Patent za lako otkrivanje falš vina

A. KrsmanoviĆ

sreda, 26. 03. 2014. u 21:25

Патент за лако откривање фалш вина
Pronalazači (3): novi izum za suzbijanje ilegalne proizvodnje alkoholnih pića. Kontrola sa sigurnošću utvrđuje prisustvo vode i šećera, kaže inovator Smajlović

ZAHVALjUJUĆI novom patentu koji otkriva dodatak šećera ili vode, proizvođači i potrošači vina biće zaštićeni od nesavesnih proizvođača napitka od grožđa.

Ivan Smajlović (37), diplomirani inženjer tehnologije, patentirao je novi koncept koji otkriva autentičnost vina, ali i svedoči o zaštiti geografskog porekla i može da pomogne u pravljenju srpskih brendova i plasiranju srpskog vina kao visokokvalitetnog.

- Radi se o novom konceptu koji detektuje ilegalne proizvođačke prakse u proizvodnji vina kao što su dodatak šećera i vode - kaže Smajlović. - Može da otkrije da li vino dolazi iz određene vinarije sa određenog poteza i vinograda, kao i da li je zaštićenog geografskog porekla.

Novi koncept analize može da zaštiti brendove u alkoholnoj industriji kako bi se razlikovali od falsifikata na tržištu, i da razdvoji legalne proizvođače od ilegalnih trgovaca.

- U osnovi, radi se o borbi protiv ilegalne proizvodnje koja „ubija“ legalnu proizvodnju i državu, jer se ne plaća porez i ne zapošljava radna snaga - objašnjava Smajlović. - Država godišnje gubi dve milijarde evra zbog ovakve proizvodnje! Nelegalna proizvodnja koristi originalne reciklirane flaše da bi što lakše prodali falsifikate nebezbedne za potrošače. Proizvodna tehnologija je otišla toliko daleko da tehnolozi od nečega što nije grožđe mogu da naprave da izgleda kao da je proizvedeno od grožđa. Ove vrste analitike su toliko specifične i osetljive, da se za svako vino pravi poseban „otisak prsta“. Na taj način, tehnolog, koliko god bio verziran, neće uspeti da napravi „otisak prsta“ da to izgleda kao da je grožđe. Može da namesti alkohol, šećer, namesti kiselost, ali ne može izotopski sastav.

Ovu metodologiju su prihvatili proizvođači, Ministarstvo poljoprivrede i akreditovane laboratorije u Srbiji, a metoda je postala izvorni dokument Instituta za standardizaciju i objavljena je u „Službenom glasniku“. Sledeći korak je da uđe u regulative, kako bi inspekcija mogla da preduzme konkretne mere.


Sledeći tekst: Ekološki traktor

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Lamine

27.03.2014. 16:20

Zašto se neko ne pozabavi bar površno ili ozbiljno temom o kojoj pola proizvođača vina i rakija u Srbiji ćuti. Naime, kako se dobijaju nagrade na raznim takmičenjima i takozvanim salonima vina i izložbama rakija. Medalja košta i do 500 evra, a najviše ispaštaju kupci i ljubitelji vina i rakija u Srbiji. Neka malo o ovome govore pozvani i učeni ljudi iz sveta vinarstva i destilerstva.

Maja M.

27.03.2014. 19:09

@Lamine - I poznati preduzetnic na isti nacin dolaze do medalja i nagrada. Tako je jedan investitor "okacio" nagradu na netu, radi reklame, a neke obaveze oko zgrade jos uvek nije ispostovao...