“Južni tok“ donosi preporod Srbiji

M. SPASENOV

24. 11. 2013. u 09:58

Zavaren prvi spoj gasovoda Južni tok u Šajkašu. Predsednik Nikolić dao nalog za početak radova. Potpisani energetski sporazumi sa Rusijom. Putin: Južni tok garant energetske sigurnosti

SREĆAN nam novi početak Vladimire Vladimiroviču Putine. Srećno Srbijo - Na mnogaja ljeta!

Ovim svečanim tonom predsednik Srbije Tomislav Nikolić označio je u nedelju početak gradnje gasovoda „Južni tok“ kroz Srbiju koji će našoj zemlji doneti energetsku sigurnost, obezbediti nekoliko hiljada novih radnih mesta, ali i učvrstiti geostrateški položaj.

Tačno u 16,37 časova šef države je iz blještavog salona Palate Srbije, u kome su bili naš državni vrh i čelnici „Gasproma“, preko video-linka izdao komandu variocu Gojku Lončarskom i Andreju Česloviču u selu Šajkaš:

Dugo ste čekali. Počnite!

Na predsednikov znak zavarivač je prišao ogromnoj cevi budućeg gasovoda na kojoj su bile zalepljene srpska i ruska trobojka. Varnice iz njegove elektrode „udarile su pečat“ na najveću investiciju u našoj državi u poslednjih nekoliko decenija. Njena vrednost procenjuje se na više od 1,9 milijardi evra. Srbiji će obezbediti mnogo više od energetske stabilnosti naše zemlje. Biće temelj ubrzanog ekonomskog razvoja.

- Ruski gas je ostvarenje srpskog energetskog sna o snabdevanju bez neizvesnosti. Južni tok nije samo priča o ispunjavanju energetskog sporazuma Srbije i Rusije, o panevropskoj gasnoj magistralnoj trasi i nije tek zbir cifara o kilometrima, investicijama i zaradama, već simbol povezivanja država i naroda - istakao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, povodom početka izgradnje gasovoda „Južni tok“ u Srbiji.

- „Južni tok“ poruka je svetu da se samo zajedničkim nastojanjima i smelim projektima svuda i uvek gradi razumevanje i mir. Srbija je država rešenja, a ne problema, država mira, a ne sukoba, država dogovora i tolerancije u kojoj je moguće ostvariti uspeh i u najhrabrijim poslovnim poduhvatima. Srbija je država budućnosti.

Ukazujući da su srpski i ruski narod ispisali mnogobrojne stranice zajedničke istorije, Nikolić je rekao da su mnogobrojni spomenici svedoci stradanja i pobeda dvaju naroda, uvek na istoj strani pravde i slobode.

- Našoj generaciji dopala je čast da ispiše stranicu vekovnog prijateljstva, ali drugačiju. Nije ovo samo istorijska stranica. Danas i ovde, svesni odgovornosti pred precima i potomcima, podižemo novi spomenik, spomenik napretka i povezivanja radom - naglasio je Nikolić. - Srbiju i Rusiju od danas povezuje nova energija, ona koja je Rusiju već povezala sa najmoćnijim državama u Evropi. Gradnja „Južnog toka“ simbol je civilizacijskog napretka, na čijoj će izgradnji raditi na stotine inženjera i stručnjaka, a posredno i oko 100.000 radnika, koji će biti zaslužni što će gas iz Rusije stići do ovog dela Evrope.

MOŽDA KA KOSOVU - U PLANU je izgradnja krakova gasovoda ka Republici Srpskoj i Hrvatskoj, a u toku je i donošenje odluke Vlade Makedonije, koja je saopštila da je načelno saglasna, da krak gasovoda iz Srbije ide i ka ovoj državi - rekao je premijer.
- Beograd je predložio da u dijalogu koji se vodi u Briselu, kao jedna od mogućih tema razgovora bude to da jedan krak gasovoda ide prema Kosovu.

- Izgradnja deonice gasovoda „Južni tok“ u Srbiji prvi je kapitalni projekat posle više decenija, koji će našu zemlju učiniti značajnim regionalnim čvorištem za snabdevanje gasom i pouzdanim energetskim partnerom u regionu - rekao je u nedelju premijer Ivica Dačić. - Pre 43 godine izgradili smo „Đerdap 1“, a danas počinjemo da gradimo „Južni tok“, najveći infrastrukturni i energetski projekat na teritoriji Srbije.Danas nije veliki dan samo za Srbiju i zemlje Balkana, već i za celu Evropu, jer će projekat omogućiti snabdevanje Evrope gasom bez tranzitnih rizika. Više od 10 odsto ukupnih evropskih potreba za gasom biće transportovano preko Srbije, a realizacijom projekta „Južni tok“ i drugim razvojnim projektima u naftnogasnom sektoru, počinje intenzivnije zapošljavanje kompanija i otvaranje novih radnih mesta, čime se doprinosi smanjenju nezaposlenosti, a time i ispunjavanju ekonomskih ciljeva Vlade.

On kaže da projekat u celini vredi oko 16 milijardi evra, a koliko je važan može da posvedoči i sama Srbija, kojoj jedina trasa gasa dolazi iz Rusije preko Ukrajine i koja je bila „suočena sa katastrofalnim posledicama jedne takve blokade trase gasa“.

