Pljeskavice pune hormona

J. SUBIN

utorak, 29. 07. 2014. u 21:28

Пљескавице пуне хормона
Veterinari upozoravaju da su meso i mesni proizvodi u Srbiji prepuni antibiotika i raznih aditiva. Pravilnici se ne poštuju. U mesnim prerađevinama često se može pronaći i zabranjeni polifosfat

GOTOVO da ne postoji meso ili proizvod od mesa koji je bez otrova ili aditiva. Ništa od toga nije bezbedno za decu i odrasle. Sve je prepuno hormona, emulgatora i antibiotika.

Ovako za „Novosti“ objašnjava stanje na srpskoj mesnoj trpezi dr Miroslav Stojšić, veterinar i nekadašnji načelnik republičke veterinarske inspekcije.

- Farmeri u stočnu hranu stalno ubacuju kokcidiostatike, koji se koriste kada živina dobije dijareju, i to najviše tri dana - priča dr Stojšić. - Živina to jede 30 dana, poslednjih pet dana pred klanje ne. Ali on ne može da se neutrališe za to vreme, već ostaje u kostima i mesu. Kada to jede svakodnevno, živini se uništava tkivo štitne žlezde, dolazi do disbalansa hormona, i zato se utove do tri i više kilograma, za samo 35 dana. Čovek kad jede to meso, do istog oštećenja dolazi i kod njega.

Iza „ukusnih“ mesnih prerađevina često se, kako kaže dr Stojšić, krije i zabranjeni polifosfat. On utiče na obolevanje od raka debelog creva. Ništa bolje nije ni svinjsko meso, upozorava naš sagovornik, jer se u ishrani svinja koristi hrana puna hormona, antibiotika i sedativa. Zahvaljujući tome, prase je za pet meseci spremno za klanje.

- Imamo pravilnik u kom piše: meso za pljeskavice i ćevape pravi se od junećeg mesa prve i druge kategorije, uz dodatak od dva odsto soli - navodi primer dr Stojšić. - Toga nema na svega dva do tri mesta u Beogradu. Kod nas, u roštilj meso stavljaju loj, soju, vodu i dodaju pileći MOM (mašinski otkošćeno meso), treće kategorije, gde se stavljaju šije, trtice i leđa. A u kostima se deponuju svi teški metali, hormoni i antibiotici. Proizvođači pileći MOM uvoze za 40 do 50 dinara po kilogramu i to stavljaju u salame, šunke u crevu i kobasice. U pojedinim zapadnim zemljama to je zabranjeno i za mačke.

MED Prirodnog i pravog meda u Srbiji nema ni deset odsto, upozorava dr Stojšić.
- Veterinarska inspekcija radi kontrolu meda na kvalitet, ali ne i na zdravstvenu ispravnost, pa zato u medu ima teških metala i antibiotika - priča dr Stojšić. - Pravi med je, možda, na Staroj planini, gde se pčele ne hrane šećerom. Sve druge hrane šećernim sirupom, pa umesto 25 kilograma, dobiju 80. Taj med nije otrovan, ali je prevara, jer nije med sa cveta.

Nije sjajna situacija ni u mlečnoj industriji. Naš sagovornik tvrdi da neki proizvođači od palminog ulja prave sir!

- Uvoze mleko u prahu, pa od njega prave konzumno mleko - kaže dr Stojšić. - U čokoladnom mleku imate dodatak karagenan, koji je zabranjen u EU, a to piju deca. U mesnoj industriji stavljaju ga u viršle, parizere i šunke. On je potencijalni emulgator gde dolazi do oboljenja debelog creva i karcinoma, jer se lepi za sluzokožu.

Bezbednih količina teških metala i kancerogenih materija u hrani - nema, zaključuje naš sagovornik.

AFLATOKSIN

U novom Pravilniku o kvalitetu hrane za životinje nivo žive bio je i ostao 0,1 miligram po kilogramu. U Ministarstvu poljoprivrede rekli su nam da vrednost u hranivima koja sadrži kalcijum i magnezijum-karbonat nije bila regulisana, a sada je striktna granica od 0,3 miligrama.

- Kadmijum u aditivima za hranu za životinje, takođe nije bio regulisan, a sada je vrednost od 10 miligrama po kilogramu - kažu u resornom ministarstvu. - Vrednost u hranivima je bila i ostala je ista - 0,75 mikrograma po kilogramu. Ne mogu se upoređivati vrednosti za jednu vrstu hraniva ili smeše sa drugima, jer su one tačno određene za svaku nepoželjnu supstancu u odgovarajućem matriksu.

