Mesom i lekovima plaćaćemo ruski gas

M. L. Janković

09. 12. 2014. u 20:07

Za „plavi energent“ iz Moskve davaćemo poljoprivredne proizvode i medikamente

SRPSKO meso, sir i lekovi prvi su na listi robe koju Rusima možemo da ponudimo u zamenu za njihov gas. Posle telefonskog razgovora srpskog i ruskog predsednika Tomislava Nikolića i Vladimira Putina, ponovo je aktuelizovan „toling sistem“. To je upravo trgovina kojom bismo mi Moskvi ponudili robu za energente.

Nakon što je, prema nezvaničnim informacijama, propao dogovor sa Moskvom oko kupovine gasa po povlašćenim cenama za „Azotaru“, „Petrohemiju“ i MKS „Kikindu“ po 290 dolara za 1.000 kubika, „plavi energent“ iz Rusiji „plaćali“ bismo upravo „tolingom“.

U robnoj razmeni sa Rusijom na našem „tasu“ moglo bi se naći ono što prvenstveno nedostaje najvećoj zemlji sveta. Umesto cipela i žita, koje smo pre 15 godina menjali za ruski gas, Moskva je najviše zainteresovana za naše prehrambene proizvode.

- Za Srbiju bi bilo dobro da ne mora da plaća gas već da umesto novca Rusima transportuje robu koju ne možemo da prodamo u okruženju - kaže Vojislav Stanković, savetnik za poljoprivredu predsednika Privredne komore Srbije. - Pored mesa, mleka, sireva, možemo da im damo i slatkiše, sokove, konzervirano voće i povrće, ali i cipele, nameštaj, lekove... Taj sistem je poznat i kao „barter“ aranžman.

Saradnjom koja ne poznaje nule na novčanicama bi se, prema Stankovićevim rečima, značajno povećala naša spoljna trgovina jer, kada jednom krenemo da šaljemo srpske proizvode, rusko tržište će ih posle tražiti i za novac.

DOLARI KROJE MADA je razmena ruskih energenata i srpskih proizvoda planirana kao robna, transakcija, ipak, ne može da prođe potpuno bez novca. - I u ovom sistemu robne razmene se na kraju svake godine pravi bilans između dve zemlje - kaže Vojislav Stanković iz PKS. - Tada, ukoliko se utvrdi da je neka strana dala više vredne robe, poravnanje se plaća u dolarima.

Protivnici razmene ipak misle da računica koja nije opipljiva ne može Srbiji da donese veće zarade.

- Zamena gasa za našu hranu bi bio ruski ustupak Srbiji - govori ekonomista Saša Đogović. - Ipak, to je samo „andol“ za srpsku privredu, ali ne i veći pozitivni impuls. Robu je teško „izmeriti“ bez para, a upravo je novac ono što našoj proizvodnji treba.

Ukoliko Rusija, tvrdi Đogović, želi ozbiljno da nam pomogne, treba da ulaže i kupi barem deo „Petrohemije“, „Azotare“, MKS „Kikinde“. Ne možemo mnogo da dobijemo jeftinijim gasom ili onim koji menjamo za robu.


PANČEVAČKA “AZOTARA“ POLA GODINE POD KATANCEM

NESTAŠICA ruskog gasa u Srbiji „zatvorila“ je jedinu fabriku amonijaka kod nas. Naime, pančevačka „Azotara“ je „pod ključem“ već - više od šest meseci! Mašine su u junu isključene zbog letnjeg remonta, ali su na jesen radile svega nedelju dana jer je u fabriku prestao da stiže gas.

Prema rečima predsednika sindikata „Azotare“ Milana Ivovića, na sve pogone je stavljen katanac jer nema sirovine za proizvodnju.

- Radi samo pogon „elektrana“ koji služi za minimalno održavanje sistema - objašnjava Ivović. - Nikakve količine gasa od prošle sezone nisu ušle u fabriku. Radili smo samo nekoliko dana i to da bismo potrošili amonijak. Bez gasa iz Rusije ne možemo ništa jer godišnje potrošimo 350 miliona kubika. „Petrohemija“ radi jer je mnogo manji potrošač, kod njih godišnje ode svega 80 miliona kubika, tako da se tamo gas isporučuje.

Za zatvorenu „Azotaru“ ovih dana izrazito je zainteresovana lokalna vlast.

