Evropa zaustavlja “Južni tok“

G. Č. - M. N. S.

04. 06. 2014. u 12:29

Dok se ne revidiraju ugovori Moskve sa članicama EU, blokira se projekat, ističu u EK

EVROPSKA komisija odlučila je da dodatno zategne odnose s Moskvom, najavom da će, do daljeg, suspendovati izgradnju „Južnog toka“. Za Brisel, Rusija, očigledno, ne doprinosi smirivanju situacije u Ukrajini, jer je to bio razlog zbog kog su aktivnosti oko gasovoda bile najpre usporene, a sada i zaustavljene.

Prema rečima Sabine Berger, portparolke komesara za energetiku Gintera Etingera, dok se ne revidiraju biletaralni ugovori koje je Rusija sklopila sa članicama EU, radove na izgradnji „Južnog toka“ na teritoriji EU treba suspendovati.

- Naš stav je jasan: „Južni tok“ nije u skladu sa Trećim energetskim paketom i sa evropskim pravilima o konkurenciji, unutrašnjem tržištu i javnim nabavkama - rekla je Sabina Berger novinarima u Briselu. Svi infrastrukturni projekti i investicije moraju da budu u skladu sa zakonima EU.

Bergerova je podsetila da je EK preuzela na sebe pregovore sa Rusijom o ovom problemu i da su početkom ove godine održane dve runde razgovora sa Rusijom na nivou radnih grupa, ali da su oni zasad zamrznuti.

- Insistiranje Rusije da se na „Južni tok“ ne primenjuje Treći energetski paket dovodi u pitanje nastavak razgovora, poručila je Sabina Berger.

Evropski komesar za energiju Ginter Etinger, inače, podigao je ton, u trenutku kada su već prošli izbori za Evropski parlament i kada se, na osnovu ovog glasanja, do kraja godine, očekuje izbor kompletnog novog rukovodstva unije, od komesara, do predsednika Komisije i Evropskog saveta.

BROJKE * 63 milijarde kubika kapacitet „JuŽnog toka“
* 16 milijardi evra ukupno vredna investicija
* 422 kilometra duga je trasa kroz Srbiju

Sadašnji saziv, s obzirom na to da mu je ostalo još malo vremena do kraja mandata, koristi priliku da pokuša da pritisne Moskvu, ali će time ostaviti teško nasleđe sledećoj Komisiji koja će, svakako, na kraju, ipak morati da pregovara s Rusijom, jer Evropa umnogome zavisi od njenih energetskih izvora.

U Energetskoj zajednici sa sedištem u Beču konačnu odluku ostavljaju Briselu.

- Naše shvatanje je da je Evropska komisija zatražila od Bugarske da obustavi radove na svom delu gasovoda „Južni tok“ dok se ne usaglasi s pravnim okvirom EU. Evropska komisija ima jake instrumente da se članice EU tome povinuju, i to je početak te procedure - izjavio je za „Novosti“ direktor Energetske zajednice Janez Kopač.

Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk pozvao je u utorak EU da blokira „Južni tok“, uveravajući da je tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinu siguran. S druge strane, prvi čovek „Gasproma“ Aleksej Miler izjavio je da će Rusija, bez obzira na negativne izjave iz EK, svejedno raditi na izgradnji „Južnog toka“.

NEUPOREDIV SA TAP - NIJEDAN drugi gasovod ne može da se meri sa „Južnim tokom“ - kaže profesor Vuletić. Da li može da se poredi „Transjadranski gasovod“ (TAP), kapaciteta 10 milijardi kubika gasa, i „Južni tok“ sa kapacitetom od 63 milijarde kubika?

- Niko ne može da nam zabrani da gradimo „Južni tok“, zato će radovi biti nastavljeni - rekao je Miler.

Zamenik šefa „Gasproma“ Aleksandar Medvedev naglasio je u utorak u Moskvi da je ta kompanija u mogućnosti da izgradi gasovod, bez finansijske podrške iz inostranstva.

ČINOVNICI AMERIKE

TREĆIM energetskim paketom, EU insistira na razdvajanju vlasništva u cilju, kako su isticali u EK, liberalizacije tržišta.

- Evropa želi da Rusija finansira radove i izgradi „Južni tok“, a da njime može da teče gas i drugih proizvođača - kaže za „Novosti“ profesor Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas Srbije. - Brisel je samo činovnik vašingtonske propagande. Kako o ruskom gasovodu ne govori niko iz Nemačke, Francuske, Italije, čije kompanije imaju zajedno 50 odsto vlasništva „Južnog toka“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

dzoniba

04.06.2014. 13:13

Sekularizovano, determinantno, progresivno, pravno, slobodarsko drustvo.... filatnropi, pacifisti i borci za bolji svet...kakvo divno drustvance...

Ruben

04.06.2014. 15:28

@dzoniba - Pre bi rekao kakvi duboki debili na vladajucim politickim pozicijama srpske drzave ; za ove atlantske kriminalce ste sasvim u pravu, ali nazalost tu nema nista novo ; i logicno bi trebalo biti jasno bilo kom gradjaninu Srbije ; ali kad politicki vrh nema hrabrosti da otvoreno izrazi tim kriminalcima interese naroda koji mu je poverio vlast putem demokratskih izbora, to je tragicno.

baba Simana

04.06.2014. 13:30

Sta sad da radimo da cekamo da crnogorci pronadju gas to se nece desiti za hiljadu godina.

čiča

04.06.2014. 17:41

Dokle do zime , a šta onda isporuke pod hitno preko Ukrajine , moći će po posebnim cenama. I baš me zanima kad će Nemci da prekinu kupovini preko severnog toka kako bi ispunili želju Ukrajinaca , Poljaka, i sličnih ,,važnih,, zemalja

agata

05.06.2014. 16:45

Povinovati se trazenjem EK ravno je samoubistvu.Ionako upropascena ekonomija Srbije ce potonuti dublje.EU nema prava nista ovakvo da trazi od Srbije,Srbija nije clanica EU i nikada to nece ni biti.Niako da shvatim ovoliki mazohizam nasih vasti.Imamo i kakvog dobrog psihijatra pa da ga angazujemo kao savetnika "obolelima" u vladi?

vlada

05.06.2014. 22:07

Neće oni da mi imamo nove uposlene, neće da imamo preko dvesto miliona evra godišnje zbog transporta, mnogo oni toga hoće da nama bude što gore, da zavisimo od njihovih zelenaških kredita! Čak i ono što njih "ništa" ne košta, ne daju! Toliko o dobrim namerama!