- Ovaj gasovod treba da obezbedi dovoljne količine energenta za snabdevanje potrošača i privrede Srbije. Srbija će u regionu postati značajno energetsko čvorište i pouzdan regionalan partner u obezbeđivanju energetske sigurnosti u jugoistočnoj i srednjoj Evropi - podvukao je premijer Srbije.

NOVINARI SA SVIH STRANA ZA svečanost povodom početka gradnje deonice „Južnog toka“ kroz Srbiju bilo je akreditovano 165 predstavnika oko 35 medija iz zemlje, sveta i regiona. Među akreditovanima su i medijske kuće iz Rusije, Slovenije, Albanije, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Svetski mediji preneli su vest o izgradnji „Južnog toka“ ocenjujući da je ovaj projekat snažan stimulans ekonomskog razvoja Srbije i regiona. Premijer Ivica Dačić je za američku agenciju AP ocenio da su zapadne sile približile Srbiju Rusiji.
Projekat „Južni tok“, rekao je Dačić, daje doprinos poboljšanju energetskih mogućnosti svih kompanija koje posluju u Srbiji. Pređen je, primetio je Dačić, dalek put od početka radova na projektu, čijom realizacijom će biti definitivno realizovano strateško, gasno i naftno partnerstvo između dve bratske zemlje - Srbije i Rusije.

Predsednik UO „Gasproma“ Aleksej Miler poručio je da smo „svedoci istorijski važnog događaja“:

- „Južni tok“ zauvek će ukloniti tranzitne rizike i obezbediti garantovane isporuke gasa u Srbiji i Evropi. Godišnji protok od 63 milijarde kubika gasa potpuno menja energetsku situaciju čitave Evrope, a Srbija postaje centar tranzita gasa. Projekat će postati lokomotiva ekonomskog razvoja ne samo Srbije, već i regiona.

Zahvalivši partnerima u Srbiji, i naglasivši značaj srpsko-ruskog prijateljstva, Miler je rekao da se sve realizuje po planu, i da će za dve godine ruski gas, preko dna Crnog mora, stići u Srbiju i Evropu.

Genaralni direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović rekao je da je odluka predsednika Vladimira Putina o izgradnji „Severnog“ i „Južnog toka“, bila dalekosežna geostrateška odluka, kao i da je to jedini globalni projekat u koji je Srbija pozvana. On garantuje da će zadatak biti ispunjen i da će za dve godine „Južni tok“ biti završen kako je i dogovoreno.

MINISTARKA CITIRALA TOLSTOJA MINISTARKA energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je „Južni tok“ - „krvotok“ za privredni, industrijski i individualni razvoj i pospešuje otvaranje radnih mesta. Mihajlovićeva je na ruskom jeziku citirala Lava Tolstoja: „Sve srećne porodice liče jedna na drugu, a sve nesrećne su nesrećne na svoj način“:
- Mi u Srbiji želimo da budemo ne samo deo porodice, već deo srećne i velike porodice i mislimo da je to upravo početak izgradnje „Južnog toka“.

Bajatović je zahvalio predsedniku Republike Tomislavu Nikoliću, premijeru Ivici Dačiću i vicepremijeru Aleksandru Vučiću što su obezbedili političku volju za realizaciju projekta i napomenuo da je za sve ugovore koji su omogućili ovaj projekat u parlamentu postojala dvotrećinska većina.

FINANSIRANjE IZ NAJPOVOLjNIJEG KREDITA

SRBIJA i Ruska Federacija potpisale su tri ugovora - protokol o kreditu, ugovor o transportu i ugovor o obavljanju delatnosti od opšteg interesa. Ugovor o transportu gasa kroz teritoriju Srbije potpisali su Bajatović, Miler i zamenik direktora Sektora za projekte „Gasproma“ Aleksandar Siromjatin. Ugovor o poveravanju obavljanja delatnosti od opšteg interesa između preduzeća „Južni tok“ i Ministarstva energetike potpisali su ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović, Siromjatin i Bajatović:

- Za izgradnju deonice gasovoda, „Gasprom“ će „Srbijagasu“ odobriti kredit od oko 175 miliona evra uz grejs period do početka funkcionisanja „Južnog toka“ kroz Srbiju. Kamata će biti 4,25 odsto, što je najpovoljniji kredit koji se trenutno može dobiti. Do kraja decembra ove godine, za deonicu gasovoda kroz Srbiju biće na raspolaganju po 75 miliona evra od „Gasproma“ i „Srbijagasa“, a u prvom kvartalu 2014. još po 175 miliona evra.

Kredit će biti bez državne garancije, odnosno biće garantovan zalogom po osnovu dividendi koje će Srbija imati kada „Južni tok“ u Srbiji počne da radi. Tender za izvođače radova još nije raspisan, ali biće uskoro i, koliko god to bude moguće, biti uključene srpske kompanije.

ČESTITKA VLADIMIRA PUTINA. PREDSEDNIKA RUSKE FEDERACIJE

RUSKI predsednik Vladimir Putin čestitao je u nedelju početak gradnje deonice „Južnog toka“ kroz Srbiju i ocenio da će gradnja gasovoda biti veliki doprinos poboljšanju međunarodne energetske sigurnosti.

Ovo je važan događaj ne samo za Srbiju i zemlje Balkana, nego za čitav evropski kontinent“, poručio je Putin u čestitki.

