Mihajlović: Srbija treba što pre da počne da uvozi ugalj

Tanjug

subota, 06. 09. 2014. u 16:15

Михајловић: Србија треба што пре да почне да увози угаљ
Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović izjavila je da zemlja mora što pre da počne da uvozi ugalj da bi smanjili uvoz struje tokom zime. Plan vlade da Srbija ponovo postane izvoznik struje. Đerdap 3 strateški projekat
Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović izjavila je danas da bi Srbija trebalo što pre da počne da uvozi ugalj, da bismo smanjili uvoz struje tokom zime zbog problema u elektroenergetskom sistemu nastalih zbog majskih poplava.

Mihajlović je podvuka da pod hitno treba da počnemo da nabavljamo ugalj jer što više uglja bude na deponijama, to ćemo manje struje morati da uvozimo.

"Rešenje za poplave je da se voda što pre ispumpa iz ugljenokopa, da se mi energetski obezbedimo i nabavimo ugalj, kao i da znamo šta ćemo da radimo u trenutku kada na zimu ne budemo imali dovoljno električne energije", rekla je Mihajlović novinarima u Kladovu gde se obeležava 50 godina od početka gradnje hidroelektrane Đerdap.

Ona je istakla da su ti koraci rešenje za otklanjanje posledica koje su poplave nanele energetskom sistemu, a da je cena električne energije potpuno drugi deo priče, koji je vezan za EPS i odnose unutar elektroprivrednog sistema.

Upitana da li će Srbija imati energetskih problema tokom zime, Mihajlović je rekla da će ih svakako imati i da će to itekako uticati na stabilnost elektroenergetskog sistema, zbog čega je važno da se država dobro pripremi.

"Mi svaki dan uvozimo električnu energiju, ali na poplave nismo mogli da utičemo, a pored toga na energetski sistem utiče i kriza u Ukrajini. Mi moramo da očekujemo probleme i za nas je najvažnije da radimo na mogućnostima kako da dođemo do uglja, struje i gasa, jer nam se može desiti da nemamo dovoljne količine struje ako zima bude jaka", rekla je Mihajlović.

Mihajlović je podsetila da vlada ima radnu grupu za sigurno snabdevanje energijom i energentima koja zaseda svaki dan, i poručila da će vlada učiniti sve da se obezbedi dovoljno struje i gasa za zimu.


PLAN DA SRBIJA PONOVO POSTANE IZVOZNIK STRUJE

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas u Kladovu, gde se obeležava 50 godina od početka izgradnje hidroelektrane Đerdap, da je plan vlade da Srbija ponovo postane izvoznik struje, za šta je neophodna izgradnja novih energetskih kapaciteta.

Mihajlović je, na svečanoj akademiji u Kladovu, rekla da bi tome svakako doprinela izgradnja hidroelektrane Đerdap 3, ističući da je to jedan od strateških projekata.

"Obeležavamo danas 50 godina početka radova na hidroelektrani Đerdap i to je za Srbiju bio veoma značajan i ogroman graditeljski poduhvat, i tada i danas, ali ono što je opomena za sve nas jeste da moramo da gradimo i da se bavimo proizvodnjom električne energije", rekla je Mihajlović.

Na pitanje kada će početi izgradnja Đerdapa 3, Mihajlović je rekla da se o tom važnom projektu govori već dugi niz godina, a da su pre oko godinu i po dana počeli prvi razgovori sa Rumunijom, bez obzira na to što će ta hidroelektrana biti na srpskoj strani.

"Verujem da smo blizu toga da razgovaramo i sa potencijalnim partnerima koji bi ušli u izgradnju jednog takvog projekta. To je za Srbiju značajno, jer je to mogućnost da na neki način čak utičemo na cenu električne energije u regionu", rekla je Mihajlović.

Svečanoj akademiji u Kladovu prisustvovali su i ministar energetike Aleksandar Antić, ambasador Rusije Aleksandar Čepurin i direktor EPS-a Aleksandar Obradović.

Hidroenergetski i plovidbeni sistem "Đerdap 1", kompleksan je i višenamenski objekat, izgrađen 10 kilometara uzvodno od Kladova odnosno na 943. kilometru Dunava od ušća u Crno more. Izgradnja tog sistema počela je 7. septembra 1964. godine, a prvi agregati pušteni su u rad 6. avgusta 1970. godine, istovremeno i na srpskoj i rumunskoj strani. To je i dalje najveća hidrotehnička građevina na Dunavu, ukupne dužine 1.278 metara, a reč je o simetričnoj konstrukciji, projektovanoj tako da i Srbija i Rumunija, koje deli Dunav, raspolažu istim delovima glavnog objekta.

Obe zemlje imaju po jednu elektranu, brodsku prevodnicu i po sedam prelivnih polja od ukupno 14, koliko ih ima u zajedničkoj prelivnoj brani. Simetralu objekta čini državna granica.

U elektrani je montirano šest hidroagregata, a ukupna snaga elektrane je 1.026 megavata.

Hidroagregati su sa takozvanim Kaplanovim turbinama, čiji prečnik kola iznosi oko 9,5 metara i do tada u svetu nisu građene turbine većeg prečnika.

