Toplotu mere iz treće ruke

T. S.

25. 09. 2014. u 14:05

Vlasnici novoizgrađenih stanova zbunjeni novim troškom koji su doneli posrednici u očitavanju utrošene energije za grejanje

VLASNICI novoizgrađenih stanova kojima je posle dve godine iskrsao novi trošak za očitavanje potrošnje toplotne energije, šokirani su posrednicima u obračunu, čije usluge sami moraju da plate. Po novom sistemu, merenje i obračun utrošene toplotne energije za svaki stan u okviru stambene zgrade zakonska je obaveza potrošača, jer se za merenja nadležnost toplana završava u podstanicama. U Beogradu postoje četiri specijalizovane, licencirane firme, koje ugrađuju kalorimetre, očitavaju i raspoređuju potrošnju. Sami korisnici to ne mogu da rade, jer se potrošnja očitava daljinski, i postoje posebni softveri za raspodelu utrošene energije.

Ugradnja te opreme je zakonska obaveza za sve investitore koji grade nova zdanja, ali vlasnici stanova smatraju da su ucenjeni, jer plaćaju posrednika za nešto što nisu tražili, niti su za to znali.

- Mi prodajemo opremu investitorima, ali nas je grad primorao da u prve dve godine, dok traje garantni rok za uređaje, ne naplaćujemo usluge očitavanja i raspodele utrošene energije - kaže za „Novosti“ Ranko Relić, vlasnik „Rareksa“. - Nakon isteka tog roka sa Skupštinom stanara ugovaramo uslugu očitavanja i raspodele. Cena je 24 evra godišnje u dve šestomesečne rate. Od toga je 20 evra naša usluga, a četiri je PDV. Jasno je što su vlasnici stanova u naselju Stepa Stepanović sa kojima sada treba da ugovorimo ove usluge zbunjeni, jer bi bilo logično da im taj račun bude ispostavljen kroz uplatnicu „Infostana“ i očekujemo da Beograd donese takvu odluku. Građani su u zabludi ako misle da, na primer, čitače utrošene struje ne plaćaju oni nego distribucija. I te kako plaćaju, samo je taj iznos ugrađen u cenu električne energije. Mi imamo troškove koje neko mora da plati, a po zakonu su to potrošači, ukoliko naravno žele da im se grejanje obračunava po potrošnji, a ne po kvadratu. Ako je zgrada dobro izolovana i ima dobru spoljnu stolariju, ušteda na osnovu obračuna po utrošenoj energiji je od 20 do čak 47 odsto.

Relić objašnjava da uslugu očitavanja i raspodele mogu da obavljaju i naplaćuju samo ako imaju ugovor sa Skupštinom stanara i ako su sa tim saglasni svi vlasnici stanova u stambenoj zgradi. Tako je odlučila beogradska vlast, dok je u drugim opštinama i gradovima u Srbiji dovoljna saglasnost 60 ili 70 odsto vlasnika stanova. Onda se njima grejanje obračunava po utrošenoj energiji, a onima koji su bili protiv, po kvadratu.

PO POTROŠNJI OD 2016.

ZAKON o racionalnom korišćenju energije je na snazi, ali će rok do kada sve toplane moraju da pređu na naplatu po utrošku najverovatnije biti pomeren za još godinu dana - do 1. januara 2016. U Beogradu, trenutno, oko 17.500 domaćinstava plaća grejanje po potrošnji, a ima ih još oko 10.000 u ostalim gradovima Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Marko

25.09.2014. 21:11

Sta reci. Cist bezobrazluk. Kradja elita na vlasti se nastvlja. I ako je vlada kupila merace toplote vec 3-4 godine zaredom zakon da se postave se odlaze a onda se Srbijagas-u daju garancije da se kupi gas parama svih gradjana iz budzeta pa i ogromne vecine onih koji nemaju daljinsko grejanje. Ni duplo manje cene grejanja se ne placaju jer 1,3 miliona tuzbi Infostana stoji nerasporedjeno u sudu jos 2012.g. Plan je da se i taj ogroman dug kod glasaca DS-a i SNS-a zastari i pretvori u javni dug.

Zoran, V.

26.09.2014. 11:35

Obaveza svakog prodavca da izda Ispravan Račun. Toplana je obavezna da izda račun skupštini stanara a stanari su u obavetzi da izvrše raspodelu na pojedine korisnike i svako da popuni uplatnicu i plati toplani svoju obavezu.Posrednici nisu potrebni jer svi su dovoljno pismeni da očitani utrošak kwh podele na ukupnu stanbenu površinu a dobijenu potrošnju po m2 pomnože sa površinom svoga stana i prodajnom cenom za kwh. Mislim da svi su toliko obrazovani.

Nix

26.09.2014. 16:52

@Zoran, V. - Ne može ni tako! Primer: Od 10 stanova, 5 renoviranih i kvalitetno izolovaih, zamenjena spoljašnja stolarija za kvalitetniju, ostali ostavili sve staro, dodaju ćebad pored prozora da ne hlade stan. Logično, ovih prvih 5 manje troše za grejanje, ali po Vašoj računici plaćaju i za ostale, jer su oni morali da odvrću radijatore do maksimuma. Mora se za svaki stan meriti potrošnja. Neću ja da plaćam za nekoga ko recimo voli da mu je u stanu zimi kao u Sahari. Pozdrav!

Zoran

26.09.2014. 13:01

Banda lopova, ništa drugo. To po utrošku je šarena laža, jer se svakog meseca plaća oko 4000 dinara za nekakvo održavanje sistema, a u toku grejne sezone i preko 30000 za stan od 80 kvm, a pri tome je pola radijatora zavrnuto.

Zoran. V.

26.09.2014. 20:01

Pošto se godinama od građana krije koliko se kwh godišnje isporuči po m2 ukupno zagrevanog prostora u objektu (prosek za 8 god izmeren je 92,07 kwh/m2 god a po stanbenom prostoru ako se greju još i hodnik ili drugi prostor iznosi (što uvećava količinu po m2 za plaćanje treba i te površine pomnožiti sa 92,07 i sabrati a potom podeliti na stanbenu površinu .Tako se utvrđuje kada nema kalorimetra u predajnoj stanici objekta. tako prosečno se isporučuje manje od 100 kwh/m2 za plaćanje. Ovo je tačno