Južni tok“ će povezivati jedno od najbogatijih nalazišta ruskog gasa na dnu Crnog mora do glavnih tržišta jugoistočne Evrope, rekao je Putin i naglasio da će tako biti obezbeđeno pouzdano snabdevanje evropskih potrošača, bez tranzitnih rizika.

Izgradnja gasovoda bez presedana, prema oceni Putina, u Srbiji i drugim zemljama u regionu će biti investicija od izuzetnog značaja, doneće radna mesta i doprineti ekonomskom i društvenom razvoju.

Saradnja Rusije i Srbije na tom projektu se logično uklapa u strateško partnerstvo naših zemalja, na osnovu duge tradicije prijateljstva, rekao je Putin.

***********************************

DAN KADA JE ŠAJKAŠ SPOJIO EVROPU I RUSIJU

NE mogu da opišem ponos koji je ovog trenutka u meni i koji ću, kao odlikovanje, nositi celog života. Dodatno sam srećan što ova slika stiže i do moje rodne Moskve i što će me videti i moja šestogodišnja kćerka Aljina. Biće, sigurno, ponosna na svog tatu.

BUD ZDAROV, TOVARIŠ PUTIN - SREĆNI smo što gradnja počinje baš ovde, a do zadnjeg časa smo se nadali da će doći i Vladimir Putin - rekao nam je vedro Milan Marjanov čekajući, sa komšijama Milovanom Pečarićem i Đurom Jagodićem, početak svečanosti.
- Ja sam, čak, bio pripremio i transparent sa porukom koji ću, ipak, sačuvati: „Bud zdarov, tovariš Putin“, možda će predsednik doći kada gasovod bude gotov!
Ovo je, za „Novosti“, tek neki minut pošto je sa kolegom Gojkom Lončarskim iz „Srbijagasa“, napravio prvi var na srpskoj deonici gasovoda „Južni tok“, ne krijući uzbuđenje, u dahu rekao 28-godišnji varilac istoimene ruske kompanije Andrej Česlavovič.

- Prvi put sam u Srbiji i oduševljen sam, pamtiću sve ovo do kraja života - dodao je Česlavovič.

Ponos nije krio ni 42-godišnji Lončarski, inače Zrenjaninac, mada je posao bio rutinski i, zbog njega samog, posebnog uzbuđenja nije bilo.

- Ipak, istorijski je trenutak i veoma sam srećan što sam, zajedno sa Andrejom, imao privilegiju da uradim prvi var na celom srpskom toku gasovoda - rekao nam je Lončarski koji ima dva sina, 19-godišnjeg Stefana i tri godine mlađeg Nikolu.

Sam čin početka radova zbio se, inače, tačno u 16 časova i 35 minuta i to će, svakako, biti upisano i u istoriji grandioznog projekta koji bi trebalo da bude završen za dve godine i košta 1,9 milijardi evra, i istoriju Šajkaša.

35.000 CEVI ZA srpsku deonicu iz Rusije će stići otprilike 35.000 cevi dugih po 12 metara (prečnik im je 142, a debljina zidova 2,2 santimetra) i, kako je u nedelju i najavljeno, veliki su izgledi da značajan deo posla obave i srpske firme.

- Imali smo nekoliko sastanaka sa predstavnicima ruskog „Centrogasa“ i na najboljem smo putu da potpišemo ugovor i, kao podizvođač, preuzmemo deo posla - potvrdio nam je u nedelju kod Šajkaša Petko Bobar, vlasnik preduzeća „Bobar“ iz Beške koje je, do sada, cevi postavilo na 2.500 gasovodne mreže u Srbiji.

Var koji su uradili Česlavovič i Lončarski je, precizira Bobar, prvi od ukupno oko 42.100 varova koliko će ih, do završetka posla na srpskom delu gasovoda, biti urađeno.

Kroz samu opštinu Titel, kojoj pripada i Šajkaš, „Južni tok“ prolazi sa 28 kilometara i lokalno stanovništvo očekuje da će gradnja podstaći i lokalni razvoj.

Uprkos činjenici da je centralna svečanost održana u Beogradu i da je ledena košava u nedelju po podne bukvalno brijala nad ravnicom, na plato gde je posao otpočet došlo je i oko 200 meštana Šajkaša.

Đ. Vukmirović
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (150)

саша

25.11.2013. 09:56

@MEMA - слободни почни да набрајаш шта је то хер вучић урадио ?!

MEMA

24.11.2013. 10:35

Konacno smo se pokrenuli i to sa jednoim megalomanski projektom. Vucic nam je ulio nadu da sutra moze biti bolje

bobi

24.11.2013. 10:46

Dugo očekivano ali veliki uspeh za Srbiju. Nova radna mest, gas po povoljnijoj ceni i u većim količinama a još po koji evro zbog tranizita. Jedan veoma uspešan sklopljen posao.

Volens-nolens

24.11.2013. 10:52

Mislim da nije bitno toliko ko je zapoceo neki projekat, vise je bitna realizacija istog, a realizaciju izvrsava ova Vlada. no, ono sto je najbitnije za gradjane Srbije je to da ce na prvom mestu imati vise posla ( svi znamo kakvo je stanje u Srbiji po tom pitanju), a potom i da ce se ostvariti mnoge ustede, na raznim poljima, kao i da ce drzava moci da finansira vracanje kredita od transfernih cena. Zadovoljna sam sto posle toliko decenija ovo se desava u Srbiji!