Obe elektrane su međusobno povezane tako da u slučaju potrebe agregati elektrane na srpskoj strani mogu isporučivati električnu energiju u mrežu na rumunskoj strani i obratno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

dasa

06.09.2014. 16:44

ovo je izjava po sistemu ne lipsi magare do zelene trave.ovo nema da se sprovede u narednih 50 godina,ali,mora nesto da se kaze da se opravdaju visoke plate i beneficije.

Nina

06.09.2014. 17:33

Госпођа у два мандата министар енергетике и заштите животне средине. Колико је радила свој посао највише знају медији јер је имала највише изјава за две године. Да је радећи свој посао натерала владу да издвоји пар десетина милиона за поправку насипа и водотокова, не би имали штету милијарду евра од суше 2013 и две милијарде од поплава 2014, Енергетика је претрпела штету 600 милиона и Србија увози струју од маја за 500 милиона евра. Госпођо за ваш рад у свакој држави би били већ у затвору.

DW

06.09.2014. 19:00

Ministarka Mihajlović nikako da preboli činjenicu da njen resor više nije energetika. Voleo bih da vidim članak u novinama o tome kako je se dotična munjevito probila u sam vrh SNS-a kao i kakve su njene aktivnosti bile pre učlanjenja u SNS. Verujem da bi bilo dosta zanimljivo.

MACKICA

06.09.2014. 20:16

Treba imati plan i teziti ka tome. Mislim da bi takav projekat, kasnije i uticaj nase zemlje u regionu bio veliki. Korak po korak.

MIKA

06.09.2014. 20:57

Srbija je zemlja sa velikim privrednim potencijalom koji bi trebalo maksimalno iskoristiti. Pored izgradnji Đerdapa 3 trebalo bi se usmeriti i na iskoriščavanje drugih izvora enegie. Na taj način bi još više pospešili izvoz električne energije.

Zoran1

07.09.2014. 00:00

Kada uvozis placas stranim kompanijama a to znaci pare idu iz drzave. Kada pare nestanu zbog uvoza moras uzeti kredite od stranih banki koji vracas uz debelu kamatu i tako vecno ostajes u duznickom ropstvu stranim gazdama. Naravno sluge tih stranih gazda "Srpski politicari" nevide nista lose u tome. :( Narod cuti i trpi znaci bolje ne zasluzuje.

baunti

07.09.2014. 01:18

imamo mi svoj ugalj, u Trepci... treba samo da ga vratimo pod kontrolu...

vuk

07.09.2014. 04:20

kada bi " srbija" imala malo vise razumevanja za mlade i ne vise tako mlade strucnjake iz raznih oblasti prirodnih nauka, fizika, hemija, mehanika , ne bi joj trebao ni ugalj ni djerdap .

viganj

07.09.2014. 08:27

još malo pa ćemo sve uvoziti....i energente i hranu i vodu.... A što se tiče struje, predlažem da uvedete još nekoliko zona, jedno desetak...naravno sa različitim cenama... a vi i dalje pričajte da je cena samo ona, u prvoj zoni... ove druge zone se ne računaju...to se valjda ne plaća?...

Deki

07.09.2014. 08:56

Nepredvidljive okolnosti se svakodnevno dešavaju. Njih ne možemo sprečiti, ali možemo umanjiti posledice proistekle od njih. Samo sprovođenje dobro organizovanih planova može dovesti do uspostavljanje ekonomske i društvene stabilnosti.Srbija je zemlja sa velikim energetskim potencijalima, koje je potrebno maksimalni i pravovaljano iskoristiti. Ne samo izgradnja Đerdapa 3 već usmeravanje investicija na izgradnju i drugih energetskih potencijala od velikog je značaja. et

Stanko

07.09.2014. 09:42

U ovom momentu možemo da biramo da li ćemo da uvozimo struju ili ugalj. Verujem da je bolja opcija uvoziti ugalj kako bi sami proizvodili struju i kako bi gradjani mogli da se greju tokom zime..

viganj

07.09.2014. 17:28

@Stanko - ili je bolje taj novac, planiran da damo strancima za ugalj, ili struju, usmeriti odmah na saniranje NAŠIH kopova....

agencija za privarizatere

07.09.2014. 14:09

To mora da je rudnik, privatizovan od naroda otetim novcem a u tvom vlasnistvu.

Огромне залихе на КиМ

07.09.2014. 14:31

Да увози? Можда из Репубљике Косове?

vlada

09.09.2014. 10:19

Dajte restrikcije po grupama da se malo druzimo ko ljudi a I ustedecemo na uvozu uglja.Da nas mine zelja I ostane koji dinar u kuci.

ivan

23.09.2014. 22:36

a sto ne bi taj novac ulozili u srbiju a ne ga rasipali okolo na kupovinu uglja, a takodje sto ne bi sav taj novac ulozili u energetski obnovljive izvore energije, a pre svega mislim na sunce, vetar, vodu... to se isplati i svaka normalna drzava gleda unapred i misli na svoje gradjane kao i njihovu buducnost. a vi samo rasipajte...