Sveže meso samo u vitrini

J. Subin

08. 10. 2014. u 21:45

Državne institucije nemaju tačnu evidenciju koliko smrznutog mesa uvozimo godišnje. Udruženja potrošača svakodnevno dobijaju žalbe zbog lošeg kvaliteta

DRŽAVA nema tačne podatke o tome koliko smrznutog mesa uvozi. Iako nadležni tvrde da nema šanse da u zemlju uđe neispravno meso ili ono kojem je istekao rok trajanja, iz udruženja potrošača tvrde da među ovim namirnicama ima robe sumnjivog porekla.

Prema podacima Uprave carine, u Srbiju je od januara do oktobra ove godine uvezena 16.231 tona raznih vrsta smrznutog mesa, dok su nam u Privrednoj komori Srbije rekli da je za prvih osam meseci ove godine uvezeno 21.227 smrznutog mesa!

Spisak vodećih uvoznika smrznutog mesa nisu nam poslali iz Ministarstva poljoprivrede, dok su nam u Privrednoj komori Srbije rekli da taj podatak nemaju. Jedino nam je Uprava carine dostavila nazive firmi koje uvoze ove proizvode.

Carinici su evidentirali da je samo iz Španije i Nemačke uvezeno oko 4.000 tona mesa. Potom sledi meso iz Mađarske, Holandije, BiH i Belgije.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović, kaže da je svaki komentar suvišan kada je reč o kvalitetu mesa.

TROŠIMO MILIONE DOLARA PREMA podacima Privredne komore Srbije, za prvih osam meseci ove godine uvezene su 374 tone goveđeg mesa, u vrednosti od 1.823.599 dolara. Svinjskog mesa smo uvezli oko 10.650, za 35.992.142 dolara. Za svinjetinom ide odmah živinsko meso. Uvezeno je 10.149 tona, u vrednosti od 11.311.511 dolara. Ovčijeg mesa smo uvezli 54 tone, vredne 345.552 dolara

- Kod nas smrznuto meso iz robnih rezervi može da stoji do godinu dana, dok je u EU maksimum šest meseci - priča Papović. - Posle toga nije upotrebljivo i mora da se baci iz zamrzivača. Pitanje je šta se kod nas uzima i prodaje kao „sveže meso“. Kažu i da je zamrznuto meso - sveže. Možda, ako je smrznuto desetak dana, a ne pola godine. Tu se i obavljaju najveće zloupotrebe.

Prijave građana NOPS o lošem mesu pristižu gotovo svakodnevno. Od toga da je promenilo bolji kvalitet, pa do neizdrživog smrada.

- Proizvođač koji uvozi meso ima obavezu samo kad otvara firmu da ima sve papire, u smislu porekla robe - kaže Papović. - Svi, međutim, znaju da mnogi uvoznici imaju svoje firme u inostranstvu, i mogu da naprave kakve hoće papire. Za onog ko kod nas kontroliše sve je legalno, a u stvari ništa nije po zakonu. Uvoznički lobi koji godinama unazad radi kod nas upropastio je čitav stočni fond u Srbiji. Šta će nama uvozna piletina i svinjetina. Ali zato u inostranstvu, to meso ne košta skoro ništa. Robne rezerve se zanavljaju i takvo meso ide u kafileriju. Tu smo onda mi, gde svi otpaci završavaju.

UVOZNICI 1. NEOPLANTA - 5.319 tona
2. JUHOR - 2.548 tona
3. TRLIĆ - 2.121 tona
4. MATIJEVIĆ - 1.540 tona
5. ZLATIBORAC - 1.492 tone 6. TOMEKS KETERING - 743 tone
7. METRO - 678 tona
8. PERUTNINA PTUJ - 672 tone
9. MESOKOMBINAT - 573 tone
10. KOOPERATIVA DB - 543 tone

Prema rečima Papovića, takvo meso u vitrini izgleda jako lepo, jer ga obasjava specijalno svetlo. Zato deluje sveže. Ali zato kad krenu da ga pakuju i mere, nije vam dobro.

- Mi ne samo da ne znamo ko je uvoznik smrznutog mesa, već ne znamo ni njegovo poreklo - upozorava Papović.

U Ministarstvu poljoprivrede rekli su nam da meso koje se uvozi mora da bude bezbedno po zdravlje ljudi, da ih prati originalna Međunarodna veterinarska potvrda, da imaju Rešenje o utvrđivanju veterinarsko-sanitarnih uslova za uvoz i da bude obeleženo oznakom žiga na mesu ili delovima mesa.

