SRPSKI vozači od juče plaćaju najskuplji tečni naftni gas (TNG) u regionu, jer je popularni auto-plin probio granicu od 90 dinara po litru! Na pojedinim pumpama se prodavao i po 91,90 dinara za litar!

Pre samo godinu dana, 20. jula 2013. prodavao se, po prosečnoj ceni u Srbiji od 67,40 dinara za litar!

Zato i ne čudi kolona vozila koja preko granice hrli ka Republici Srpskoj, gde je juče TNG pojeftinio, u proseku sa 0,58 na 0,56 evra po litru, odnosno sada po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije, košta 64,60 dinara, skoro 30 dinara manje nego u našoj zemlji!

- Prava je navala vozača iz Srbije. Mnogi imaju, sada, znatno veće rezervoare za TNG, pa umesto 35-40 litara u dodatne spremnike pune i do 100 litara TNG - kaže nam Vladan S. sa jedne od benzinskih stanica „s one strane Drine“.

Lako je izračunati da je ušteda po jednom rezervoaru, makar i „fabričkom“ od 40 litara skoro 1.200 dinara, ne računajući mogućnost povrata poreza!

PROSEČNE CENE TNG U SRBIJI * jul 2011. - 57,40
* jul 2012. - 61,70
* jul 2013. - 63,20
* jul 2014. - 87,40

- Bar dva puta mesečno idem iz Loznice za Srpsku, tankujem rezervoar, pri čemu pazarim hranu i još neke sitnice i uštedim i do 200 evra - kaže Dragan M., nekadašnji poznati bokser iz ovog grada. - Pri tome se sit navozam jer je razlika u ceni auto-plina kod nas i u BiH sve veća.

Ono što najviše ljuti vozače u Srbiji je činjenica da je ovaj naftni derivat „prešišao“ i cenu TNG iz zimskih meseci, jer je poznato da je TNG takozvano „sezonsko gorivo“ i da je zbog specifičnog odnosa propana i butana, leti uvek jeftiniji nego zimi bar za trideset odsto.


UGRAĐIVALI, SAD DEMONTIRAJU

- Kada sam ugradio uređaj za TNG koštao me je 450 evra. Tada sam, pre tri godine, dobio uverenje da mi atest važi 10 godina. Sada mi kažu da moram posle pet godina da uradim novi atest i da to papreno platim. Pri tome za litar benzina sam mogao da kupim 2,7 litara TNG. Danas jedva 1,7 litara. Jasno mi je da mi se više isplati da platim još par stotina evra i da se rešim bede - kaže nam Dragan Savić iz Zemuna, koji je juče u jedan naš poznati auto-servis dovezao svoj „megan“ da bi izvadio TNG uređaj.