rekao da ce to kroz deset godina drzavu kostati stotine miliona evra a i privredu par milijardi sto se i desilo.

he.he

20.01.2015. 21:00

Sve je tacno sto kazu za SDK ali nema sanse da se vrati! Nisu strane banke dosle u Srbiju da bi nama bilo bolje nego radi zarade! Prema tome, promet ce ici preko njihovih saltera! Nema tu vrdanja! ko pita zabu kada se bara zatrpava?

из главе

20.01.2015. 21:03

СДК је прва жртва економских убица јер су даље наставали да економски сахрањују српску привреду без трагова ( тј трагови су остајали сакривени у страним банкама, чији су власници њихови ментори)...СДК је пре 15г имао бољи информациони систем и поузданији софтвер за пословање а домаће производње,него ови западњаци данас, крајем 90тих су пред. неке стране фирме гледали да га купе(сл и са програмом који је користила СУЦ)

Dule

21.01.2015. 10:39

Svojevremeno sam o svemu ovome pisao, kao i mnogi drugi, ali su ocigledno licni interesi pojedinaca pobedili. Govorio sam tada da SDK treba da ostane i da se nazove Sluzba drzavne kontrole. SDK je bila izvanredno organizovana sa eksternom i internom kontrolom, sa dobrim kadrovima u Centrali i Filijalama i sa azurnim pracenjem propisa i rezultata kontrole. Drzava mora da ima uvid u poslovanje poreskih obveznika i primenu propisa, to revizija nikako ne moze da nadoknadi. Ali steta je ucinjena!!!

obilic

21.01.2015. 18:08

Toliko dobrih i tacnih komentara! Nema se takoreci sta dodati osim: Kakve su sanse da se akteri unistenja finansiskog sektora Srbije i njene privrede dovedu pred lice pravde? Necu ih nabrajati jer su svi vec pomenuti. Inace, SDK pod hitno vretiti u zivot, jos nije kasno!

SNEŽANA

22.01.2015. 08:03

Uvedena Objedinjena naplata,koju je je inicirao Savez računovođa i revizora Srbije a prihvatilo MF i Poreska uprava u okviru pokrenute reforme iz 2012.g., jeste već spas za budžet Srbije, koji dokazuje ogromna povećana naplata poreza i doprinosa u 2014.g.Novinari bi mogli da malo više istraže vezano za ovaj neponovljivi reformski projekat koji je upravo ispravio štetu po osnovu ukinute SDKa i od 2003.g.uvedene uplate poreza i doprinosa na stotine različitih računa!

SNEŽANA

22.01.2015. 08:15

Objedinjenom naplatom, sada se uplata poreza i doprinosa vrši na jedan račun, Trezor raspoređuje javne prihode primaocima prihoda a poslovne banke ne mogu izvršiti isplate dok ne provere naloge za plaćanje da li sadrže poziv na broj odobrenja koji je dodelila Poreska uprava u elekronskoj pojedinačnoj poreskoj prijavi. Puni efekat od Objedinjene naplate država Srbija će imati, kada organizuje da se vrši platni promet po osnovu isplate svih oporezivih prihoda u okviru domaće nacionalne banke.

SNEŽANA

22.01.2015. 10:59

USAID - ANKETA za 2014.g., 1009 REGISTROVANIH POSLOVNIH SUBJEKATA -Ocenjujući pojedine reformske procese, privrednici kao najpozitivniji proces izdvajaju objedinjenu naplatu poreza i doprinosa.MMF -Govoreći o tome gde je postignut napredak od potpisivanja poslednjeg aranžmana 2011. godine, a gde nije bilo pomaka, on je rekao da se postiglo mnogo u uslovima poslovanja kao i u objedinjavanju postupka za plaćanje poreza i doprinosa na zarade.ISTRAŽITE ! www.srrs.rs youtub Reforma Poreske uprave

Milena

22.01.2015. 12:51

Molim autora teksta i urednika VN da obrate paznju na cinjenice od znacaja, koje slede, a koje profesionalno poznajem i branim: Prvo: greh je favorizovati tezu o povratku sdk, jer je sdk, na moju veliku zalost vec ubijen Drugo: greh je ne favorizovati idejne tvorce projekta OBJEDINJENA NAPLATA, kao i sam projekat, jer su oni upravo povratili kontrolnu ulogu drzavi, koju je imala sa sdk. Ako nastavite sa prvim grehom, kukacemo zaludno za prosloscu, ako istrazite drugi greh svima ce biti bolje.

Knjigovodja

23.01.2015. 08:52

U danasnjim uslovima SDK bi radio podjednako lose kao i Poreska uprava Srbije. Samo reformom poreske sluzbe dobila bi se izuzetna kontrolna funkcija celokupnog platnog prometa, bolje naplate svih poreskih prihoda. Strasno je veliko neznanje raznih eksperata koji kazu da je dug gradjana i privrede 700 milijardi dinara, jos strasnije sto te podatke koristi i prvi covek Vlade, razni kvazi eksperti i veliki ekonomski analiticari. Haos je napravljen sa namerom da se vrse velike pljacke utajom poreza