Nemački Tenis gaji svinje u Vojvodini

E. V. N.

17. 01. 2015. u 17:17

Svetski proizvođač na leto počinje izgradnju prvih stočarskih gazdinstava. Planiraju da otvore farme u Sremskoj Mitrovici i u selu Čalma

Немачки Тенис гаји свиње у Војводини

NEMAČKA kompanija "Tenis", kako saznaju "Novosti", Vojvodinu je markirala kao najbolju lokaciju za svoj posao. Za sada su sigurne dve lokacije za izgradnju farmi - u Sremskoj Mitrovici i u selu Čalma, u blizini ovog grada. Neizvesno je gde će biti podignuta još tri poljoprivredna gazdinstva, ali se osim Srema pominje i Mačva, kraj poznat po uzgoju ovih životinja.

Predstavnici nemačke kompanije za dve do tri nedelje trebalo bi ponovo da posete Srbiju i da nastave pregovore.

- Procedura oko prikupljanja dokumentacije trebalo bi da se završi do leta, kada se očekuje i početak izgradnje prvih farmi - kaže naš izvor. - Investitor je najviše zainteresovan za Vojvodinu i Mačvu, jer u tom kraju postoji tradicija uzgoja svinja. Odgovara im i što postoje velike površine obradivog zemljišta zbog stočne hrane, za razliku od drugih delova Srbije gde su posedi isparčani. Iako će investirati u poljoprivredne kombinate, koji imaju svoje objekte, insistiraju na izgradnji novih tovilišta, po standardima koji zadovoljavaju njihove kriterijume.

NEĆE PKB KOMPANIJA "Tenis" spominjala se i kao potencijalni kupac Poljoprivredne korporacije Beograd. Kako saznajemo PKB po profilu ne zadovoljava njihove kriterijume, pa nisu ni bili zainteresovani za ovaj kombinat.

U Sremu sa nestrpljenjem iščekuju i zvanične pregovore sa nemačkom kompanijom, ali se već raduju zbog nagoveštaja da je "Tenis" zainteresovan za pogone ekonomije "Glac" u Sremskoj Mitrovici, kao i za poljoprivredno preduzeće u selu Čalma. Sa gradskom administracijom su već obavljeni preliminarni razgovori.

- Nije slučajno izabran baš Srem, jer prerađivači mesa dobro znaju da ovde postoje stočari koji su gajili po dve, tri hiljade svinja godišnje - smatra Radislav Radenković, uzgajivač svinja iz Sremske Mitrovice. - Dobro je što dolaze stranci kada sami nismo sposobni da izvozimo. Videćemo koju cenu će nam ponuditi i da li se mi možemo uklopiti. Nadam se da neće hteti samo da zarade izvozom našeg mesa.

U Srbiji se godišnje uzgaja oko tri miliona svinja, a očekuje se da će uništeni stočni fond biti bogatiji za pola miliona tovljenika godišnje, ukoliko nemačka kompanija ostvari svoje planove u našoj zemlji. U Vladi Srbije smatraju da bi broj grla koja su izgubljena u poslednjih 10 do 15 godina, ovom investicijom mogao biti nadoknađen u naredne dve godine.


"MITROS" PAZARILI AUSTRIJANCI

ODBOR poverilaca Fabrike mesa "Mitros" izjasnio se u petak da prihvata uslove kupca austrijske "Gerlinger grupe". To znači prihvatanje da fabriku pazare od 800.000 evra što je polovina od procenjenih 475 miliona dinara. Za ovu odluku jednoglasno su glasala četiri člana Odbora poverilaca, jer peti predstavnik prvog vlasnika, nije ni došao na sastanak. Zvanično potpisivanje ugovora između kupca i Agencije za privatizaciju predviđeno je za 27. januar. Prema obećanju kupac će odmah zaposliti 320 radnika i u roku od tri meseca, ponovo posle zastoja od deset godina, pokrenuti proizvodnju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

SMOKI

17.01.2015. 18:00

Znaci odatle ce krenuti odvajanje Vojvodine od Srbije.Glavni kupci i saradnici bi ce ustaska Hrvatska. Lepo i lukavo zamisljeno. Dok se glupi Srbi sete pticica odlete.

liman

17.01.2015. 23:40

I gde je tu nas interes? Naše male proizvodjače ćemo da ugasimo, ovima ćemo dozvoliti monopol, i onda se čudimo kako nema radnih mesta.

зокс

18.01.2015. 13:10

Господин Тенис ће да извози у Русију месо преко Србије!Мањи порези,око 20% него да то ради тренутно из Немачке због санкција према Русији! Проста ствар!

rale

18.01.2015. 18:15

Cemu li se vi radujete. Nemcima, pa i 18 i 41 su vam dolazili, ovo je isto samo drugi sistem.

dralle

19.01.2015. 13:57

@rale - 1914-te a ne 18-te. Kaze da bi teeeies proizvodio 500.000 svinja, a ulozio bi 200 miliona evra. Mi proizveli 3144000 komada i izvezli za 15 miliona evra. Ko je ovde lud?

srpski kumovi

19.01.2015. 01:14

Postovana gospodo,mogu razumeti da u nasem jeziku nema odredjenih glasova sa "umlautima"ali nemogu da predjem preko toga da nismo u stanju ni sposobni da pristojnosti radi ne "krstimo" bilo cije ime!Firma Tenis ne postoji (tenis igra Ana, Nole i...) Fima nosi ime Tönnies, kod nasmoze da se pise Toenies. Nije mi jasno zasto skolovani prevodioci sede na birou? Moguce nisu partiski podobni podobni.Hvala, bez obzira dali ce se publicirati

baba Simana-Joko Ono

19.01.2015. 15:02

Lepo, mi cemo morati da gajimo gugutke posto nismo sposobni svinje.