Moskva opet vraća meso

J. Subin

26. 06. 2014. u 11:29

Москва опет враћа месо
Rusi zaustavili još jednu pošiljku svinjetine iz Srbije. Navodi se da je u pošiljci zamrznutog svinjskog mesa iz firme „Koteks“, pronađena bakterija listerija

UKOLIKO se nastavi sa ovakvom kontrolom svinjskog mesa koje se izvozi u Rusiju, Srbija će dobiti još jedan žuti karton. Možda i onaj, pred isključenje. Naime, u izveštaju Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Rusije, od 23. juna ove godine, navodi se da je u pošiljci zamrznutog svinjskog mesa iz firme „Koteks“, pronađena bakterija listerija!

Rusi, ponovo, upozoravaju srpsku Upravu za veterinu, da je neprihvatljivo takvo neslaganja u rezultatima ispitivanja i da moraju da pojačaju kontrolu nad proizvodima koji „izlaze“ iz fabrike.

- Još jedna firma je pod nadzorom, jer se sumnja na neispravan bakteriološki nalaz isporuke za Rusiju - rekao je danas Rasim LJajić, ministar trgovine. - Narednih deset isporuka te firme biće pod posebnim režimom ruskih organa. Za sada nije ništa dramatično. Naši su radili kontrolu, ali je sve bilo čisto. Ipak, poslata je jedna loša poruka, a naša zemlja mora da zadrži izvoz na rusko tržište.

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da su rezultati analiza u Srbiji pokazali da u mesu iz „Koteksa“ nema prisustva listerije, kao i da se ova bakterija mogla pojaviti i tokom transporta.

- Ovo je druga, direktna, krivica Uprave za veterinu - ističe Marjan Rističević, predsednik Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije. - Proizvođač nije mogao da kontroliše meso, jer nije imao načina. Uprava je zadužena za ispravnost te hrane. Očigledno da su imali propust i da prebacuju svoju krivicu na proizvođače.


POJAČANA KONTROLA

Nismo dobili zabranu izvoza, ali će narednih deset isporuka, koje stignu u Rusiju, biti pod jačom kontrolom - rekao je Aleksandar Đokić, direktor proizvodnje Mesne industrije „Koteks“.

- Robu, u kojoj je pronađena bakterija listerija, isporučili smo 11. aprila, a ona je ocarinjena tek 14. aprila ove godine - priča Đokić. - Šleperi su putovali najduže 47 dana, a mi smo tek sad dobili informaciju preko ruskog sajta da je u smrznutim svinjskim polutkama pronađena bakterija listerija. Mi smo radili samo uslužno klanje, svinje su iz Rusije. Pitanje je gde je roba bila dva i po meseca. Mi smo meso kontrolisali pre isporuke na tu bakteriju, i analize su bile u redu. Od početka godine izvezli smo 50 šlepera u Rusiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Zoran1

26.06.2014. 18:53

Oni isti drzavni organi koji su svojom nesposobnosti i korumpiranim sistem omogucili firmama da prodaju crkotinu sada ce kao da vode istragu i rese problem. Ma da malo sutra.

Rajko

27.06.2014. 14:16

Nama ne treba niko da uvodi embargo. Dobicemo šut kartu i to je to. Posle kukaj kako nema posla...

RabRadomir

27.06.2014. 17:10

Mnogi sekaju na zaposlenje,Ove ne odgovorne lenje,nestrucne rukovodioce pod hitno otpustiti,postaviti one koji zele zaista da rade,Mora se predvideti i mogucnost zagadjivanja i tokom transporta,zato onaj ko je zaduzen za to odgovoran je sto nije pripremio i zastitio robu za izvoz,Nema opravdanja krivi smo,i Smena odmah,.Tako ce se jedino uvesti red i postovanje radnog mesta.

Mirko

27.06.2014. 18:27

Auu, a ja kupujem sveže meso u Metrou, misleći da kod Švabe nema, tih mućkanja, kad vidim njih snabdeva Koteks- Surčin. Danas nikome ne možeš da veruješ.

iskren

27.06.2014. 18:37

cemu taj luksuz da na ovako odgovornim mestima drzimo nesposobnjakovice.menjajte kompletnu upravu sanitarnih i veterinarskih inspekcija.ima tu dovoljno odgovornosti za otkaze!doslo je vreme da se nesto zaista u r a d i !

vagrant

28.06.2014. 00:38

"Koteks": "Mi smo radili samo uslužno klanje, svinje su iz Rusije."Ne mogu da verujem u ovu tvrdnju. Ko je lud da zive svinje dovozi u Srbiju iz Rusije, kako bi se ovde obavilo klanje?