Tezej

24.11.2013. 11:01

Konacno jedna velika investicija u Srbiji. Dobro, prve rezultate ove gradnje osetice Vojvodjani s obzirom da gasovod prolazi kroz istu. Da li je doslo vreme da i srbija ima gas po nizim cenama?!

coa

24.11.2013. 12:25

@Tezej - Cevulazi na bugarsko-srpsku granicu i proteze ce se kroz skoro celu srbiju, uzduz, do madjarske. Iz srbije ce jedan krak ici ka republici srpskoj, jedan ka bih (odvojili su to kako sam cuo ;) ) to znaci dva kraka kroz zapadnu srbiju. Jedan krak ce ici ka makedoniji, a jedan ka kosovu. Eto, toliko o tome da ce samo vojv. imati nesto od toga. By the way, kao drzava dobicemo oko 400 mio € za tranzit gasa, i da, jeftiniji gas za nas.

Magnolija

24.11.2013. 11:18

Odlican projekat koji sem sto donosi nova radna mesta, donece Srbiji samo od izgradnje 2 milijarde evra!

Nikola Bozic

24.11.2013. 11:26

Juzni tok je, blago receno, kapitalni projekat, od velikog znacaja za Srbiju. Postajemo glavno cvoriste citavog regiona i njegovim ostvarenjem dobijamo stabilnost u snabdevanju gasom,nizu cenu...

Plava ptica

24.11.2013. 11:33

Nisam ocekivala da ce se obistiniti jedan ovako veliki investicioni projekat. Neka se sada prvo ljudi zaposljavaju, a kasnije cemo ubirati plodove od ove investicije.

Svaler

24.11.2013. 11:35

U Srbiji pocinje danas,jedna je od najvrednijih investicija u zemlji u poslednjih nekoliko decenija...

Renata N

24.11.2013. 11:36

Srbija ce izgradnjom Juznog toka postati glavno cvoriste gasa.Iz Srbije ce se gas slati u okolne zemje, a cena gasa ce biti niza i pristupacnija gradjanima.U svakom slucaju samo pozitivne stvari od ovog projekta.

Radio Mileva

24.11.2013. 11:40

Rusija je oduvek bila prijateljski nastojena prema Srbiji i to pokazuje ovom izgradnjom da nismo samo u problemima koje su nas zadesile...

Fresko

24.11.2013. 11:43

Vecina zemalja gleda kako da iskoristi Srbiju kroz investicije,saradnje...Rusi isto to rade,ali gledaju i da Srbija ima korist,to dokazuje da nas gledaju kao svojom bracom kao sto i mi njih gledamo...

ilija

24.11.2013. 11:44

Projekat Južni Tok i ugovor o strateškom partnerstvu sa Rusijom nisu nikakva smetnja procesu evrointegracija Srbije, kao što to neki žele da predstave, već će oni upravo biti velika prednost Srbija kada postane članica EU.

Xperia

24.11.2013. 12:19

@ilija - Najbitnije je to sto ce se otvoriti nova radna mesta i sto ce ovo podstaci dolazak novih investitora i sto ce ogroman novac ostati nasoj zemlj i nasem narodu.

Twitter

24.11.2013. 11:50

Ovo je veliki dan za Srbiju i njene gradjane, jer se obecanje SNS u kampanji jos jednom ispunilo. Otvorice se radna mesta, dolazak investicija, ulazak para u budzet. Sve samo lepe vesti

Radovanka H

24.11.2013. 11:51

Ipak po Vucicevom obecanju ministarka energetike potpisuje ugovor, iako su postojale razne spekulacije pojedinaca!

Maslacak

24.11.2013. 11:51

Uvek ce se naci neki novi izgovori kako bi se kritikovala izgradnja Juznog toka.Medjutim vecina shvata znacaj ovog projekta i koji veruju u bolji zivot i promene...

OptimistaNI

24.11.2013. 11:54

Drago mi je sto je ovaj projekat napokon krenuo i sto ce otvoriti nova radna mesta i sto ce ogroman novac ostati u nasoj zemlji i sto ce narod moci da radi.

Zeka

24.11.2013. 11:58

Ovaj projekat ako se ne varam doneti srbiji negde oko 2 milijarde evra. To je ogroman novac koji ce nasoj zemlji biti itekako potreban.

Fizio

24.11.2013. 12:01

Samo na izgradnji ce dve i po hiljade ljudi dobiti posao a kasnije necu ni da govorim. Zato je ovaj projekat od izuzetne vaznosti za nasu zemlju i pozdravljam potez pre svega ministarstva energetike.

Medikament

24.11.2013. 12:05

Ovo je mozda i najveci projekat za nasu zemlju pored dolaska etihada i ostalih investitora iz Emirata. Samo jos jedan dokaz da Srbija posle duzeg vremena krece napred i u bolju buducnost.

NeraU

24.11.2013. 12:06

Juzni tok jeste znacajan i za Srbiju i za sve zemlje u regionu. Pocetak izgradnje jednako je znacajan i za Rusiju i verujem da im je zadovoljstvo sto ovakvim projektom pomazu i Srbiji. Otuda i cestitka Putina, kao dokaz tome.

