Antić: Prvo računica, pa poskupljenje struje

D. St.

29. 07. 2014. u 13:15

Ministar Aleksandar Antić o spekulacijama oko povećanja cene električne energije: Još se prave kalkulacije da li i koliko treba da poskupi struja. Neophodne mere za štednju struje

MINISTAR energetike Aleksandar Antić izjavio je juče u Nišu da Elektropriveda Srbije i Agencija za energetiku, kao nezavisno regulatorno telo prave kalkulacije da li i koliko treba da poskupi električna energija u Srbiji.

EPS i Agencija uzimaju u obzir sve relevantne činjenice „za“ i „protiv“, tako da se za sada još uvek ne zna krajnja odluka, a ono što je nesporno, to je, da građani Srbije plaćaju najnižu cenu struje u Evropi, poručuje ministar Antić.

- U ovom trenutku, energetska situacija u Srbiji je stabilna ali objektivno posmatrano, funkcionišemo u veoma prenapregnutim uslovima - rekao je Antić u razgovoru sa rukovodstvom ovdašnjeg Privrednog društva „Jugoistok“. - Proizvodnja u Kolubarskim kopovima još nije uspostavljena u dovoljnim kapacitetima. Polovinom avgusta očekujemo dnevno još oko 20.000 tona uglja sa kopa „Veliki Crljeni“, što će ukupno biti oko 65.000, ali u predstojećem periodu, trebaće nam između 90 i 95 hiljada tona uglja dnevno, da bi koliko-toliko bili bezbedniji. Zato činimo ogromne napore da to nadomestimo, a kako će se sve dalje odvijati, videćemo.

Još jednom apelujemo, pre svega na građane, naglasio je Antić, da štede električnu energiju i da koriste alternativne izvore. Već narednih dana i nedelja, EPS i Agencija za energetiku će izaći će se konkretnim merama za štednju struje u okviru kojih će sa naći i još stimulativniji paket postojećeg tarifnog sistema.

On je pohvalio „Jugoistok“ na čelu sa direktorom Darkom Bulatovićem, kako zbog ušteda poslednjih meseci, tako i u naplati struje, gde je ovo Privredno društvo u samom vrhu u Srbiji.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Elena

29.07.2014. 13:39

Opstanak narednih generacija zavisi od toga kako i na koji način se odnosimo prema energiji. Lako iskoristive energije nema u izobilju i ona je sve skuplja i teže dostupna, bez obzira što je energija svuda oko nas. Iz tog razloga obaveza je sviju nas, koji živimo na ovoj planeti, da energiju štedimo.

Menta

30.07.2014. 14:13

@Elena - A da li se secas sta je, pre izbora, obecala, sadasnja ministarka Mihajlovic? Da ce struja da pojeftini. Ponavljam, da pojeftini. I, sta sada? Da li bi gospodin Antic mogao da kaze: "Prvo racunica, pa pojeftinjenje struje"?

baba Simana

29.07.2014. 15:31

Još se prave kalkulacije da li i koliko treba da poskupi struja. Neophodne mere za štednju struje Narode pripremi se za resrikcije struje ili nas samo plase kako bi poskupeli struju.

Sale

29.07.2014. 16:09

Hoce li ta "racunica" biti javno dostupna ili je to samo paravan za poskupljenje.Nekako mi iskustvo govori da ce ispasti da el. energija treba da poskupi bar 15%.

Anja

29.07.2014. 17:04

sta jos hocete od ovog naroda?Sad ova garnitura treba da se obogati. Zasto su dovedeni belosvetski strucnjaci koji kostaju ko sv.Petra kajgana.Ama o kojoj stednji pricate, smanjite vase plate, odreknite se primanja iz UO i smanjite broj vasih funkcija, izmisljenih radnih mesta u javnom sektoru,e to je usteda.

Kalkulator

29.07.2014. 17:13

Ja u Srbiji plaćam NAJSKUPLJU struju, kao i sav srpski narod. Najjeftiniju struju u Srbiji mogu plaćati samo MINISTRI (bivši) Krstić i (v.d.) Vujović , i naravno nemci, englezi, francuzi, danci, norvežani ........................ uostalom, kako reče Saša Janković, čak ni Zakon o radu NE VAŽI za državne službenike. Samo što to ne reče pre usvajanja...

potrosacka kultura ili invenstiranje

30.07.2014. 08:59

Novi drzavni sistem sam od sebe namece nove standrde i ekonomske uslove. Cilj je da statisticki standar sto vise priblizi se realnim vrednostima u narodu. A to moze se postici sa progresivnim porezom, na visoke zarade, nekretninu, gotovinu, kola itd. Mali bata

Ceca

30.07.2014. 14:20

Svakako bi trebalo sve uciniti kako ne bi doslo do poskupljenja struje jer narod i ovako jako tesko zivi i nije fer da se opet sve svali na njega

Niko

31.07.2014. 12:04

Struja NEma potreba da poskupljuju....sasvim je dovoljno da se naplati struja na KiM koju niko ne placa dugi niz godina....ko je taj pametan ekonomista koji savetuje drzavu da ne naplacuju struju KiM???Kada njima drzava naplati struju za proteklih 15-20godina...onda neka podizu cenu struje....naravno pravi razlog podizanja cene struje je da se stvore pare za armiju penzionera....ne zaposleni mogu da izumru od gladi bez primanja I posla a za penzionere mora da bude