- Gradonačelnik Novog Sada je predložio da se „Azotara“ podeli - govori Ivković. - Grad praktično hoće da nam oduzme luku. U situaciji kada ne radimo, lokalna samouprava hoće da se okoristi o nas, a nema nikakve ingerencije.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

as

09.12.2014. 20:44

To znaci,gas se nece naplacivati kao godinama unazad,i samim tim cemo unistiti i proizvodnju mesa i farmaceutsku industriju!

dzokej

09.12.2014. 21:18

Sa kojim mesom?Sada da pokoljemo ce stocni fond u srbiji ne bi mogli da nahranimo jednu ulicu u rusiji.

mile969

10.12.2014. 00:21

Za 6 meseci će mo poklati svu stoku u Srbiji i šta onda? Postaće kod nas skupo a nećemo imati šta da im izvozimo, možda šljive ili nemam pojma. Samo se pitam šta će se desiti kad Rusi prestanu da koriste ukrajinski gasovod za tri godine, kako će mo se onda snadbevati gasom. Možda će Rusi ga dopremati tupoljevima

Magarac

10.12.2014. 00:37

zar nijedna banka ne daje garancije kad već sada naglašava prinudnu naplatu

Jezda

10.12.2014. 00:46

Nemam meso, ni lekove. Plaćaću novcem, koji ću štedeti na tuđoj robi. Nova vremena dolaze, mora tako.

Павле

10.12.2014. 02:34

Несхватљива ми је логика неких претходних коментатора. Боримо се за тржиште а сада вам не одговара сигуран пласман свих наших вишкова у месној и фармацеутској индустрији. Па нико нам није наложио да извозимо онолико колико Русијс треба него колико ми имамо вишка. На крају није ли то улагање у гране индустрије која има сигуран пласман.

Dule Los Angeles

10.12.2014. 02:48

Barter-je rec od koje se jeze nezajazljivi zapadni"kontrolori novca". A,ko ga kontrolise-Zna se. Banke u rukama Jevreja. I Gadafi je izgubio glavu,jer je pozivao Arapski svet da njihove Banke daju kredite-Bez kamate.On je tako radio. Barter je za Srbiju odlicna stvar,ali "Gazde" nece dati da se ne placa-dolarom. Osnovna teza Rusije i Kine je-Iskljuciti-Dolar. Za nase proizvodjace on je nepovoljan,jer ce ih Vlast pokrasti na-Kursnim razlikama! Dok Drzava plati izvozniku,dinar ce biti-10-20% nizi.

Setimo se

10.12.2014. 06:01

Setimo se "kliringa" iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. Živeli smo u ubeđenju da puno radimo, a sve što proizvedeno prodamo u SSSR. Kad izvezemo u SSSR nisu nam plaćali Rusi nego na Topčideru su štampali bezvredne hartije koje su preko noći gubili vrednost. Gde sad Srbija ponovno srlja stvarno mi nije jasno. A i kakva je to sila kojoj malo padne cena nafte a ona nema za penzije i plaće.

Ako znas ko sam.

10.12.2014. 09:18

Novi drzavni sistem objasnjava da razvoj u Srbiji bice pod uslovima o slobodnoj konkurenciji, invenstitori ce se boriti za Srbiju. Obrnuto je skupo.

tako je to

10.12.2014. 09:31

kad se rasproda kapital Srbije, pa sada nemamo fabrike, nemamo proizvodnju, nemamo energente, nemamo ni sirovine, a imamo dugove prema svima.To je najgora moguca varijanta koja moze da zadesi jednu zemlju.Svi koji su brinuli o nasoj ekonomij su sada veoma bogati ljudi.Srbi se moraju izboriti za novo drustveno uredjenje i veoma stroge zakone kako bi podmladak imao buducnost.

Milan

10.12.2014. 09:43

Moja draga nacija polako shvata, ko ne stvara, nece imati sta ni da jede... Ili sam se mozda prevario, mozda cemo dobiti jos koji rucak na veresiju! ;-)

Markoo

10.12.2014. 11:04

Ovo je dobro za vladu Rusije i Srbije, a lose za proizvodjaca u Srbiji. Zna Rus da vlada Srbije nema $ da placa gas i caka oko Nisa, pa neka se plati u mesu , malinama jer prodace to u Rusiji za pare! U Srbiji ce da naplate gas od potrosaca. Seljak je prije direktno to prodavao Rusu i automacki dobijao pare, ali toga vise nece sada biti!!! Sada ce vlada da mu "plati" u dinarima ali nakon nekog vremena i to ako bude sretan i imao dobru shtelu ... Usluga vladi Srbije da jase seljaka !!!