Badjavdzija

24.11.2013. 12:10

Sve cestitke Vladi Srbije i Zorani Mihajlovic koja se izuzetno zalozila da ovaj projekat napokon krene id a otvori nova radna mesta i da veliki novac polako ali sigurno ulazi i ostaje u nasoj zemlji.

gargamel

24.11.2013. 13:41

@Badjavdzija - Sve cestitke Kostunici i njegovoj vladi na sklapanju ugovora. Realizacija je samo tehnicko pitanje, mada je bilo (i bice) uzaludnih pokusaja da se ceo projekat "minira'.Vidimo sta znaci imati mocne prijatelje.

Facebook

24.11.2013. 12:13

Bez obzira na sve naslove i kritike predhodnih dana na racun ministarke Mihajlovic ipak ce biti ona ta koja ce potpisivati ugovore i koja ce ozvaniciti pocetak gradnje Juznog toka. Tako da kriticari, dzaba vam sve sto ste pisali.

drakceeeee

24.11.2013. 12:33

Nije mala stvar zapocinjanje ovakve jedne investicije koja ce uposliti sto direktno, sto indirektno oko 100 000 ljudi. Ocekujem nastavak oporavka srpske privrede i konacno uspostavljanje dobre investicione klime.

A be Nis be

24.11.2013. 12:35

Ovakav projekat jedino ne moze da odgovra onim ljudima koji ne misle dobro svojoj zemlji i svojim sugradjanima. Pa alo bre hejteri, trolovi, kriticari. Posao ce dobiti preko 100.000 ljudi, ogromne pare ce ulaziti u budzet zemlje, izvozice se gas u ceo Balkan preko Srbije, jeftiniji gas ce biti za nas, dolazice jos investitora samo zbog ovoga. Ovo otvara mnoga i velika vrata nasoj zemlji a vi ovo kritikujete. Gde vam je obraz,znate li za sram?

sreto

24.11.2013. 12:41

Za Srbiju vrlo vazan Projekat! Samo ne'k se ne "busaju" u prsa, ni Toma ni Daca ni Aca, a takodje ni BoTa. Za taj Projekat je najzasluzniji Gospodin Konuzin, doskorasnji Ambasador Ruske Federacije u Beogradu, koji je (usput receno) vise branijo Srbe i Srbiju, nego gore navedeni (pro zapadni) Srbi !!!

нина

24.11.2013. 21:32

@sreto - Срето све си рекао !!! свака ти је на месту !!!

zoran

24.11.2013. 12:43

Smesni su komentari,ljudi nije ovo projekat sns.a niti bilo koje druge stranke.Ali posto svi znamo da su komentari naruceni,onda razumem vasa pisanja.Dobro je poznato da Ministarka je bila protiv Juznog toka i zalagala se za Nabuko,Covek koji se istinski zalagao za Juzni tok je Dusan Bajatovic.

Sanjalica

24.11.2013. 12:43

Odlican projekat i vrlo vredna investicija u Srbiju. Nova zaposljenja doprinece faktoru ekonomske stabilnosti u zemlji. Podrska Vladi i hvala predsedniku Rusije Putinu na cestitki.

Mudrica

24.11.2013. 13:01

Hvala! Pa znate sta, meni radna mesta i niza cena gasa ne smetaju i pre nego kritikujete stavite sve na vagu i procenite! Ja zadovoljna!

Jole

24.11.2013. 13:07

Postaje jasno zasto je drzava Srbija dodelila silne povlastice ruskom partneru jer treba nesto dati da bi se gigant uvukao u biznis i dugorocno nas osigurao.

Lala iz Banata

24.11.2013. 13:07

Bez sumnje je da Moskva zeli da dobije deo procenta evropskog trzista. Na osnovu finasijskih istrumenata sa koji danas Srbija raspolaze neverujem da ispunjava uslove koji su navedeni kao osnova za coijalni, ekonomski i politicki mir i stabilnost, ne samo u Srbiji vec celog juznog toka.

ljubica

24.11.2013. 13:15

Dobra vest za sve gradjane Srbije. Zavarivanjem prvog spoja cevi na gasovodu, ce biti označen svečani početak radova na deonici "Južnog toka" kroz Srbiju, a radovi na terenu ce krenuti u februaru sledeće godine. Taj transnacionalni gasovod dug 421 km zaposlice direktno zaposleno 25.000 , a posredno vise od 100.000 srpskih gradjevinara i radnika iz drugih usluznih delatnosti.

Nena

24.11.2013. 13:18

Tačnije, zaposliće se 25 000 direktno i 100 000 radnika indirektno iz srpskih gradjevinskih firmi! Nama je to i značajnije od važnosti energetskog centra koji se pravi! Ovom narodu treba posla i para!

Mongol Ulanbator

24.11.2013. 13:18

Zorana Mihajlovic i Brankica Stankovic su danas u zalosti. Zorana Mihajlovic je rusila sporazum jos dok je bila Labusova savetnica u G17+, lobirala je za americki gasovod "Nabuko". To cela Srbija zna, zato je i bila u "Insajderu" ...ne moze prezaliti sto ipak nije dovoljno mocna da zaustavi najvazniji geostrateski projekat u istoriji Srbije. A vi SNS-ovci sad slobodno lupajte minuse, znam da istina boli...

