PREMIJERI Srbije, Kine i Mađarske, Ivica Dačić, Li Kećijang i Viktor Orban postigli su u ponedeljak u Bukureštu dogovor o zajedničkom projektu modernizacije železnice između Budimpešte i Beograda. Dačić je posle sastanka sa kineskim i mađarskim kolegom poručio da je to prilika da se postave visoki tehnološki ciljevi u regionu i da ono što je donedavno predstavljalo naučnu fantastiku postane realnost.

- Za Srbiju nema dileme - Kina je naš prijatelj i sa Kinom imamo strateško partnerstvo. Otvoreni smo za kineske investicije i već imamo nekoliko infrastrukturnih projekata koji se realizuju u našoj zemlji - rekao je Dačić.

On je naglasio da je taj pravac od Budimpešte do Beograda za Srbiju izuzetno važan.

- Od modernizacije železnice i izgradnje auto-puteva zavisi tranzit kroz našu zemlju - istakao je premijer.

Dačić je objasnio da će Radna grupa razraditi sve detalje, uključujući i brzinu kojom će se kretati vozovi i okvir za finansiranje projekta.

Srpski premijer ponudio je svom kineskom kolegi još dva velika projekta. Oni bi trebalo da se finansiraju iz fonda od deset milijardi dolara, koje je najmnogoljudnija zemlja na svetu predvidela za finansiranje projekata u 16 država centralne i istočne Evrope.

Reč je o projektima revitalizacije i izgradnje novog bloka termoelektrane u Kostolcu, vrednosti više od 700 miliona dolara, a drugi je izgradnja jednog dela auto-puta na Koriodoru 11 od Obrenovca do Ljiga.


PODRŠKA
SRPSKI premijer Ivica Dačić se na samitu u Bukureštu sastao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Posle sastanka je istakao da Mađarska podržava Srbiju na putu evropskih integracija. Dačić je rekao da Orban smatra da je Vlada Srbije uradila mnogo i da što pre treba da počnu pregovori o njenom članstvu u EU.