MINISTAR energetike Aleksandar Antić izjavio je juče u Nišu da Elektropriveda Srbije i Agencija za energetiku, kao nezavisno regulatorno telo prave kalkulacije da li i koliko treba da poskupi električna energija u Srbiji.

EPS i Agencija uzimaju u obzir sve relevantne činjenice „za“ i „protiv“, tako da se za sada još uvek ne zna krajnja odluka, a ono što je nesporno, to je, da građani Srbije plaćaju najnižu cenu struje u Evropi, poručuje ministar Antić.

- U ovom trenutku, energetska situacija u Srbiji je stabilna ali objektivno posmatrano, funkcionišemo u veoma prenapregnutim uslovima - rekao je Antić u razgovoru sa rukovodstvom ovdašnjeg Privrednog društva „Jugoistok“. - Proizvodnja u Kolubarskim kopovima još nije uspostavljena u dovoljnim kapacitetima. Polovinom avgusta očekujemo dnevno još oko 20.000 tona uglja sa kopa „Veliki Crljeni“, što će ukupno biti oko 65.000, ali u predstojećem periodu, trebaće nam između 90 i 95 hiljada tona uglja dnevno, da bi koliko-toliko bili bezbedniji. Zato činimo ogromne napore da to nadomestimo, a kako će se sve dalje odvijati, videćemo.

Još jednom apelujemo, pre svega na građane, naglasio je Antić, da štede električnu energiju i da koriste alternativne izvore. Već narednih dana i nedelja, EPS i Agencija za energetiku će izaći će se konkretnim merama za štednju struje u okviru kojih će sa naći i još stimulativniji paket postojećeg tarifnog sistema.

On je pohvalio „Jugoistok“ na čelu sa direktorom Darkom Bulatovićem, kako zbog ušteda poslednjih meseci, tako i u naplati struje, gde je ovo Privredno društvo u samom vrhu u Srbiji.