- Sve pošiljke mesa podležu veterinarsko-sanitarnoj kontroli prilikom uvoza, na graničnim prelazima i na mestu istovara - kažu u Ministarstvu poljoprivrede. - Zamrznuto meso ne može da se uvozi ukoliko je starije od šest meseci i u slučaju da nema organoleptičkih promena. Uvoz zamrznutog mesa obavlja se radi prerade, jer je zabranjeno odmrzavati ga i stavljati u promet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Bojan D

08.10.2014. 23:12

ja sam platio kaznu 50000din kao preduzetnik u maloprodaji sto nisam imao deklaraciju na samo jednom proizvodu koji je kupljen od uvoznika,naravno on ne snosi nikakve posledice...za meso nema potrebe da znamo poreklo...jadno...sta reci

Dule Los Angeles

09.10.2014. 04:28

Od"Oktobarske"u Srbiji Vlast drze nznalice i manipulanti. Nema gluplje Vlasti u Svetu! Premijer je okupio poltrone,a o Ekonomiji ni sam pojma nema! A stalno nesto prodaje,zajmi,uvozi! Da li iko vidi da se zaduzujemo,da bitange kroz Uvoz pune dzepove? Taj uvoz se placa iz Deviznih rezervi! A Guverner kao da je pao s'Marsa. Da smo 50% para koje smo dali za uvoz "crkotina" iz EU dali seljacima,ne bi bilo Uvoza nego -Izvoz! Da li moramo i meso iz Nemacke da uvozimo,a da bi GA Merkel malo pomazila ?!

Dule Los Angeles

09.10.2014. 04:42

Kad vidim ovu katastrofu-povraca mi se! Drzava u rasulu,a rasipamo pare kao pijane budale! Premijer,koji je ekonomski totalni diletant,okupio je neznalice i poltrone,koji niti sta znaju,niti smeju da mu bilo sta kazu. Srbija uvozi-meso! I daje milione! A nase Selo i Poljoprivreda-na umoru.Da je malo pameti,za 2-3 godine mozemo da hranimo EU.Imamo kvalitetan kukuruz i pametan Narod,ali idiotsku Vlast.Nepismeni knez Milos je svinjam snabdevao i Bec i Berlin!A mi?Uvozimo svinje iz Nemacke!O Gospode

kuda idu divlje svinje

09.10.2014. 14:08

@Dule Los Angeles - Vlast je produžena ruka i pamet naroda. Kupovao sam proizvode Neoplante verujući da su najbolji i od domaćeg mesa, a od sada ne jer su najveći uvoznici samo oni znaju kog mesa.

4c

09.10.2014. 11:31

Ako vam nije tesko uzmite digitron u ruke,pa izracunajte koliko po kilu placaju uvezeno?Da li bi nasi seljaci imali racuna da prodaju po tim cjenama?

Rale

09.10.2014. 16:14

@4c - Gospodine iz LA, dal ste vi skoro bili u Srbiji....pa ovde nece skoro niko da radi, pogotovo poljoprivredu, na pijacama sve sami prekupci, uvek isto slusamo da im se neisplati, a cene su nam vislje nego u Nemackoj, pa ko je ovde lud....jedino sto je sigurno , nase kafane i kafici su dupke puni od jutra do mraka...ovo je bre zemlja dembelija !

Dule Los Angeles

09.10.2014. 17:12

@4c - Zbog vaseg digitrona i uvozimo svinje iz Nemacke. Nije poblem u digitronu,nego u-glavi. Mi izvozimo kukuruz, posto-zasto,u tu istu Nemacku,da bi ona s'njim utovila svinje koje mi uvozimo!!! I pareno ih placamo! A za to uzimamo kredite od te iste Nemacke(kroz MMF). Da li postoji idiotskija kombinacija??!!!Dajte te pare seljacima,koji su 100 puta pametniji od "nase" Vlade. Bice na stotine mini farmi i klanica. I sve u Izvoz. Na Istok. Nema boljeg posla od toga. Al,Vlast "tovi" FIAT i Zelezaru i...

Dragan

09.10.2014. 17:34

@4c - Rale ti si sigurno na drzavnim jalama kad ovako pises.Poljoprivredu ne radis to je sigurno ko radi poljoprivredu ovako sigurno nebi piso.

Miki

09.10.2014. 22:51

Imamo mi zemlje ,i vode i njiva .Stoke ,iskustva ,nezaposlenih more .A svi otpaci se po astronomskim umetnim cenama ovde sortiraju.Nazdravlje !

Alfa

10.10.2014. 14:17

Sram vas bilo!Zašta, primate plate?Verovatno,imate neku pojedinačnu računicu.