Republika Srpska

24.11.2013. 13:22

Ovaj dan treba zapisati u istoriju drzave Srbije ovo je jedan nevijerovatan korak naprijed otvara se 100 000 radnih mijesta 2 milijarde Eura vrijedna investicija godisnji prihod od 500 miliona Eura evo dokaza ko su nam istinski prijatelji kada je Rusija mocna i srbija je takodje a bogami vrijeme Rusije tek dolazi Srbija treba da postupi kao i ukrajina zatvoriti vrata za EU jedna Ruska investicija je vrijednija nego sve ostale zajedno iz EU

Filip

24.11.2013. 13:34

Pozdravljam pocetak radova na Juznom toku i mislim da je ovakva jedna velika investicija bila potrebna Srbiji.

Ivan

24.11.2013. 13:36

Srbija mora da se vrati na mesto koje joj pripada, a to je lider u region. Juzni tok u Srbiji ce biti cvoriste gasa koje ce se siriti ka ostalim zemljama iz naseg okruzenja. Pozdravljam ovu vest.

Branislav

24.11.2013. 13:38

Juzni tok je velika investicija koja ce pored jefinijeg gasa i novih radnih mesta doneti i pozicioniranje Srbije na bitno mesto na Balkanu.

Filip

24.11.2013. 13:38

Južni tok je važan za Rusiju, Srbju ali i EU. Omogućava sigurnije snabdevanje gasom. Za nas je bitan jer će zaposliti naša preduzeća kao podizvođače, što nije za potcenjivanje, Imaćemo profit od tranzita. Nadam se da će i cena grejanja nakon izgradnje cevovoda biti niža.

Goran

24.11.2013. 13:39

Veliki dan za Srbiju, pocetak radova je samo pocetak velikog projekta koji svojim stvaranjem otvara novo poglavlje u buducnosti Srbije.

Zoran

24.11.2013. 13:40

Bilo je vreme da se u Srbiji desi ovako nesto. Dvadeset godina nismo imali nijedan ovako veliki I ozbiljan projekat. Pozdravljam izgradnju Juznog toka.

Nebojsa

24.11.2013. 13:41

Samo ozbiljani projekti, kakav je i Juzni tok, mogu da Srbiju izvuku iz problema u kojima se nalazimo.

Jovan

24.11.2013. 13:44

Juzni tok bi trebao da bude samo pocetak razvoja Srbije. Moramo da imamo vise ovakvih projekata ako mislimo da idemo napred.

Ilija

24.11.2013. 13:46

Srbija je dugo godina isla unazad u pogledu razvoja. Takvo vodjenje ove zemlje je odgovaralo samo nekim politickim opscijama. Ovom ceremonijom otvaranja radova na Juznom toku otvaramo bolju buducnost za sve nas.

Panonski

24.11.2013. 13:46

Ovde treba cestitati naprednjacima. Uspeli su da kapitalizuju desetine stvari, o kojima su druge vlade, ocigledno samo pricale, pregovorale i pokusavale da se okoriste.. Juzni tok je samo jedan veliki projekat u nizu..

Ognjen

24.11.2013. 13:47

Ceremonijom otvaranja radova na projektu Juzni tok se otvara I mnostvo mogucnosti za obicne ljude. Tako veliki projekat podrazumeva i nova radna mesta, naravno pored nize cene gasa. Ovaj projekat ne sme da bude usamljen slucaj i mora se nastaviti razvoj Srbije.

Slavko

24.11.2013. 13:48

Pravac u kom je krenula Srbija je dobra pravac prvenstveno za gradjane Srbije. Svaki projekat u kome obican covek ima koristi je dobar projekat. Juzni tok je jedan od njih. Svaka cast.

Petar

24.11.2013. 13:50

Ja se samo nadam da sve ono sto su nam obecali vezano za projekat Juzni tok, ce se i obistiniti. Ceremonijom pocetka radova bi trebao da bude i pocetak ispunjavanja datih obecanja.

Zvonko

24.11.2013. 13:51

Juzni tok je veliki projekat za sve drzave u okruzenju. Mislim da ce se ozbiljno promeniti trziste gasa i da ce ovaj projekao ozbiljno uticati na cenu gasa u regionu.

Vlada

24.11.2013. 13:53

Drzava mora da je potrudi da imamo sto vise ovakvih projekata. Juzni tok je ozbiljna stvar I moramo se u toku radova pokazati u pravom svetlu.

Nikola

24.11.2013. 13:54

Ceremonija otvaranja radova na projektu Juzni tok je samo pocetak. Ne bi smeli da ostanemo samo na tom projektu, vec nastaviti sa pravljenjem ovakvih poslova.

Graje

24.11.2013. 13:59

Današnji dan biće zabeležen u istoriji Srbije koja će danas promeniti svoj geostrateški položaj, i ostati neutralna država koja spaja istok i zapad. Južni tok je najveć investicija u Srbiji, a omogućiće razvoj polimerne industrije i ostalih grana industrije. Srbija od danas će postati moderna, razvijena tehnološka država. Nezaposlenih gotovo da neće biti.. Naprednjaci su svojim delima pokazali da će svaki započeti projekat koji je od velikog značaja za Srbiju biti završen.

