Još pet meseci nade za 53.000 radnika

S. S. R. - D. I. K.

06. 05. 2014. u 21:23

Izmenama Zakona o privatizaciji, računi 155 firmi „mirni“ do sredine oktobra. Nada za više od 53.000 radnika. Poverioci će novac dobiti kada preduzeća budu prodata

PREDUZEĆA u restrukturiranju biće zaštićena od prinudne naplate još pet meseci. Ovo je suština izmene i dopune postojećeg zakona o privatizaciji, koje je u utorak usvojila Vlada Srbije i uputila Skupštini na hitno usvajanje. Time je, praktično, sprečeno da poverioci od 15. maja blokiraju račune 155 preduzeća u restukturiranju, koja upošljavaju 53.584 ljudi.

Poverioci će se, po novom zakonu, namirivati iz prodajne cene ovih firmi.

- Za preduzeća koja se privatizuju metodom javnog tendera, odnosno javne aukcije, državni poverioci ne mogu tražiti prinudnu naplatu, niti bilo koju meru postupka izvršenja radi namirenja potraživanja nastalih do 31. 12. 2007. godine - navodi se u Nacrtu zakona.

Iako se privatni poverioci otvoreno ne pominju, u ovoj „zabrani“ prinudne naplate i oni će morati da sačekaju 150 dana. Da bi pokrenuli proces povraćaja svog novca, svi poverioci sudu će morati da prilože i predlog za namirenje potraživanja koju izdaje Agencija za privatizaciju. Kada ove izmene, naime, stupe na snagu, svi poverioci imaju rok od 30 dana, da uz odgovarajuću dokumentaciju prijave Agenciji svoja potraživanja. Agencija za privatizaciju, potom, ima rok od 90 dana da to evidentira, i utvrdi visinu potraživanja za svakog poverioca i svako preduzeće u restrukturiranju.

PRELAZNO REŠENJE IZMENE Zakona o privatizaciji su prelazno rešenje do usvajanja novog zakona - rečeno je „Novostima“ u Ministarstvu privrede. - Ovim izmenama regulisan je postupak ostvarivanja prava poverilaca preduzeća u restrukturiranju, a s druge strane zaštićen je minimum državnog interesa
.

Zatim Agencija ima zadatak da napravi predlog za namirenje potraživanja, koji će u toku ta tri meseca dostaviti poveriocima. Banke, poreznici, dobavljači i ostale firme koje su prijavile potraživanja od preduzeća u restrukturiranju, imaće potom rok od 30 dana da se izjasne da li su saglasni sa predlogom Agencije za privatizaciju. To je ukupno 150 dana od trenutka stupanja izmena zakona na snagu. Tek po isteku tog roka od pet meseci, moguća je prinudna naplata od ovih preduzeća.


BANKROT

USVAJANJE izmena zakona o privatizaciji bilo je neophodno, jer je Ustavni sud propisao da 14. maja prestaje zaštita ovih preduzeća od poverilaca, što bi automatski dovelo do blokade, a potom do stečaja i bankrota većine njih. U svega deset preduzeća u restukturiranju radi 20.277 ljudi, što je gotovo polovina od ukupno zaposlenih u ovim firmama, koje samo državi, prema procenama duguju 1,5 milijardi evra. Ovo odlaganje prinudne naplate ipak neće doneti spas svima, jer se procenjuje da samo trećina ovih preduzeća može da računa na potpuni poravak i tržišno poslovanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

mile

06.05.2014. 23:04

Nada i za sve građane Srbije da u narednom periodu se omoguće da bar smanje gubitke i napokon počnu da rade i pozitivno da posluju.A sredstva koja su do sada dobijali usmeriti u pomoć za plasman proizvoda (prodaje na domaćem i inostranom tržištu) koje proizvode i za privatizaciju.

zeljko

07.05.2014. 03:12

@mile - Mile ti si amater koji je suvise neozbiljan za savremen svet nemas sanse da prezivis zao mi te je stvarno!

Mile

08.05.2014. 22:57

@mile - Post nije usmeren protiv radnika, već za dobrobit, da je potrebno da firme pozitivno posluju, i ostvaruju dobit, a radnici ne primaju minimalac, ili ništa ne primaju. Ako je to rezultat takvog odgovora.

mary

07.05.2014. 02:19

Prvo probati naci potencijalne investitore, spasiti sto se spasti da. Ako ne uspe privatizacija poverioci ce probati da se naplate iz stecajne mase.

Lala iz Banata

07.05.2014. 07:51

Komisija moze preduzeti inijacitivu da kontrolise sasatanake ili da oceni da li posebno ponasanje je nespojivo sa pravilima konkurencije. A ja sam ti konkurent i ima legitimni interes.

Veteran

07.05.2014. 08:41

Jeste ovo optimalno rešenje u odnosu na zatečeno stanje. Nikome se ništa ne otpisuje, a jedna 15-togodišnja budžetska rak-rana se na ovaj način zaceljuje.

nada

07.05.2014. 08:50

Pa te firme ionako isključivo drže radnike u agoniji- bez plata i bez uplaćenih doprinosa. To se mora sada i samo odmah rešavati. I država i tajkuni igraju u istom timu igru kako izigrati narod.

radnik

07.05.2014. 10:06

Pazite da koju agenciju ne ukinete i zatvorite. Vecina tih preduzeca bi radila da ih je drzava pustila da rade i da u njih niste doveli partijske kadrove da ih uniste. Dajte radnicima akcije po godini radnog staza i mogucnost da iste otkupe. Umeli su radnici da naprave fabrike umece i da upravljaju, ali to nije bio cilj ove drzave. Vec da se unisti proizvodnja i zatvore firme. Prosto je neverovatno da su mnoge firme prezivele, sankcije, rat, a danas propadaju.

jovan

07.05.2014. 15:30

to je lepa vest za direktore i zastupnike kapitala a radnicima neka je bog u pomoci...

DEKI

07.05.2014. 19:46

svaka cast lopovskoj drzavi jednima produze anekoga odma oteraju u bankrot bez razmisljanja a ljudi koji su ostali bez posla i to zbog toga sto je firma iz nis bravooo sami smo krivi kad cutimo i sluzimo samo za glasanje fuj

ZASTUPNIK

08.05.2014. 13:04

Od ovoga korist imaju samo zastupnici kapitala i direktori. Firme su u problemima i dugovima a direktori i zastupnici kapitala primaju po 200 i više hiljada za sve i svašta .A nadzorni odbori služe samo za apanaže njihovim prijateljima,svakog meseca od 40-50 hiljada.Kaće se tome stati na put.U većini firmi su Dinkićevi kadrovi i rodjaci zaposlenih iz agencije za privatizaciju.

ZASTUPNIK

08.05.2014. 13:19

Idealna odluka za zastupnike kapitala i direktore,koji u ovakvim firmama koje imaju gomile problema žive ko bubreg u loju plate su veće od svakog minista i iznose čak do 200 hiljada uz to ide upotreba privatnog automobila i pride članstvo u nadzornom odboru u nekoj komšijskoj firmi.Članovi nadzornog odbora su prijatelji i rodjaci zaposlenih u agenciji za privatizaciju a neki su čak i zaposleni u ministarstvu privrede.Tome treba stati što pre na put.