Česi grade auto-put od Borče do Zrenjanina

T. SPALEVIĆ

27. 03. 2014. u 21:21

Чеси граде ауто-пут од Борче до Зрењанина
Nastavak Koridora 11, na delu od mosta Zemun - Borča do Zrenjanina, uradiće češki partneri na koncesiju. Vrednost radova procenjena je na oko 110 miliona evra

AUTO-PUT od mosta Zemun - Borča do Zrenjanina, kao nastavak Koridora 11, gradiće se koncesijom sa partnerom iz Češke, otkriva za „Novosti“ Velimir Ilić, ministar građevinarstva.

Sporazum bi mogao da bude potpisan već u aprilu u Beogradu prilikom posete visoke delegacije Češke, koju će predvoditi predsednik ove države.

- Od Češke smo za infrastrukturu dobili veoma povoljnu kreditnu liniju - navodi Ilić. - Međutim, pošto smo došli do „crvene linije“ koju je ministar finansija postavio kao granicu zaduživanja za ovu godinu, predložio sam predstavnicima češke vlade da tu kreditnu liniju pretvore u koncesiju. Uradili smo studiju i sve se uklapa, da se uradi auto-put od mosta Zemun - Borča do Zrenjanina i time Koridor 11 produži ka Banatu. Vrednost radova je procenjena na oko 110 miliona evra. Bez zaduživanja to možemo da odradimo, naše učešće bi bio postojeći put, eksproprijacija nije potrebna jer je otkupljeno kompletno zemljište u putnom pojasu, a Česi bi sagradili drugu traku. Tu kreditnu liniju Česi bi prebacili na svoju firmu, koja bi nam bila partner u ovom poslu, a zajam bi se vraćao od putarine. Dao sam nalog da se priprema dokumentacija, a studija koju je uradio Saobraćajni institut CIP pokazuje da je projekat isplativ.


STANOVI

- Zanimljiv projekat o energetskoj efikasnosti u stanogradnji ponudila nam je Svetska banka - ističe Ilić. - Reč je o obnovi stambenog fonda, odnosno urbanoj regeneraciji, čime bi gradovi dobili novo lice, a na tom poslu širom Srbije moglo bi da se zaposli više od 50.000 građevinara. Ponudili su nam povoljnu kreditnu liniju od 100 miliona evra i čekamo nadležne u Ministarstvu finansija da se o tome izjasne. Predložili su da u ovoj godini urade pilot-projekte besplatno, da vidimo kako to izgleda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

D. Morrissey

27.03.2014. 21:42

A juce je rekao Nikolic da nima od privrede nita ako se ne angazuju domace firme. A sad Cesi grade....

Vladimir

27.03.2014. 22:52

@D. Morrissey - Jos ako bude kao njihov autoput do Brna, milina ... Za kamen u bubregu i stomacne tegobe ...

haha

28.03.2014. 05:48

@D. Morrissey - to, to, ovu vest moze da lajkuje samo onaj ko se nikad nije vozio ceskim auto-putevima :) Ja na (ne)srecu jesam vise puta.

Srbija zemlja nadničara

28.03.2014. 04:34

Srpske građevinske firme su uništene direktnom državnom politikom.Građevinski stručnjaci i radnici su postali najamnici,ako uopšte budu imali sreće da se zaposle kao nadničari u toj nekoj stranoj firmi.

Skretnicar

28.03.2014. 07:27

Ima da plcamo putarine i da cutimo, ako nema putarine (narod nebude hteo tuda da ide )razliku ce da da drzava Izgradnjom mosta Vinca -Starcevo saobracaj ce se prebaciti na Banatska sela da se nebi placala putarina, kao sto je i sada sa teretnim saobracajem prema Madjarskoj. ( IUzlaze kod Smedereva i voze kroz Banat do Madjarske granice)

Kole

28.03.2014. 07:43

Hoce stranci dosta toga besplatno da urade. Mnogo dobri ljudi, prijatelji su to. Ne traze pare. Na lepe oci oni odluce i naprave nam put.

драган

28.03.2014. 08:16

Ово је позитивна вест,али ми није јасно да ли у земљи Србији она сама нешто гради. Граде сви, а наши радници на тим пословима ангажовани имају минималне зараде. Колико сам видео на градилиштима се користи све страна опрема. Србија је некада имала 14. Октобар, градила је много различитих грађевинских машина, сада је у парлогу. Зашто уместо увоза и татиних синова који то раде нисмо уложили и развили тај бивиши гигант.

MatijaBeograd

28.03.2014. 09:06

Sjajno,bilo ko to da uradi,samo da se uradi....ulazak u BG iz tog pravca je jeziv,na zrenjaninskom putu nema cak ni trotoara....nadam se da ce se taj koridor spojiti i do Rumunije.