Erin Brockovich

24.11.2013. 14:03

Dobra vest za Srbiju. Energetska sigurnost jedne zemlje je izvanredno važan aspekt, da ne govorim o tome što će zemlja ostvariti i značajan profit od celog projekta. Jednom nešto lepo i valjano da se desi.

Vlado

24.11.2013. 14:10

Sve najvece investiije stizu iz Rusije, prvo Nis, sada Juzni tok, a hrlimo u tu famoznu Eu od koje stizu samo ucjene i napadi na teritorijalni suverenitet drzave i u kojoj takodje vlada strasna ekonomska, a prije svega moralna kriza.

grand

24.11.2013. 14:12

Konacno da se uvere i ovi nasi skeptici da je Rusija nasa sansa,,i nasa buducnost,,,ovi koji ocekuju milost od Evrope,,nacekat ce se !! zato trebamo slozno da se radikalno orjentisemo,prema istoku,, od kuda sunce izlazi,,,,,Zivela velika i bratska Rusija,,,

yoyo

24.11.2013. 14:21

Najzad ce Srbija biti u mogucnosti da iskoristi dobar strateski polozaj. Kao raskrsce puteva koji su kljucni za snabdevanje gasom citavog regiona nasa drzava ce dobiti na znacaju i dobrom imidzu koji nam svakako ide u prilog izmedju ostalog i zbog neizbezne potrebe za stranim investicijama, a onda i novim radnim mestima, sto je uostalom jedan od najvecih problema pored korupcije.

Kole

24.11.2013. 14:38

Hoce biti i ministarka? Greh je da ne bude na otvaranju. Toliko se trudila da pomogne, red je da prisustvuje.

Plava ptica

24.11.2013. 14:45

Nisam ocekivala da ce se obistiniti jedan ovako veliki investicioni projekat. Neka se sada prvo ljudi zaposljavaju, a kasnije cemo ubirati plodove od ove investicije.

DraganCHE

24.11.2013. 14:46

Impozantno je sve ono sto prati celu pricu oko izgradnje Juznog toka , apsolutno svi cinioci su pozitivni za nasu zemlju i nasu privredu , za gradjane nase i zemalja iz okruzenja . Svaka antikampanja je apsolutno besmislena

Srbija

24.11.2013. 17:35

@DraganCHE - Mozda za ove sto su na vlasti,da skinu kajmak,za obicnog gradjanina nista se nece promeniti,ostace u bedi,borbi da zaradi za hleb,jer svaka vlast samo zna povecati porez,cene osnovnih namirnica,smanjiti plate,to jedna jedina stvar koja svaka vlast radi

Stefan Perovic

24.11.2013. 15:27

To je spas za Srbiju.....i vremenom cemo vratiti Kosovo,koje je ova i prethodna vlast poklonila shiptarima....Mi se moramo okrenuti Rusiji,trenutno najmocnijoj ekonomskoj sili na svetu....a ne propaloj EU,gde samo gubimo.....Promene u Srbiji mogu doci samo sa ulica!

leptirica89

24.11.2013. 15:57

Ovaj projekat je od velikog znacaja za nasu zemlju i nas kao narod jer ce omoguciti zaposljavanje velikog broja ljudi, ali i popraviti ugled nase zemlje. Konacno su pocele lepe stvari i kod nas da se dogadjaju.

radica

24.11.2013. 16:13

Današnji dan treba ovekovečiti, jer će promeniti budućnost Srbije. Treba uzeti pelcer, ne bi li još ovako velikih investicija bilo, koje će Srbiju spasiti. Uskoro će Srbija biti veoma važan faktor na Balkanu. Želim srećan početak radova!

gonzo

24.11.2013. 16:27

Lepa vest za Srbiju!Pocetak radova je ispunjene datih obecanja.Otvaranjem novih radnih mesta otvaramo mogucnost da nas narod radi i zaradi za bolju buducnost!Sve cestitke!

Radoje

24.11.2013. 16:29

Juzni tok je ogroman projekat za Srbiju i veliku korist cemo imati od toga direktno ili indirektno ovaj projekat će zaposliti desetine hiljada ljudi. Melem na ranu za nasu privredu.

Saracen

24.11.2013. 16:48

Ovo je ogromna investicija koja će doneti mnogo dobra Srbiji,iako se opozicija trudi da prikaže suprotno.Mnogo ljudi će se zaposliti direktno,a i indirektno za taj projekat,bićemo centar gasnog sistema za ovaj kraj Evrope i cene će biti daleko povoljnije nego na drugim krajevima kontinenta.

dejo

24.11.2013. 16:49

Bravo drzavo Srbijo samo napred potpresednice Vlade Srbije Vucicu i presednice Srbije Nikolicu dovedite sto vise Ruskih investicija u Srbiju i udaljujte se malo po malo od Evrope a saradjujete sa Rusijom ,Kinom ,Amerikom ,Ujedinjenim Arapskim Emiratima ,Brazilom ,Japanom

Zdravkovic

24.11.2013. 17:15

Glavna linija transnacionalnog gasovoda prolazi kroz našu državu, bićemo značajan faktor u regionu, jer linije nastavljaju prema Hrvatskoj, Republici Srpskoj, Slovenij i kasnije prema Italiji.

