VLASNIK "MK grupe" Miodrag Kostić, želi da kupi i "Poljoprivredni kombinat Beograd" i "PKB plantaže", ali će srpski biznismen u ovoj trci imati ozbiljnu konkurenciju. Na crtu sa Kostićem za PKB izašlo je još devet zainteresovanih kandidata, a najozbiljnije su danska firma "Bigadan" koja se bavi proizvodnjom postrojenja za pravljenje struje iz biomase, kao i nemačka "EES Group GmbH" iz iste branše održive energije. Zbog PKB je Agenciji za privatizaciju pisao i kineski "JB Euity Limited", koji ipak nema sedište u ovoj zemlji, već prema dostupnim informacijama, posluje na relaciji Edinburg - Hongkong.

Osim Kostićeve firme, još samo jedna sa liste je iz poljoprivredne delatnosti. "TerraProduct61" iz Leušića, sela pored Gornjeg Milanovca, u vlasništvu je azerbejdžanske firme, jednog turskog državljanina i domaćina etno-sela "Rajski konaci" Radiše Jevtovića.

Od domaćih privrednika, kao potencijalnog gazdu PKB sebe vidi i Miloš Paunović, ali i Austrijanac Jozef Kaltenger, vlasnik kompanije u oblasti međunarodne trgovine i razvoja i glavni urednik magazina udruženja poljoprivrednih novinara.

IMOVINA 220 MILIONA EVRA PKB ima više od 30.000 grla stoke, od čega 22.000 goveda i 9.000 muznih krava. Godišnja projektovana proizvodnja iznosi 65 miliona litara sirovog mleka, što čini između 10 i 12 odsto ukupne proizvodnje mleka u Srbiji. Prošlu godinu PKB je završio sa poslovnim gubitkom, ukupan nivo zaduženja kompanije je oko 65 miliona evra, od čega su pola obaveze prema državi. Vrednost imovine procenjuje se na oko 220 miliona evra, a prosečna plata u kompaniji je 424 evra.

Konkurisala je i firma "SDB&AIT" koja je u Agenciji za privredne registre upisana u aprilu ove godine i čiji je osnivački kapital 100 dinara. Vlasnici su Slobodan Dimitrijević i stanovnik Rusije Andrej Ivanovič Tanazli sa po 50 odsto. Svoju ponudu poslao je i vlasnik jedne beogradske firme koja trguje auto-delovima i zapošljava troje ljudi. Posluje u plusu, ali sa dobiti od 7.000 dinara.

U igri za kupovinu "PKB plantaža" je čak 13 investitora, od kojih je troje iz Italije, devetoro iz Srbije, a jedno pismo stiglo je iz SAD.

Vladan Zarić, direktor "PKB plantaža", kaže da su najveće interesovanje pokazale tri italijanske kompanije "Centalzoo", "Bruno S.r.l." i "Ferrante".

- Predstavnici ovih kompanija su dolazili kod nas i veoma su zainteresovani za strateško partnerstvo. U pitanju su ozbiljne firme koje su lideri u preradi voća i mesnoj industriji - kaže Zarić. - Postoji čak mogućnost i da se udruže u konzorcijum i da nastupe zajedno. Čak bi mogla da im se priključi, kao manjinski partner, i domaća firma "Agrosava".

Onaj ko kupi "Plantaže" ući će u posed 1.500 hektara zemlje u vlasništvu firme, a na raspolaganju će imati i oko 1.500 hektara državnog zemljišta koje ovo preduzeće obrađuje.

- Vlasnik "MK grupe" Miodrag Kostić nije dolazio kod nas, ali smo čuli da je zainteresovan za kupovinu naše firme, kao i PKB korporacije. Miloš Bugarin, direktor "MK agrara" je bio na čelu PKB, tako da Kostiću i nisu potrebne informacije o nama, jer ih on već ima.