Neće da sade višnje

S. Babović

30. 03. 2014. u 20:49

Неће да саде вишње
Samo sedam poljoprivrednika priključilo se u podsticajni program koji pomaže lokalna vlast. Opština pomaže poljoprivrednicima da proizvode namenski

SVEGA sedam poljoprivrednih proizvođača uključilo se u program sadnje višanja pod okriljem Opštine Trstenik. U Opštini su očekivali veće interesovanje, jer, ističu, "što može da se proda, treba i da se proizvodi". Sada će biti podignuto svega pet hektara zasada.

- Ponuđen je veoma dobar program za naše proizvođače - objašnjava Miroslav Aleksić, predsednik Opštine Trstenik. - Preduzeće "Nova Sloga" ima potrebu za višnjama i jagodama i ideja Opštine upravo je da podstičemo proizvodnju onoga što ima siguran plasman i što poljoprivrednici mogu prodati po korektnim cenama.

Lokalna samouprava je sredstvima iz opštinskog budžeta, zajedno sa preduzećem "Nova Sloga", obezbedila sadnice, a proizvođači će imati ugovornu obavezu sa kupcem.

Aleksić pojašnjava da će proizvođači moći da utiču i na cenu, jer ugovorom je definisano da mogu da izaberu da li će višnje u otkup davati po prosečnoj ceni u protekle tri godine, ili po trenutnoj tržišnoj ceni. "Nova sloga" otkupljuje više hiljada tona voća i povrća na godišnjem nivou.

- To je jedan zatvoreni krug, gde proizvođač proizvodi za poznatog i sigurnog kupca i može da planira svoju proizvodnju - napominje Aleksić. - Moramo na neki način promeniti stihijski pristup poljoprivredi. Pozitivnih ekonomskih efekata nema ukoliko se uzgaja nešto što se ne može prodati. Pokušavamo da pomognemo poljoprivrednike da proizvode namenski, ono što ima siguran plasman.

U Opštini napominju da je paradoks da "Nova Sloga" višnje kupuje u Knjaževcu, a da u Trsteniku nema ko da ih sadi.

- Potpisao sam ugovor, podižem višnje na oko 50 ari, a odlučio sam se za ovaj posao zbog sigurnog otkupa - kazao nam je Mile Simonović iz Donje Crnišave, jedan od retkih poljoprivrednika koji su se priključili programu.


INTERESOVANjE ZA STOČARSTVO

ZA razliku od višanja, veće interesovanje Trsteničana vlada za opštinski program za podsticaj stočarske proizvodnje. Za podelu jagnjadi konkurisalo je 80, a za podelu suprasnih krmača čak 140 poljoprivrednika. Plasman prasadi obezbeđen je preko lokalnog preduzeća "Glidžić" DOO i to za potrebe njihove klanice. Agrarni budžet opštine za 2014. godinu iznosi oko 38 miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Kole

30.03.2014. 21:16

I seljaci se opametili. Ko veruje u bajku o garantovanoj ceni otkupa? Nisu deca pa da ih varaju svake godine na istu bajku.

MN

31.03.2014. 16:11

Zeleo bih da posavetujem ljude iz tih trstenickih sela. Visnja je jedini siguran proizvod koji ce uvek imati traznju i lako ga je prodati. Takodje cena visnje je uvek isplativa u odnosu na ulaganje. S'toga gajite visnje i uzivajte u lepoj zaradi!

Toma

04.06.2014. 19:12

Само да одговорим МН-у, ја од 1999 гајим вишње,и једино ми се исплатила 2012 година. До тада сам наизменично имао губитке или био на нули. Толико о сигурној заради