Slovenci došli da uruče otkaze

D. St.

07. 08. 2014. u 14:30

Šok mesec dana nakon što je „Don Don“ preuzeo upravu u niškom „Žitopeku“. Sindikat „Sloga“ upozorava da bi čak 130 ljudi moglo da ostane bez posla

JOŠ se takoreći mastilo nije ni osušilo na ugovoru kojim je slovenačka kompanija „Don Don“ kupila većinski paket niške pekarske industrije „Žitopek“, iz sindikata „Sloga“ ovog preduzeća stiže upozorenje da bi 130 radnika moglo da ostane bez posla.

Podsećanja radi, Aleš Mozetič, vlasnik pomenute slovenačke kompanije koja širom Srbije poseduje sedam pekarskih industrija, prilikom kupovine udela u „Žitopeku“ je obećao da će zadržati broj zaposlenih u okviru od 250 do 300 radnika.

- Prema predlogu programa za rešavanje viška zaposlenih i Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji koji nam je kao reprezentativnom sindikatu dostavljen, od ukupno 350 radnika, njih 130 je proglašeno tehnološkim viškom, a oko 60 bi trebalo da bude ustupljeno drugoj firmi na „lizing“, konkretno, kraljevačkom preduzeću „Logistik PB“ - kaže predsednik sindikata „Sloga“, Predrag Banković.

Taj predlog ne možemo da prihvatimo, dodaje Banković, jer nije u skladu sa Zakonom o radu na koji su se oni pozvali odmah nakon njegovog stupanja na snagu.

Inače, pored slovenačke kompanije, koja u vlasništvu ima blizu 50,7 odsto akcija, vlasnik devet odsto akcija je kompanija Jovice Stefanovića Ninija, dok ostatkom raspolažu mali akcionari.


SVE ZA ZAŠTITU RADNIKA

ZBOG novonastale situacije, najavljeno je hitno sazivanje Odbora za kolektivno pregovaranje u čijem su sastavu četiri reprezentativna sindikata u „Žitopeku“, na kome bi trebalo da se donese odluka sa ciljem pokretanja niza aktivnosti u skladu sa zakonom, kako bi se zaštitili radnici od budućih otkaza na osnovu jednostrane odluke poslovodstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije