Kilovati došli iz komšiluka

M. N. S.

subota, 24. 05. 2014. u 15:25

Киловати дошли из комшилука
EPS uvezao struje vrednu 3,4 miliona evra. Ni "varnica" od firmi EFT i „Rudnap“

BUJICE su ozbiljno ugrozile rad glavnih energetskih postrojenja u Srbiji i jedini način da do većine potrošača proteklih sedam dana nesmetano stižu kilovati bio je - uvoz. Od 15. maja, kada je proglašena vanredna situacija, do juče "Elektroprivreda Srbije" je uvezla 84,4 miliona kilovat-sati, što je izdatak od 3,4 miliona evra.

Srpska elektroprivreda kilovate je kupovala od Republike Srpske, Crne Gore, Makedonije i Bugarske, a EPS je električnu energiju nabavljao i od nekoliko trgovaca koji posluju na tržištu Srbije.

Ipak, kako saznaju "Novosti", nijedan kilovat EPS nije kupio od kompanije EFT i "Rudnap", čiji su vlasnici srpski biznismeni Vuk Hamović i Vojin Lazarević. Njihove ponude nisu odgovarale EPS, jer nisu bile najpovoljnije.

Proizvodnja struje u domaćim energetskim postrojenjima i dalje nije dovoljna da se podmire potrebe potrošača u našoj zemlji. Čak i posle pokretanja pogona u najvećoj srpskoj fabrici struje - Termoelektrani "Nikola Tesla" u Obrenovcu, koje je najavljeno za sutra, biće potreban uvoz kilovata.

- Nabavka električne energije van sistema EPS biće neophodna i posle pokretanje bloka A1 u TENT A - smatraju u EPS. - Jer, proizvodnja iz sopstvenih kapaciteta i dalje neće biti dovoljna da bi podmirila potrošnju u Srbiji, koja iznosi u proseku 76 miliona kilovat-sati dnevno.

Od juče, posle višednevnog prekida saobraćaja na pruzi Vreoci - Obrenovac, koji su izazvale poplave, u obrenovačku termoelektranu stižu prvi vozovi sa lignitom iz "Kolubare". U četiri železničke kompozicije dopremljeno je više od 4.500 tona kolubarskog lignita na TENT B. Istovremeno u TENT, teku pripreme i za normalizaciju proizvodnje. Juče je stigla parna lokomotiva koja će poslužiti za zagrevanje mazuta koji je neophodan za ponovno pokretanje bloka A 1.

Blokovi na TENT A su, zbog nadiranja vode u neka od vitalnih postrojenja, ugašeni 16. maja.

OTPIŠITE DUGOVE

CENTAR za ekologiju i održivi razvoj - CEKOR - poziva Evropsku banku za obnovu i razvoj da otpiše dugove EPS koji su investirani u mehanizaciju rudarskog basena "Kolubara".

- Ako je to zbog politike EBRD nemoguće, ova sredstva preusmerite u stvaranje fonda za raseljavanje naselja u okolini celokupnog basena Kolubara - ističu u CEKOR.

EPS je od EBRD dobio kredit od 80 miliona evra za modernizaciju mehanizacije u RB "Kolubara". (S. M.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije