NOVI zakon o stečaju daje veća prava poveriocima, među kojima su i radnici, dok bi povezanim licima trebalo da „sreže krila“. Dosadašnji propisi omogućavali su da nesavesni vlasnici, preko ćerki-firmi, namerno gurnu preduzeće u stečaj, a potom se još i među prvima namiruju iz prodate imovine. Izmenama zakona, koje su u sredu stupile na snagu, sva povezana lica svrstana su u poslednji, četvrti isplatni red, što znači da će naplatiti potraživanja posle svih ostalih poverilaca. Ovo za „Novosti“ kaže Ivana Matić, v. d. direktora Agencije za licenciranje stečajnih upravnika i ističe da će reformski Zakon o izmenama i dopunama zakona o stečaju, povećati transparentnost i ubrzati sam postupak stečaja.

* Da li ovaj zakon ima mehanizme da spreči zloupotrebe koje su se do sada dešavale?

- Stari zakon rađen je po modelu zapadnih zemalja i predvideo je sve, osim „sitnica“ koje su se dešavale u praksi. Stečajni postupci trajali veoma dugo, na usvajanje plana reorganizacije u pojedinim slučajevima čekalo se i po tri godine. U odbor poverilaca mogli su da uđu oni koji su učestvovali u prethodnom izvlačenju kapitala iz firme gurnute u stečaj. Sada je to sprečeno.

VIŠE KONTROLORA - Posao supervizora u Agenciji trenutno radi petoro ljudi, koji kontrolišu 1.366 predmeta i 327 upravnika. Tražili smo saglasnost za 14 novozaposlenih: 12 supervizora i dvoje stručnjaka koji bi edukovali stečajne upravnike.

* Da li je toga najviše bilo u privatizovanim preduzećima?

- Najveći je broj državnih preduzeća, koja su kroz privatizaciju namerno uništena. Ima tu i privatnih firmi, koje su nenamenski trošile ogromne kredite, da bi vlasnici potom preduzeća gurali u stečaj, ne želeći da vraćaju dugove. Prethodno su, najčešće, svo zdravo tkivo prenosili na svoju drugu firmu. Posao stečajnog upravnika je da nelegalno izvučenu imovinu, kroz parnični postupak, pokuša da vrati u stečajnu masu.

* Kako će se sprečiti da neki upravnici dobiju i više od 10 stečajeva istovremeno?

- Ukinuta je mogućnost da stečajni sudija može sam da imenuje stečajnog upravnika, što je do sada bio najčešći slučaj. Program za automatski izbor upravnika odavno postoji, ali će pravilnik biti dorađen i definisaće kriterijume za rangiranje licenciranih upravnika pri svakom privrednom sudu. Tačno će se znati i ko je na redu da dobije predmet, a onaj ko dva puta odbije „zadatak“ pašće na dno liste. Time će se sprečiti biranje „atraktivnih“ slučajeva sa velikom imovinom.