Drakulić pravi biodizel

LJ. T.

15. 05. 2014. u 16:33

Predsednik „Point grupe“ otvara dve fabrike u Boljevcu: energanu na biomasu i pogon za produkciju drvenih paleta. Ukupna investicija teška je oko sedam miliona evra

UZ proširenje kapaciteta postojeće fabrike za proizvodnju peleta (ekološkog goriva koje se dobija iz bukovog ogrevnog drveta), srpski biznismen Zoran Drakulić, predsednik „Point grupe“, otvoriće u Boljevcu još dve fabrike - energanu na biomasu i pogon za produkciju drvenih paleta. Ukupna investicija teška je oko sedam miliona evra.

- Planiramo da, zbog zahteva tržišta, proširimo kapacitet postojeće fabrike za proizvodnju peleta za 30 odsto, u šta ćemo uložiti blizu dva miliona evra - kaže Drakulić za „Novosti“. - Pored toga, u krugu fabrike investiraćemo oko pet miliona evra za izgradnju energane na biomasu, iz koje bi sve one u Boljevcu, koji to žele, mogli da snabdevamo toplotnom energijom.

Naš sagovornik kaže i da je u Boljevcu ugovorena izgradnja pogona za proizvodnju drvenih paleta, koja bi radila za potrebe postojeće fabrike za produkciju ekološkog goriva.

- Godišnje, za potrebe naše fabrike za proizvodnju ekološkog goriva treba nam do 80.000 drvenih paleta - objašnjava Drakulić. - Zbog toga smo se sa rukovodstvom SO Boljevac dogovorili da, uz ulaganja od oko 250.000 evra, otvorimo fabriku za proizvodnju paleta, u kojoj će posao dobiti 20 novih radnika. Pored toga, u planu je i otvaranje fabrike briketa u Golupcu, vredne oko 750.000 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Stefan Danielsson

16.05.2014. 01:48

Gosp. Drakulicu, cestitam na poduhvatu. Samo zelim da vas savetujem da umesto energane za grejanje otvorite dakle efikasnu termo-elektranu, koja ce da proizvodi "zelenu" struju za elektromrezu (lako je spojiti sisteme), a ujedno i stvarati toplotnu energiju za direktnu prodaju potrosacima. Dakle dvostruka beneficija. Pozdrav, mladi inz. za zastitu zivotne sredine, Kopenhagen

Poznavalac situacije

16.05.2014. 19:53

Kakav biodizel, pobogu! Pravi energanu gde će spaljivati koru bukve, jer njeno prisustvo u peletu stvara mnogo pepela pri sagorevanju, pa mu Italijani vraćaju isti kao nekvalitetan!

goan

18.05.2014. 21:49

sada će opustošiti i ono šuma što je preostalo u istočnoj Srbiji. Sramota!