Preko granice otišlo 20.000 konobara

A. KrsmanoviĆ

11. 02. 2014. u 21:17

Преко границе отишло 20.000 конобара
Zbog niskih plata ugostitelji se najčešće odlučuju za odlazak u pečalbu. U Srbiji zarađuju minimalac, a svaki drugi radi „na crno“. Konobari retko prijavljuju gazde Inspekciji rada

SVAKI drugi konobar u Srbiji radi na crno, a oni koji su prijavljeni ne zarađuju ni minimalac! „Zahvaljujući“ ovim, zvaničnim, podacima ne čudi što se procenjuje da gotovo 20.000 naših ljudi u svetu radi u ugostiteljstvu i turizmu.

Najniže plate u Srbiji su upravo u ugostiteljstvu i turizmu - 24.500 dinara, što je upola manje od proseka. Konobari ni u najpopularnijim kafićima ne mogu da zarade više od 20.000 dinara. Zanimljivo je da uprkos tome što su primanja u ovoj delatnosti najmanja, najviše ljudi u toj oblasti radi na crno! Još je veći paradoks da Inspekciji rada konobari, od svih radnika, najmanje prijavljuju gazde!

- Na crno najčešće rade NK i građevinski radnici, kao i trgovci, konobari, šankeri i ostale delatnosti ugostiteljstva i turizma - kaže Dragoljub Peurača, direktor Inspektorata za rad. - Rad na crno mora da se prijavi dok zaposleni radi, a ne tek kada ga gazda istera, jer inspektor mora da ih zatekne pri radu na crno i donese rešenje ili pokrene prekršajni postupak protiv poslodavca. Od 5.632 radnika „na crno“ sa njih 4.748 su nakon posete naših inspektora poslodavci sklopili ugovor o radu. Nažalost, radnici se u malom broju slučajeva obraćaju inpekciji rada u strahu od gubitka posla.

Uprkos tome što u Srbiji za konobare, kuvare i hotelijere nema dovoljno posla, sve više dece upisuje upravo ovakve stručne škole. Posle volontiranja ili prakse, većina konkuriše za rad u inostranstvu.

Naši ljudi rade na brodovima za krstarenje, u avio-kompanijama, hotelskim lancima i restoranima. Još pre dve decenije pokrenuo se lanac kojim u Rusiju, SAD, Veliku Britaniju i Bliski istok, odlaze naši poslastičari, konobari, kuvari, pomoćno osoblje, animatori, sobarice, stjuardese, šankeri, perači sudova, čuvari plaža, čistači bazena, ali i menadžeri. Nikada nijedan od njih nije podneo prijavu Inspekciji rada.

- Inspektoratu za rad se nisu obraćali ugostiteljski radnici iz Srbije koji rade u inostranstvu, poput građevinaca u Sočiju - kaže Peurača.

ZA ŽIVOT NE BRINU

Radnici najčešće podnose prijave zato što rade „na crno“, a na drugom mestu je neredovna isplata zarada. Zaposleni se žale i zato što im se menjaju ugovori o radu, a na četvrtom mestu je prekovremeni rad. Tek na petom mestu nalaze se prijave za neodgovarajuće uslove rada, dok se lična zaštita nalazi na poslednjem mestu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Zoran

11.02.2014. 21:33

Lekar iz Krusevca taksira i nosi se mislju da radi na brodu i verovatno hoce neko vreme.

Dragan

12.02.2014. 16:14

Inspektore nemojte čekati prijave nego radite ono zbog čega ste plaćeni.Ako sve znate a ništa ne radite džabe vam sve.

vagrant

12.02.2014. 18:43

Inspektori sede u kancelarijama i ocekuju prijave obespravljenih ugostiteljskih radnika?! Pa dobro inspektori, zasto ne obilazite objekte i proveravate da li su radnici prijavljeni? Nekada smo tako radili ali su sada u opisu posla neki drugi "maniri"????

Zoran1

12.02.2014. 20:00

Ovo ce sigurno izazvati veliku ekonomsku krizu u Srbiji. U zemlji u kojoj jedina uspesna industrija su kafane ovo je katastrofa. :) Ili je zaista pozetivna vest ako ce biti manje kafana i ako kafane manje zaradjuju. Konsumiranje alkohola u Srbiji trebalo bi se smanjiti za 90% da bi drzava pocela da funkcionise polu normalno.