Vrednosti za aflatoksin B1 u hranivima, objašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede, kao i dopunskim i potpunim smešama, gde se određivanjem oštrijeg kriterijuma za nivo aflatoksina B1 u hranivima i smešama za mlečne krave ovce i koze, posledično smanjuje nivo aflatoksina M1 u mleku. Dakle, kriterijum je stroži dva puta.


Komentari (26)

miami

29.07.2014. 22:12

Ovo kao da citam za neku africku drzavu.Postaje vam meso kao tipicno ovde u Americi.Ali ove moze da se kupi organsko I konvecionalno meso I mesne preradjevine koje su 100% sigurne,jer su kontrole rigorozne I kazne previsoke.Jos malo ce stocari da daju inekcije sa hormonima rasta koliko vidim..

Dejan

29.07.2014. 22:25

Da neće možda ovo neko da demantuje? Neće jer ne sme a i bolje da ne talasa. Od kada je onaj preživeo onu svinjariju sa aflatoksinom, sve nam jasno. Potpuno sam sigurno da je sve tačno što ovaj čovek govori.

đorđe5656

30.07.2014. 13:35

@Dejan - Ne samo preživeo već za nagradu i napredovao. Tako je to u zemlji Srbiji ko šiša narod

elektricar

29.07.2014. 22:39

Takva je situacija svuda gde drzava ne postoji, jer da drzava postoji, ona bi beskompromisno stitila svoje stanovnistvo, posto bi trebalo da joj je to prvenstvena svrha. Ovako, nema nikakve koristi od toga sto postoje strucnjaci, ljudi koji znaju sve ovo sto napisaste u ovom slanku. Jos jedan prodje dan ...

Rajko

29.07.2014. 22:56

Sve patriota do patriote i veliki Srbi, potrovali bi sav narod za dve banke vise u svom dzepu, pocev od proizvodjaca do ministra. Nema te cene za koju ovde mozes kupiti nesto gde nema podvale.

Naopaki

29.07.2014. 23:22

Koja to fenserka sa instagrama zna da iznese vodu i slatko kad udjes u kucu,da pita kakvu kafu pijes,da natoci rakiju??? Jok sve ce u restoran,gde neki dasa doneo neko meso ,savladao neke menije ukrasio sa cvrvenom,zelenom bojom i prodaje kao specijalitet.... Na kraju ,veseli konobari pitaju vas da li ste za bombonu i ENDE... Elem,zene ,docekajte goste i sa poparom al da bude vasa i iz srca,a domacini rakijom koju ste vi pekli !!!

Jovica

29.07.2014. 23:54

Konstatacija da je pravi med možda samo na Staroj planini nije tačna.Dr Stojšiću dali ste čuli za Homoljski med.Nema šećera, nema antibiotika i 100% je pravi, nema prevare.Nakon ovakvih izjava logično je da se izvinete svim pravim pčelarima i proizvodjačima pravog meda.

Pčelar

30.07.2014. 00:20

Pročitao sam članak i ostao šokiran ovim strašnim informacijama! A onda sam pročitao i uokvireni deo o medu i shvatio da dr.Stojšić ne zna o čemu govori. Sada se pitam da li je i ono što je izgovorio o mesu tačno? Kako to da jedan doktor veterine ne zna da je prihranjivanje pčela šećernim sirupom u vreme kada nema paše normalna pojava u celom svetu, vec decenijama. Pa i na Staroj planini pčelari koriste šećerni sirup! Pravi pčelari ga ne koriste u vreme paše, tako da je u medištu čist med!

MIODRAG

30.07.2014. 01:21

Nije na Veterinarima da ocenjuju kvalitet meda.......samo u Srbiji veterinari ne rade svoj posao i zato nam je poljoprivreda (preh.ind.) tamo gde jeste......utrpali su se svuda,pokrivajuci se nekim pravilnicima,ovo radimo mi (i ako nisu ucili na fakultetu),ovo radite vi......ma popadali su svi na afla toksinu.......!!!

Zoran

30.07.2014. 01:23

Sta prica ovaj covek za med? Pcele se prihranjuju secernim sirupom da prezive zimu a ne u prolece kad vrcaju med. Tako da to nema veze jedno sa drugim. Ako hoce da naprave vestacki med ljudi mogu mesati sirupe i sl. ali ih onda nece davati pcelama nego direktno praviti vestacki med. Covek pomesao babe i zabe!!!

Srđan P.

