Modifikovana soja caruje Vojvodinom

Jelena Subin

19. 08. 2014. u 19:05

Stručnjaci Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad svedoče da su mnogi seljaci krenuli za brzim profitom i seju genetički modifikovanu soju. Ove godine pregledano 1.600 parcela, u 45 slučajeva dokazano prisustvoGM

SRPSKI seljak krenuo je za “laganim” i brzim profitom, pa je genetički modifikovana soja pronađena još pre deset godina - na poljima Vojvodine! Prema podacima Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, prve akcije pronalaženja i uništavanja GM soje organizovane su još 2003. godine, pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

Tada je GM soja pronađena na 68 parcela u atarima opština Žabalj, Temerin, Novi Sad, Šid, Sremska Mitrovica, Ruma, Inđija, Pećinci i Plandište, na oko hiljadu hektara. Najveći broj parcela bio je u ataru Kaća i na teritoriji šidske opštine.

PREGLEDANE PARCELE U 2014. godini test - trakama pregledano oko 1.600 parcela. Od 49 uzoraka, koji su na njivi pokazali pozitivne rezultate, u 45 je laboratorijski dokazano prisustvo genetske modifikacije. Ukupna površina na kojoj je utvrđeno da se radi o GM soji iznosi oko 31 hektar. Najveći broj parcela nalazi se u Mačvanskom, Južnobačkom i Sremskom okrugu. Kako su rekli u Fitosanitarnoj inspekciji, polja pod GM sojom biće uništena, a protiv vlasnika će biti pokrenute prijave.

- I pored akcija uništavanja GM soje, tokom 2008. godine modifikovana soja pronađena je na teritoriji Mačvanskog, Južnobačkog, Sremskog i Zapadnobačkog okruga - smatra Zorica Nikolić, rukovodilac Laboratorije za ispitivanje semena u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad. - U 2009. godini pronađeno je 17 parcela sa GM sojom. Godinu dana kasnije, fitosanitarna inspekcija prekontrolisala je 1.100 parcela sa sojom, od čega je na 98, odnosno na 122 hektara utvrdila prisustvo GM soje. U 2012. godini modifikovana soja pronađena je na 50 hektara.

Fitosanitarna, veterinarska i druge inspekcijske službe obavljaju uzorkovanje pošiljaka iz uvoza ili domaćeg prometa, a ispitivanja rade četiri akreditovane laboratorije u Srbiji.

- Svaka pošiljka semena kukuruza, soje, šećerne repe, uljane repice, pirinča, sojine sačme, i proizvoda za ishranu ljudi i životinja se, prilikom uvoza u našu zemlju, uzorkuje i šalje u ovlašćene laboratorije na analizu na GMO - naglašava Nikolić. - Ministarstvo poljoprivrede odredilo je na koje modifikacije se testiraju uzorci u ovlašćenim laboratorijama.

Tako je genetički modifikovana soja nađena u većem broju uzoraka hrane za životinje domaćih proizvođača. Ovi proizvodi nisu bili obeleženi, mada su neki imali i visok sadržaj GMO soje.

Prvi korak u detekciji GM naziva se “skrining metod”. NJime se detektuju genetički elementi koji su prisutni u većini različitih GM biljnih vrsta. Ukoliko se utvrdi da postoji genetička modifikacija, neophodno je odrediti u kojoj meri je prisutna. Uz to, koristi se test traka za brzu detekciju GM soje.

- Fitosanitarni inspektori koriste trake za testiranje biljaka na njivi, sirovina ili delimično obrađenih uzoraka u kojima proteini nisu denaturisani - navodi naša sagovornica. - Ove trake, međutim, ne mogu se koristiti za testiranje termički ili hemijski obrađenih uzoraka. Ukoliko test trake pokažu prisustvo GM, inspektori uzimaju uzorak biljke ili semena i šalju u akreditovanu laboratoriju na analizu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

vagrant

19.08.2014. 19:20

Treba poostriti kazne za uzganjanje GMO biljaka uopste.Ako je nesto nedozvoljeno i kaznjivo, onda to nadlezne sluzbe moraju sankcionisati.

ypke

19.08.2014. 20:01

Најоштрије кривично треба казнити оне који узгајају ГМО.

<*)))>{

19.08.2014. 23:00

@ypke - Treba strogo kazniti one koji su GMO seme uneli u Srbiju i prodavali poljoprivrednicima koji verovatno nisu ni svesni da na njivi imaju GMO biljke!

ivan galic

19.08.2014. 22:10

Drzava treba da promeni zakon. Kazna za GMO hranu: oduzimanje zemlje i dozivotni zatvor zbog trovanja stanovnistva. Treba zaboraviti na americka "ljudska prava" i uvesti Dusanov zakonik.

Rajko

19.08.2014. 22:18

To je pre svega zlocin prema zemljistu i ekosistemu. To zemljiste treba da hrani i sledece generacije pa taj javasluk treba kaznjavati oduzimanjem tih povrsina. Zbog njihovog unistavanja tu vise normalna biljka nece da uspeva. Ocigledno je da postojece kazne nisu dovoljno efikasne. Zasto stede one koji truju narod, nisu to patriote ? Treba dr.Sevarlica za ministra, da uvede red neko ko zna.

Tata Ikun

20.08.2014. 07:01

Odakle seme? Kako je seme ušlo u državu? Prvo to treba da se ispita, a odgovorni da se kazne.

Dule

20.08.2014. 09:45

Postoje stvari koje se u vrlo kratkom periodu mogu dovesti u red, ako postoji politicka volja. Za ove mere nije potreban novac, cak bi drzava mogla i da zaradi. I nije ugrozena samo poljoprivreda, ugrozena je i voda za pice. Eno slucaja gruzanske akumulacije (izgradjene iz mesnog samodoprinosa gradjana Kragujevca) na cijim obalama nice novi grad na vodi KNIC! A bilo je prtedvidjeno da se priobalje ove akumulacije posumi. Iz ove akumulacije vodu piju gradjani Kragujevica i Kraljeva i okoline.

momcilo

20.08.2014. 12:03

ako vlada ne saradjuje sa tajfunima, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, treba resi ovaj problem. 40 godina zatvora i oduzimanje kompletne pokretne i nepokretne imovine. u nekim zapadnim zemljama dilerima droge , oduzmu svu imovinu. vlada treba da donese odluku da proizvodnju GM tretira isto kao i nelegalnu proizvodnju opojnih sredstava.

st

20.08.2014. 22:23

Pa SNS je dobio program rada od zapada..Na pocetku su se malo zaletili u provodjenju istog,pa su naisli na velik otpor,neki ministri su potjerani.Ali program je bio ocigledan...na njemu je i izmjena zakona o GMO,i uvodjenje u Srbiju GMO,sto je strateski cilj zapada.Sa time i Monsanta i njihovih pravila i zakona...Zivi bili...sljedece sto ce biti je upravo to,zato sve ove reforme,otpustanja,izmjena zakona o radu,smsnjenje plata i penzija,poskupljenja,povecanje poreza i uvodjenje novih,smanjiva