Prevara: Gazde firmi namerno odlaze u bankrot

Z. Radović

27. 11. 2013. u 21:30

Da bi prevarili poverioce gazde firmi neretko namerno odlaze u bankrot. Prevaranti prezaduže firmu, proglase bankrot, pa otvore novu

PRODAVAC nameštaja iz Raške oblasti isporučio je robu vrednu šest miliona dinara firmi iz Novog Sada, ali novac nikada nije dobio. Kada je pozvao kupca, saznao je da je firma otišla u stečaj, a vlasnik je otvorio novo preduzeće i pokušao da se nagodi. Ponudio mu je da isplati dva miliona duga, a da mu proizvođač isporuči novu turu robe na ime novootvorene firme?! Ovo je samo jedan od slučajeva poslovanja preduzeća koja se zaduže preko svake mere, novac sa računa prebace na bliske osobe, a onda firmu gurnu u stečaj i otvore jednu ili više novih. U ovoj prevari najviše gube poverioci, ali i država koja finansira rad stečajnih upravnika i ceo ovaj postupak.

Direktor Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić napominje da se tekstilci naročito žale zbog ovakvog manira poslovanja, jer im se dešavalo da pojedinci uzmu velike količine robe, onda proglase bankrot i nestanu.

- Ista osoba ili neko njoj blizak otvori tri i više preduzeća, zaduži ih i ode u stečaj, a onda osniva novu firmu, neopterećenu dugovima - objasnio je Rajić.

- Kod nas je ova zloupotreba česta, jer je dovoljno 50 evra za otvaranje firme, a niko ne proverava osobu koja započinje biznis. Pre dve godine, kada je zabeležen najveći pad u građevinarstvu, drastično se povećao broj novootvorenih firmi. Zanimljivo je da su vlasnici uglavnom bile žene i videlo se da je u pitanju zloupotreba. Privrednici koji su imali dugovanja otvarali su nove firme na ime supruge, sestre, rođake...

Ministar privrede Saša Radulović kaže da je stečaj kod nas neretko prilika za prevaru. On je rekao da su najveći problemi - izvlačenje novca, prenošenje para na povezana lica i ogromna dugovanja prema poveriocima.

KASNI REGISTAR

DRŽAVA mora da uspostavi sistem po kom će biti prepoznatljiv svako ko ima dugovanja - upozorava Rajić.

- Da se to vidi ukucavanjem matičnog broja i da svako zna da mora da izmiri svoje obaveze.

Postojali su pokušaji da se napravi centralni registar, kao u evropskim zemljama. To se odlaže već četiri puta i konačno bi trebalo da počne da funkcioniše od januara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Srki

27.11.2013. 21:45

namerna greska zakonodavca! Logicno bi bilo da ne mozes otvoriti firmu na svoje ime, dok nisi resio prethodnu firmu koja je u dugovima, stecajem. Drugu firmu bi se eventualno moglo otvoriti ako prva nije u dygovima. Sem toga, treba kao u Hrvatskoj uvesti zakonsku obavezu placanja u roku 60 dana i pritiskati da se t rokovi i ostvare, skidanjem sredstava sa racuna. U Ceskoj morate imati na racunu 5000 evra ako ste firma, ako ih nestane, firma se zatvara. To je kao garant za placanja.

LATIF

28.11.2013. 18:38

@Srki - Ne može se drugačije posmatrati nego kao namerna greška zakonodavca, ali ne u smislu da ne možeš otvoriti drugu firmu na svoje ime.Svako živ danas, drugu firmu otvara na tuđe ime.Moj gazda je većinski vlasnik firme "Stracon" doo. Račun je u blokadi 30.000.000 dinara od 24.maja 2012.Platu nam duguje od aprila ove godine.Otvorio je drugu firmu na ime NN i u njoj je direktor.Greška je zakonodavca što takvima dopušta da se ponovo javljaju kao čelni poslovni ljudi, pre nego namire sva dugovanja.

Milan,konobar

27.11.2013. 22:07

Drzava Srbija bi trebala odnosno oni koji zastupaju drzavu da nadju modus pa da doskoče prevrantima i onemuguće im da ovako postupaju em prevare poverioce em državu a njima lepo.Dokle tako narode napaćeni.Pa ovako su uradili i u AD Centralu iz Zemuna u bankrotstvu i nikim'ništa.A kad dođu izbori svi urliču te ovoćemo te onoćemo.A niko ništa na preduzima.

db-alienware

27.11.2013. 22:24

@ - Samo u zemlji Srbiji.Na zapadu je to nemoguce .Dovoljno je prepisati ,prevesti 5.6 zakona ,ali koliko vidim ,svi zakoni koji vaze u Srbiji su napisani da omoguce ktadju drustvene imovine,privatne.Da li je to slucajno ili namerno uradjeno mogu samo da pretpostavim.A onda procitam kako se za par godina veliki broj ljudi obogate, pa shvatim. .

Bane

28.11.2013. 14:38

Manipulanti naprave dugove,odnosno ne plaćaju obaveze poveriocima i to traje mesecima i niko protiv takvih ne pokreće nikakve postupke,iako se stečajni postupak mora pokrenuti najdalje posle 45 od dana kada je nelikvidnost počela.Ovi manipuplanti zatim osnivaju novu firmu,ali kao osnivači se ne pojavljuju oni već njihovi poznanici ili rođaci,a u suštini oni upravljaju firmom.Onu firmu koja je u dugovima,prebacuju na nekog poznanika ili rođaka i tako manipulišu sve do stečajnog postupka.

Miki

24.01.2014. 12:27

Kakve veze ima drzava i finansiranje postupka?? Stvarno izbacujete sve i svasta neprovereno u novine! Plata upravnika i troskovi stecaja se finansiraju iz stecajne mase, tj ukoliko stecajni upravnik uspe da nadje neku masu u firmi, a ako ne nadje nece dobiti ni platu. Drzava sa time nema nikakve veze, a daleko od toga da finansira bilo koga.

Napaćena porezima

09.10.2018. 19:46

Mislim da svi ovde sa komentarima nisu u pravu jer, ima firmi koje su sistemski uništavane, malo po malo. Ima preduzetnika koji su radili pošteno i sistemski dovedeni na ivicu propasti. E sad, što se tiče donošenja zakona ne znam šta bih rekla - i sa zakonom bi oni koji imaju obraza i savesti izvukli deblji kraj.