„Farmakom“ poveriocima duguje 10 milijardi dinara; Bogićević: Mišković hoće da mi preotme firmu!

E. E. R.

06. 02. 2014. u 21:30

Zamrznuti računi koncerna iz Šapca zbog nagomilanih obaveza. Kratkoročne obaveze 85 miliona evra. Fabrika akumulatora Sombor dužna čak 31 milion evra

KONCERN "Farmakom", u okviru koga posluje 10 kompanija u Srbiji i pet u inostranstvu, trenutno je u blokadi gotovo 10 milijardi dinara, što je oko 85 miliona evra. Toliko iznose samo dospeli dugovi 10 preduzeća u vlasništvu Miroslava Bogićevića, koji je u žižu javnosti došao kao jedan od najvećih dužnika propale Univerzal banke i koga je najveći akcionar ove finansijske institucije Nebojša Divljan optužio da domaćim bankama duguje čak pola milijarde evra.

Nezadovoljni radnici više puta su bili u štrajku, a poslednji je održan u četvrtak u Loznici gde su rudari tražili svoje plate.

Najteža situacija je u "Fabrici akumulatora Sombor", koja upošljava, po zvaničnim bilansima 722 radnika. Ukupno 27 računa somborske fabrike blokirano je zbog duga koji je premašio 3,6 milijardi dinara, odnosno 31 milion evra. Kada je "Farmakom" ušao u vlasništvo ovog proizvođača akumulatora, fabrika je poslovala sa profitom. U 2012. dobit je iznosila svega 15 odsto profita ostvarenog godinu pre. A, sudeći po podacima iz Prinudne naplate Narodne banke Srbije, zbog blokade računa, koja traje neprekidno 295 dana, lanjski finansijski rezultat Fabrike akumulatora teško da će biti pozitivan.

"Mlekara Šabac" sa 514 radnika, takođe je u blokadi, i to za 2,96 milijardi dinara, što je oko 22 miliona evra. Blokada traje 296 dana. I ova kompanija u zvaničnim bilansima beležila je dobit proteklih godina, ali u sve nižim iznosima.

RUDARI HOĆE PLATE RUDARI "Zajače", koja je u blokadi 730 miliona dinara, protestovali su u četvrtakispred upravne zgrade ove firme u centru Loznice, tražeći isplatu minimalno tri, od osam i po zaostalih zarada i overu zdravstvenih knjižica. Predsednik sindikata u Rudarskom kombinatu "Zajača" Dragan Pantić rekao je da su rudari, nakon štrajka koji je 28. januara započeo u krugu fabrike i uz poštovanje minimalnog procesa rada, radikalizovali protest. - Mi smo 27. januara razgovarali sa vlasnikom Miroslavom Bogićevićem, koji nam je obećao isplatu jedne plate, ali do toga nije došlo pa smo bili prinuđeni da radikalizujemo protest - rekao je Pantić novinarima.

Više od milijardu dinara iznose dospeli dugovi i Industrijskog kombinata "Guča" iz Guče, koji upošljava 442 radnika. Praktično jedina Bogićevićeva firma čiji računi trenutno nisu u blokadi je rudnik "Suva ruda" iz Raške. Reč je o rudniku olova i cinka u kome je zaposleno tek 11 radnika, iako se beleži profit od 2,4 miliona dinara, što je tek trećina dobiti iz 2011.

Farmakomova "Ritejl grupa", koja je osnovana krajem 2010. godine, takođe nije u blokadi, ali joj je NBS stavila zabranu prenosa sredstava, što znači da nije moguće da raspolaže svojim novcem na bilo kom računu u bankama. Ova firma bavi se trgovinom nudeći različiti asortiman robe. Tako prodavnice "Dobar dan" (nekadašnji mlečni diskonti) nude robu široke potrošnje, dok "Prinos plus" prodaje poljoprivredne proizvode, a "Moja boja" boje i lakove.PROTEST RADNIKA UNIVERZAL BANKE

RADNICI Univerzal banke, kojoj je Narodna banka Srbije u prošli petak oduzela dozvolu za rad najavili su proteste za ponedeljak. U ovoj finansijskoj instituciji, koja se trenutno nalazi u stečaju, zaposleno je oko 450 ljudi, a od ponedeljka je počela isplata osiguranih depozita u Poštanskoj štedionici.

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković je izjavila da radnici Univerzal banke ne treba da strahuju za svoja radna mesta. U Univerzal banci je u trenutku oduzimanja dozvole za rad bilo 115 miliona evra neosiguranih depozita i 80 miliona osiguranih, koji će odmah biti vraćeni vlasnicima. (Z. R.)