30.07.2014. 04:58

Ovo mi je poznato i od ranije! Brat iz Beograda, drži lanac pečenjara po celoj Srbiji i on isto kaže da ne jedem kod njih ni kod ostalih, jer se među meso redovno ubacuje i jelo za mačke!

meda

30.07.2014. 07:22

Kod nas niko netraži sertifikate za mašine koje se koriste za preradu mesa i proizvoda. Koriste se mašine za koje se ne zna porekle, stare preko 30 i 40 godina koje nemaju nikakve sertifikate a o aditivima , emulgatorima i začinima da se nepriča. Sve to dolazi iz Kine pa se kod nas mešaju i prave recepture u tim starim mašinama koje nezadovoljavaju uslove proizvodnje i zato to na kraju ispadne tako da se svaki dan trujemo jedeći hranu a hoćemo u EU.

Realno

31.07.2014. 12:12

@meda - "Stare masine iz Kine"? Malo verovatno! U ostalom nije masina kriva ako u nju ubacujete otrove.

НС 78

30.07.2014. 07:37

Неједем пљескавице а свима који једу после овог текста нек је пријатно.

Dule

30.07.2014. 08:25

Ne znam da li je u programu sprovodjenja tzv. privredne reforme predvidjeno i donosenje Zakona o proizvodnji iskljucivo zdrave, organske hrane, u Srbiji. Nije u pitanju samo meso i mesne preradjevine, vec i proizvodnja povrca i voca. Pogledajte samo kakav se paradajz prodaje na nasim pijacama i ostalo povrce. Ugrozeno je zdravlje gradjana Srbije. A kada bi se u Srbiji proizvodila iskljucivo zdrava hrana, korist bi bila visestruka. Investiranje u ovaj projekat bi se vrlo brzo isplatio.

kobasica srbije

30.07.2014. 09:24

Poštovani gospodine dr Stojšiću nekadašnji načelniče veterinarske inspekcije šta ste vi kao stručnjak u vašoj karijeri uradili po ovom pitanju da iskorenite ovakve pojave. Uredu ako ste nekog kaznili ali zar vam ne zvuči ova priča da su svi generali posle bitke?Gde su rezultati vašeg rada da se narednim pokolenjima zaštiti zdravlje od ovakvih pojava na tržištu?

Zoin Mihailo

30.07.2014. 09:38

Ljubitelji pljeskavica lakše podnesu istinu da u pljeskavicama ima aditiva, nego da nema mesa.

Stancos de Pancos

30.07.2014. 09:40

Kao covek sa iskustvom u vet. struci pitam vet. inspektora - zasto dok ste bili na funkciji Niste Grmili o problemu ?! Hormonima i antibioticima se izmedju ostalog podize dnevni prirast tj. stvara se veci profit! A KADA je Profit u pitanju Onda Zaboravite na brigu o zdravlju i sl. i jos nesto - poznato je da su veterinarski inspektori VEOMA potkupljivi a dokaz za ovu tvrdnju su sva desavanja u proteklih par godina koja su mediji objavili - A KOLIKO nije ni objavljeno ??

Nele

30.07.2014. 10:16

@Stancos de Pancos - Zato sto je uzimao pare da o tome cuti. Vrlo jednostavan razlog.

Cica

30.07.2014. 13:11

@Stancos de Pancos - Nije ovo nista novo. Sta ste mislili zasto u poslednjih 15-20 god deca sve ranije ulaze u pubertet, devojcice maljave a grudi im rastu vec sa 9 god ? Da ne pricamo tek o zenama sa stopalima br 41, 42, 43 ( i to nakon industrijskih smanjivanja kalupa ( sta je bilo 40 sad je 39 )

daša

31.07.2014. 15:59

@Stancos de Pancos - A o koka koli ne pričate, o pivu i sastojcima u njemu, cigaretama , hot gogu i američkim specijalitetima, nuteli bez koje deca ne mogu da žive , snikersima i milkama, sladoledu.... Zaboga narode, pa sva deca sveta to jedu, takva su kakva su, debela, mršava, prepametna ili glupa, ceo svet je takav. Nećemo da hranimo i proizvodimo sami, vakcinišemo da bismo održali stočni fond ,kupujemo sve gotovo i sad se bunimo. Ko bi nam udesio sve. Svoje uništismo , tuđe podržasmo-pa nazdravlje ....sad pssst

Tanja

30.07.2014. 10:08

Sve ovo jedu i deca odgovornih ljudi u Srbiji!!!krajnje je vreme da se pocne kontrola, bez podmicivanja odgovornih jer , napominjem, ovo jedu sva deca u Srbiji, i deca onih koji treba da uspostave i kontrolisu sprovodjenje propisa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1