Sertić:U 80 preduzeća nema nijednog zaposlenog!

Tanjug

10. 12. 2014. u 10:26

Od 502 preduzeća sa spiska za privatizaciju gotovo 80 njih nema nijednog zaposlenog, već su samo ljušture koje postoje na papiru

BEOGRAD - Od 502 preduzeća sa spiska za privatizaciju gotovo 80 njih nema nijednog zaposlenog, već su samo ljušture koje postoje na papiru i ne mogu drugačije da budu ugašene nego kroz procese stečaja, izjavio je danas ministar privrede Željko Sertić.

On je govoreći na konferenciji "Javna preduzeća i tržišna konkurentnost u Srbiji" dodao i da postoji između 80 i 90 firmi koje imaju jednog ili dva zaposlena.

"Dakle, oko 170 firmi već ne fukcioniše", kazao je Sertić, komentarišući navode da će više od 100 firmi otići u stečaj.

Prema njegovim rečima, veliki broj preduzeća od pomenutih 170 je već u procesu gašenja, ali neće sve te firme biti ugašene.

"Za svako preduzeće koje bude imalo i najmanji potencijal, omogućićemo ili unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR) ili ćemo pokušati da dogovorimo prodaju preduzeća, čak iako je u stečaju", kazao je Sertić, naglasivši da stečaj ne znači gašenje firme po automatizmu. Stečaj, je kako je rekao, u neku ruku pravni model na osnovu koga bi preduzeće moglo da se spase.

Komentarišući zašto se privatizacija ovih firmi nije odradila u pethodnom periodu, Sertić je rekao da bi tada verovatno bilo atraktivno da se kupuju firme koje su imale tržište. Prema njegovim rečima, u javnosti se često zapletemeo u priču reindustrijalizacije, ali to nije moguće na onaj način kako je rađeno 50-ih i 60-ih godina prošlog veka, jer danas postoji tržišna utakmica.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Deja Vu

10.12.2014. 12:08

Nijedan covek nije rodjen naucen, za razliku od nekoh odredjenih ljudskih osobina koje su potrebne za razvoj i buducnost nacije, politicar mora da je oslobodjen svih vidova kompleksa.