Uprkos krizi sa kojom se kao i mnoge evropske zemlje suočavamo, padu kreditiranja i štednje, banke u Srbiji su za prvih devet meseci prošle godine povećale zaradu za 42 odsto u odnosu na isti period 2012. godine. U Narodnoj banci Srbije ukazuju da je rast profita posledica gašenja loših banaka koje su 2012. godine negativno poslovale. NBS je oduzela dozvole Razvojnoj banci Vojvodine i Novoj Agrobanci, koje su za prvih devet meseci 2012. ostvarile gubitak od 7,9 odnosno 4,3 milijarde dinara.

- Od ukupnog broja banaka, 18 je poslovalo pozitivno i ostvarilo dobit od 29,5 milijardi dok je 13 banaka poslovalo s gubitkom. Pokazatelji profitabilnosti pokazuju trend oporavka, međutim i dalje su ispod nivoa pre početka krize - kažu u NBS.

Banke su najviše zarađivale na kamatama, provizijama i naknadi po osnovu kursnih razlika. Iako je prošle godine prvi put došlo do smanjenja ukupno odobrenih kredita, i to za 14,7 milijardi dinara, bankari su od kamata za devet meseci zaradile gotovo tri milijarde dinara više nego u isto vreme prethodne godine, ili čak 89 milijardi dinara. Prihodi od naknada i provizija bili su nešto manji, ali su i dalje činili više od 20 odsto zarade banaka, ili 26 milijardi dinara.

Prema podacima Narodne banke, najveću dobit imale su Banka Inteza i Rajfajzen banka. Najveću gubitaši su bili KBC i NLB banka.

Iako je nivo kredita koji banke ne mogu da naplate premašio 400 milijardi dinara, zarada bankara je i dalje veoma dobra. Kamate na zajmove, pre svega u velikim bankama, i dalje su veoma visoke i kreću se od 22 do 28 odsto godišnje. Korišćenje dozvoljenog minusa u bankama koje ovde posluju je najskuplje u Evropi. Kamate na ovu vrstu pozajmice kreću se u rasponu od 28 do 45 odsto godišnje. Kamate na kreditne kartice su od 24 do 34 odsto.

Kada su u pitanje provizije i naknade samo održavanje tekućeg računa donosi bankama po računu od 100 do 600 dinara mesečno. U bankama ima ukupno oko 6,5 miliona tekućih računa - aktivnih i onih koji miruju, a za koje se svejedno, plaća održavanje dok se ne ugase.

Tu je i zarada od bankomata. Podizanje gotovine na bankomatu druge banke donosi minimum 100 dinara, ali kod većine bankara obično dva do tri odsto od iznosa transakcije.