U pripremi je Prekojadranski gasovod (TAP) koji treba da ide preko severne Grčke i Albanije do južne Italije gde će se spojiti s postojećom mrežom, a taj koridor nije konkurencija Rusiji i Južnom koridoru, jer je Evropi dobro došao svaki novi gasovod, prenosi Dojče vele.

Finansiranje južnoevropskoga gasnog koridora bilo je neizvesno nakon što su se nemački energetski koncern E.on i francuski koncern Total krajem septembra povukli iz projkta. U međuvremenu je novi investitor Enagas, jedan od najvećih ponuđača gasa u Španiji, preuzeo većinu udela finansiranja od Eona.

Najvažniji investitori u Prekojadranski gasovod su i dalje britanski energetski div BP, norveški Statoil i azerbajdžanski državni koncern Socar sa po 20 odsto udela.

Pripremne investicije počeće 2015. godine, objavljeno je u na energetskom samitu u Atini.

Prve isporuke plina iz azerbajdžanskog izvora, gasnog polja Šah Deniz, koji navodno ima više od bilion kubnoh metara plina, trebalo bi da krenu početkom 2020. godine.

Prekojadranski gasovod treba da pokriva do 20 odsto evropskih potreba za gasom.

Od 880 kilometara planiranog gasovoda, 540 kilometara otpada na Grčku čime ta zemlja dobija ključnu ulogu u realizaciji projekta.

Svi učesnici samita odbacili su tvrdnje da da se tim projektom stvara konkurencija Rusiji i užnom toku, kojim če od 2018. ruski gas, zaobilazeći Ukrajinu, preko Crnog mora dospevati do Bugarske i zapadne Evrope.

Kako su rekli, Evropi treba dodatnih 100 milijardi kubnih metara gasa i dobro joj dođe svaki novi gasovod.