RUDARSKI baseni „Kolubare“ u trenutku vodene stihije bili su osigurani od poplava. Ovo je juče za „Novosti“ potvrdio direktor RB „Kolubara“ Milorad Grčić. On kaže da sa „Dunav osiguranjem“ sa kojima su potpisali ugovor, zajedno rade na proceni štete, a on veruje da će biti daleko ispod 100 miliona evra, kako se u prvi mah procenjivalo. Ipak, tvrdi da je trenutno teško izaći sa preciznim podacima.

Prema njegovim rečima, kako bi se utvrdilo u kakvom stanju je oprema pod vodom, ronioci žandarmerije su pokušali da naprave podvodne snimke.

- Međutim, mulja je bilo najviše, pa to nije baš bilo tako jednostavno - naglašava Grčić. - Zbog kompleksnosti kopova u „Kolubari“, teško je dati preciznu procenu pre nego što se voda povuče i pre nego što se na osnovu projekata krene u revitalizaciju svakog sistema ponaosob. Dakle, tek tada ćemo imati zaista pravu procenu. Ono što je preliminarna procena i procena sa kojom je EPS izašao u javnost jeste nekih 100 miliona evra. To je maksimalna procena, ali je mislim da će šteta biti daleko ispod toga.

Kako ističe Grčić, ono što je najskuplje u kopovima, a to su bageri ili glodari, nalazi se na čvrstim tačkama i on veruje da za njih neće biti problema čak ni pri povlačenju vode.

FALE JAČE PUMPE ZA osposobljavanje tamnavskih kopova, koji su do sada bili oslonac proizvodnje u „Kolubari“, neophodne su pumpe velikih kapaciteta za ispumpavanje vode iz kopova „Veliki Crljeni“ i „Zapadno polje“. - Na polju „Veliki Crljeni“, koji je sakupio 26 miliona kubika, u toku je ispumpavanje vode sa sedam pumpi i do sada je nivo vode spušten za oko 60 centimetara - kaže Grčić.

- Uz veliko zalaganje svih zaposlenih i nadležnih u Rudarskom basenu „Kolubara“, proizvodnja je povećana za još 20.000 tona uglja dnevno. Intenzivnim radom na površinskom kopu Polje D, koje je bilo delimično potopljeno, u proizvodni proces uključen je i drugi sistem za proizvodnju uglja, čime su obezbeđene dodatne količine uglja iz Rudarskog basena „Kolubara“ za potrebe proizvodnje struje. Na ovom kopu, nakon poplavnog talasa, delovi tračnog transportera bili su potopljeni, pa je izvršena rekonstrukcija ovog proizvodnog sistema, koji je sada pušten u rad. Lignit na BTU sistemu (bager-traka-utovar) Polja D otkopava rotorni bager „glodar 7“, poznatiji kao „plava ptica“.

Od uključivanja još jednog sistema za proizvodnju uglja na Površinskom kopu Polje D, dnevna proizvodnja uglja iz „Kolubare“ i otprema za TENT povećana na 45.000 tona dnevno.


SPISKOVI ZA NADOKNADU

KOMISIJA Vlade Srbije za utvrđivanje štete od elementarnih nepogoda zadužila je Ministarstvo privrede da zatraži od osiguravajućih društava da dostave podatke o firmama i građanima na poplavljenim područjima koji su se osigurali od poplava i kojima će osiguranje nadoknaditi štetu. Ministarstvo privrede ima zadatak da, na osnovu izveštaja javnih preduzeća predloži Vladi izmene i dopune planova poslovanja tih preduzeća.