Prugama ide četiri miliona tona robe

D. I. Krasić

01. 09. 2014. u 13:44

Modernizacija železnice neophodnost, jer se njome najčešće obavljaju unutrašnja i razmena SRbije sa svetom. Izvoz železnicom za godinu dana porastao za čak 24 odsto

SRPSKA roba u svet najčešće putuje, a i iz inostranstva u Srbiju stiže najviše - prugom. Gotovo četiri miliona tona robe transportovano je lane u međunarodnoj razmeni Srbije sa svetom upravo vozovima. Na drugom mestu je drumski saobraćaj, sa 2,5 miliona tona prevezenog tereta u trgovini sa drugim zemljama. Značajan udeo u saobraćaju sa svetom imaju i cevovodi. Oni, pak, isključivo služe za uvoz, a lane je kroz njih „proteklo“ ukupno 2,9 miliona tona nafte i gasa.

Poslednji objavljeni podaci o ukupnom prevozu robe Republičkog zavoda za statistiku, koji obuhvataju celu 2013. godinu, pokazuju da se sve više za izvoz i uvoz koriste vozovi i kamioni, a sve manje brodovi i avioni.

- Količina prevezene robe u 2013. godini u odnosu na godinu pre, veća je za devet odsto, uz istovremeni rast obima rada od 11 odsto - ističu u Republičkom zavodu za statistiku. - Takva kretanja ukazuju na povećanje prosečnog puta prevoženja tone robe u kopnenom saobraćaju, i to sa 302 kilometra u 2012. na 303,5 kilometara u 2013. godini.

Ukupna količina prevezene robe u drumskom saobraćaju lane je bila za 7,2 odsto veća nego u 2012. godini, dok je u vazdušnom saobraćaju obrnuto: beleži se pad od 8,1 odsto.

U 2013. godini je, prema zvaničnoj statistici, prevezeno ukupno 24,34 miliona tona robe. Od toga se gotovo polovina odnosi na prevoz unutar Srbije. Tokom prošle godine izvezeno je ukupno 3,45 miliona tona, a uvezeno 6,6 miliona tona robe.

Kada se razmena posmatra po granama saobraćaja, železnički ima primat: vozovima je iz Srbije lane izašlo 1,89 miliona tona, a u našu zemlju je prugom ušlo 2,05 miliona tone robe.

- Prevezena količina robe u železničkom saobraćaju beleži rast i u unutrašnjem prevozu robe, kao i u uvozu, izvozu i tranzitu robe - ističu u Zavodu.

Podaci pokazuju da je izvoz železničkim saobraćajem za godinu dana porastao za čak 24 odsto! Ovoliki rast nastao je prvenstveno zahvaljujući izvozu „Fijata“, koji svoje automobile u Italiju šalje upravo - vozovima. Raste prevoz vozovima i u suprotnom smeru, ka Srbiji, doduše skromnije, odnosno tri procenta. Ovi podaci su adut privrednika koji ukazuju na neophodnost modernizacije našeg železničkog saobraćaja. Sa projektima modernizacije pruga prema Baru i Bosni i Hercegovini, koja je jedno od naših većih izvoznih tržišta, izašao je premijer Srbije Aleksandar Vučić na nedavno održanoj konferenciji o Zapadnom Balkanu u Berlinu.

Inače, za godinu dana drumovima je izvezeno 1,24 miliona tona, a uvezeno 1,35 miliona tona robe. Brodovi su lane iz zemlje izneli 312.000 tona, a uneli 332.000 tona robe. Avionima je prevoženo najmanje: ukupno 1.696 tona u međunarodnom prevozu.


RAST

RAZMENA Srbije sa svetom u ovoj godini premašila je 15 milijardi evra. To pokazuju poslednji podaci zvanične statistike za prvih sedam meseci. U Srbiju je, u tom periodu, ušlo robe vredne 8,9 milijardi, a izašli proizvodi u vrednosti 6,5 milijardi evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

NA UMORU

02.09.2014. 10:26

Železnicom bi trebalo da ide duplo više robe, nego do sada, ali tu zlatnu koku, koju hrani država, već deceniju - dve, ČERUPA dobro organizovana ekipa- To je jedan od najtvrdjih bastiona LOPOVLUKA, MITA, KORUPCIJE...,

ŠTA ČEKAJU

02.09.2014. 11:38

@NA UMORU - Baš tako je, NA UMORU, vidiš da ni vlast nema snage da otvori taj CRNI DOSIJE !!!

cele

18.09.2014. 15:33

Oni,nas umaraju jer uzimaju i sakom i kapom i dalje se vozikaju i hvale se kako su druga vojska,i da im niko nista nemoze.Plasim se da u taj bastion jos niko ozbiljno nije zaceprkao,svi u Javnom sektoru npr Prosveti manje plate od njih,jer oni imaju neke dodatke,bog zna zasta sve.