NEMAČKA kompanija "Tenis", kako saznaju "Novosti", Vojvodinu je markirala kao najbolju lokaciju za svoj posao. Za sada su sigurne dve lokacije za izgradnju farmi - u Sremskoj Mitrovici i u selu Čalma, u blizini ovog grada. Neizvesno je gde će biti podignuta još tri poljoprivredna gazdinstva, ali se osim Srema pominje i Mačva, kraj poznat po uzgoju ovih životinja.

Predstavnici nemačke kompanije za dve do tri nedelje trebalo bi ponovo da posete Srbiju i da nastave pregovore.

- Procedura oko prikupljanja dokumentacije trebalo bi da se završi do leta, kada se očekuje i početak izgradnje prvih farmi - kaže naš izvor. - Investitor je najviše zainteresovan za Vojvodinu i Mačvu, jer u tom kraju postoji tradicija uzgoja svinja. Odgovara im i što postoje velike površine obradivog zemljišta zbog stočne hrane, za razliku od drugih delova Srbije gde su posedi isparčani. Iako će investirati u poljoprivredne kombinate, koji imaju svoje objekte, insistiraju na izgradnji novih tovilišta, po standardima koji zadovoljavaju njihove kriterijume.

NEĆE PKB KOMPANIJA "Tenis" spominjala se i kao potencijalni kupac Poljoprivredne korporacije Beograd. Kako saznajemo PKB po profilu ne zadovoljava njihove kriterijume, pa nisu ni bili zainteresovani za ovaj kombinat.

U Sremu sa nestrpljenjem iščekuju i zvanične pregovore sa nemačkom kompanijom, ali se već raduju zbog nagoveštaja da je "Tenis" zainteresovan za pogone ekonomije "Glac" u Sremskoj Mitrovici, kao i za poljoprivredno preduzeće u selu Čalma. Sa gradskom administracijom su već obavljeni preliminarni razgovori.

- Nije slučajno izabran baš Srem, jer prerađivači mesa dobro znaju da ovde postoje stočari koji su gajili po dve, tri hiljade svinja godišnje - smatra Radislav Radenković, uzgajivač svinja iz Sremske Mitrovice. - Dobro je što dolaze stranci kada sami nismo sposobni da izvozimo. Videćemo koju cenu će nam ponuditi i da li se mi možemo uklopiti. Nadam se da neće hteti samo da zarade izvozom našeg mesa.

U Srbiji se godišnje uzgaja oko tri miliona svinja, a očekuje se da će uništeni stočni fond biti bogatiji za pola miliona tovljenika godišnje, ukoliko nemačka kompanija ostvari svoje planove u našoj zemlji. U Vladi Srbije smatraju da bi broj grla koja su izgubljena u poslednjih 10 do 15 godina, ovom investicijom mogao biti nadoknađen u naredne dve godine.


"MITROS" PAZARILI AUSTRIJANCI

ODBOR poverilaca Fabrike mesa "Mitros" izjasnio se u petak da prihvata uslove kupca austrijske "Gerlinger grupe". To znači prihvatanje da fabriku pazare od 800.000 evra što je polovina od procenjenih 475 miliona dinara. Za ovu odluku jednoglasno su glasala četiri člana Odbora poverilaca, jer peti predstavnik prvog vlasnika, nije ni došao na sastanak. Zvanično potpisivanje ugovora između kupca i Agencije za privatizaciju predviđeno je za 27. januar. Prema obećanju kupac će odmah zaposliti 320 radnika i u roku od tri meseca, ponovo posle zastoja od deset godina, pokrenuti proizvodnju.