BEOGRAD - Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin izjavio je danas da će Rusija ispuniti svoje obaveze za isporuke gasa u Srbiju i Evropu.

"Sve ugovorne ubaveze će biti u potpunosti ispunjene", rekao je Čepurin na konferenciji "Svet u 2015."

On je naveo da je Evropska komisija blokirala ruske poteze i stalno govorila o političkoj pretnji koju navodno donosi gas iz Rusije, te najavljivala smanjenje zavisnosti od ruskog gasa.

Cilj Rusije je, prema njegovim rečima, bio maksimalno integrisanje u jedinstveni ekonomski i energetski sistem sa EU.

Čepurin je rekao da se ruska kompanija Gasprom, međutim, suočila sa čvrstim opiranjem saradnji.

"Priča Južnog toka je tužna. To je bio projekat od uzajamne koristi u kojem je učestvovalo osam zemalja i koji je bio veoma skup, ali je pružao ogromne prednosti", rekao je Čepurin.

Ruski dipolomata je ocenio da se ekonomska i geopolitička uzajamna zavisnost istoka i zapada Evrope "verovatno nekome nije svidela".

"Sada je doneta odluka o povećanju kapaciteta gasovoda u Crnom moru. Na granici Turske i Grčke biće uspostavljen distributivni centar iz kojeg gas može biti isporučen drugim zemaljama", rekao je on.

"To je zanimljiv poduhvat, kojem mogu da se pridruže evropski partneri, članice i zemlje koje nisu članice EU. Ali, to će već biti drugi projekat", zaključio je ruski ambasador.