MIROSLAV BOGIĆEVIĆ, VLASNIK "FARMAKOMA": MIŠKOVIĆ HOĆE DA MI PREOTME FIRMU

- MOJA kompanija posluje dobro, a sistematski želi da je uništi Miroslav Mišković. On je preko Nebojše Divljana, plasirao laži da sam učestvovao u urušavanju Univerzal banke. Toj banci ne dugujem ništa. Ona meni treba da vrati subordinirani kredit od četiri miliona evra koji sam dao po kamati od samo šest odsto. Takođe, o meni se plasiraju laži da sam uzimao silne kredite u državnim bankama, od Agrobanke do Privredne banke Beograd. Notorna je laž da sam od PBB dve nedelje pre uvođenja stečaja uzeo čak 52 miliona evra.

Kako kaže Bogićević, Mišković je slao svoje ljude po državnim bankama da mu ne daju nove kredite, kao i da mu blokiraju preduzeća, kako bi zapao u probleme.

- Taj čovek želi da mi se oduzme "Farmakom", kako bi se dokopao imovine koja je ogromna - ističe Bogićević. - Pre svega rudnika, ali i ostalih preduzeća.

Kako kaže vlasnik "Farmakoma", ova kompanija je u 2012. poslovali pozitivno sa 550 miliona dinara. Najbolje rezultate imaju "Lece" i "Guča".

- Istina je da su problemi krenuli u kompaniji posle blokade od Zberbanke i Findomestika, a ništa im nisam dugovao - naglašava Bogićević. - Ruska banka mi je blokirala Fabriku akumulatora u Somboru, a francuska mlekaru u Šapcu. Takav potez izaziva lančanu reakciju da vas i drugi blokiraju. Zbog toga sam odlučio da ove dve banke tužim.

Ipak, zbog obaveza koje imaju firme iz sistema "Farmakoma", Bogićević se nada da će se oporaviti kroz takozvani UPPR, odnosno unapred pripremljeni plan reorganizacije. (S. M.)


Sutra: Kako posluje „Beohemija“


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Vizionar

07.02.2014. 02:29

Zasto "kukas " na Miskovica? Nije ti on napravio dugove. Vrati pare firmama , koje jedva disu. Treba uvesti zakon za dugovanja pa niko od vas "velikih" ne bi bio veci od makovog zrna.

Stefan

07.02.2014. 08:10

Ma sta nam naprica, moja firma posluje dobro, a blokada ti 85 milona evra? Pa stvarno...gmail.com

Tomo

07.02.2014. 09:00

Dok nije došao u Fabriku akumulatora u Somboru to je bila jedna od najboljih firmi u Srbiji.

zule

07.02.2014. 10:27

@Tomo - Očigledno je da je firme kupovao radi pljačke a ne zbog proizvodnje.Takvih je puna Srbija-teško li se nama.

Marko

07.02.2014. 09:26

Jos kada Miskovicev covek Toma Bugarski komercijalni diretkor Farmakoma ne bi radio u Farmakomu ne bi bilo ni toliko dugovanja......

Sudski Izvršitelj

07.02.2014. 11:40

Danas Farmakom, sutra neko drugi a do kraja godine cela Srpska privreda koju vode uspešni privrednici propale srpske privatizacije. Ako me sećanje dobro služi Bogićević je per neku godinu proglašen za najuspešnijeg privrednika u Srbiji. Celokupna privreda u Srbiji je zaduženija više nego što joj vredi imovina, to se jasno vidi kad se pogledaju završni računi tih preduzeća koje objavljuje APR na svom sajtu, izuzetak su samo duvanska i pivarska industrija ali ne sva.

Mirko

25.03.2014. 01:47

@Sudski Izvršitelj - Pa pivarsku i duvansku industriju ne vode srpski privrednici nego je u rukama stranih velikih kompanija? I Mobtel i Nis su bili gubitasi dok su ih vodile nase legende - nikakav problem nije da uzmes kredite koje ne moras da vratis, i kad rasplozases nicijom imovinom, ili preduzecem koje si kupio za dolar - i za dva da ga prodas opet si zaradio... A ova legenda ima i jedno 15 rudnika, mada mislim da je 13 vec preprodao strancima

Jovan

07.02.2014. 12:52

@ - Ovo je Srbija koju su u poslednjih dvadeset godina stvorili političari i tajkuni.

deca iz komšiluka

08.02.2014. 12:31

Mikoje je karijeru započeo u Centru za socijalni rad, u Šapcu, odakle je naglavačke najuren zbog muvanja sa lekovima. Karijeru je 90ih nastavio u šabačkom Staklencu (restoranu hotela Sloboda) sa svima poznatom "vize, vize, vize" i čuvenom uzrečicom " aj plati piće". Kako je takav čovek uspeo da postane vlasnik tolikih i takvih, uspešnih preduzeća. To je pravo pitanje.

Sasa

08.02.2014. 14:30

Sa svim tim takozvanim poslovnim ljudima sutra stajem na crtu.....po 1000 evra i da vidimo ko ce pre da napravi 10.000 evra....ali sigurno ne u Srbiji.....ne u svakoj drugoj zemlji po izboru vecernjih novina....takodje i proizvod ili grana posla po izboru vecernjih novosti!