Tufnica

24.11.2013. 17:17

Spajanje cevi predstavlja samo simbolican pocetak gradnje ove velike stvari po Srbiju. Ovo je vazan korak po Srbiju. Konacno posle dugo godina stagnacije i propadanja , nesto i da se pokrene. mozda neki ljudi trenutno nisu svesni znacaja Juznog toka, ali, polako, sve ce se to uskoro vidnije znati.

Goxy

24.11.2013. 17:18

Ovakav projekat smo vec dugo cekali, ali eto docekali smo ga. Ovim cemo zauvek resiti probleme snabdevanja gasom, verujemo da ce i cena biti pristupacnija. A u ostalom, smanjice se broj nezaposlenih. Sve pohvale vlastima koji su nam sve to omogucili.

Пећински човек

24.11.2013. 17:28

Дивно, али не решава проблеме Србије. Сада је важно да Николић преузме власт у нашој земљи и да га не повуку опет иза сцене. Међутим, хоће! Нема Вучића, нема честитки из ЕУ, а и сам по себи, то је само један мали пројекат. Наш трилинг иде заједно у Брисел, али овде није заједно. Штета.

Zdravkovic

24.11.2013. 17:32

Južni tok je strateški projekat za našu zemlju, jer se njime se obezbeđuje energetska stabilnost, cena gasa kako izjavljuju biće niža, a samim tim proširiće nove proizvodne kapacitete i otvoriće nova radna mesta.

Vladimir Čobić

24.11.2013. 17:33

Putin će doći u Srbiju, Putin će doći u Srbiju, Putin će doći u Srbiju... Hoće, ali kada Srbija opet bude Srbija. Ovi naši lažovi misle da mogu sa njim da se šegače. Neverovatna je razlika izmedju njega i zapadnih političara.

ana

24.11.2013. 18:00

Ovo su investicije koje smo dugo čekali. Ni jedog trenutka ne sumnjam da će naše firme ovu izgradnju shvatiti kao veliki i odgovoran proces i ponašati se u skladu sa tim. Jedna niva veza koja će nas sa Rusijom spajti još bolje.

Ekistika

24.11.2013. 18:02

Južni tok, jedan od poletnih investicija u Srbiji sa velikim brojem radnih mesta. Nadam se da je ovo dobar nagoveštaj većeg broja investicija.

Antropokosmos

24.11.2013. 18:04

Lepo reče Toma, ''dugo ste čekali''. Eto najzad je krenulo, što Srbiji povećava strateški značaj na Balkanu.

Bibap

24.11.2013. 18:07

Drago mi je što će glavno čvorište na balkanu biti u Srbiji.To upravo predstavlja poverenje od Ruske strane, a ujedno i pokazatelj ostalim investitorima da Srbija postaje pouzdano tle za investiranje.

Južnjaci

24.11.2013. 19:04

Značaj koji Srbija dobija u evropskom energetskom sistemu, kroz izgradnju Južnog toka, je od neprocenjive vrednosti. Ako tome dodamo i značajan broj zaposlenih i pristupačnije cene gasa, ovo je verovatno najveća investicija u Srbiji, posle dugo vremena.

Valentina

24.11.2013. 19:44

Ovo je pored opšteg značaja za ceo region i dokaz da vlada stvarno namerava da nastavi sve započete projekte koji su dobri i u interesu građana Srbije.

Milan K.

24.11.2013. 19:54

Pa naravno, Rusija je ozbiljna država koja se ni sa kim neće pogadjati na čelu Rusije je Rus patriota koji zaslužuje svako poštovanje i koji se neće prepustiti EU i NATO zlikovcima!

fifi

24.11.2013. 19:55

Investicija koja će nas povezati sa istokom i zapadom. I pored toga otvoriti nova radna mesta. To je ogroman uspeh za Srbiju.

Aleksandar

24.11.2013. 20:06

E srećne okolnosti, da se interesi Rusije poklope sa našim interesima. Živeli!

Milan USA

24.11.2013. 20:09

Ako gasovod ide ka "republici" Srpskoj, zasto onda svecanosti prisustvuje ambasador Ruske Federacije u BiH? Zar jedna takva "drzava" kao Srpska nema ambasadora RF? Cudno. A ljutimo se kada neko kaze da sklapa ugovore sa Kosovom. Jadni ste sa losom propagandom i onda se cudite sto nas svet prezire. Uostalom, Hrvatska ne dozvoljava ulaz gasa iz BiH, nego ce uzeti krak iz Madjarske (clanice EU).

radojko

24.11.2013. 20:18

Ovi ce da zavare jednu cev i posle ce na pauzu.A potpis je stavio ko drugi nego najplaceniji covek u zemlji Bajatovic.i niko mu nista ne moze jer ga Rusi stite,da se ne vide koliko muljaju.Nego izvinite ako sam uopste posumnjao u nasu bracu,zaista mnogo izvinite.

Natali01

24.11.2013. 20:33

Odlična vest. Posle dugo godina konačno se nešto pokreće u Srbiji. Ovim projektom rešiće se problemi snabdevanja gasom, a takođe i nezaposlenost će se smanjiti. Ovo je samo početak verujem da će mo i ubuduće imati ovakve pozitivne vesti.

Sigurica

24.11.2013. 20:40

Najbolja veza je obostrani finansijski interes,pa tada bratski odnosi budu svetla kruna.

Srećković

24.11.2013. 20:50

Kamo sreće da imamo još četiri do pet ovakvih projekata. To bi bio progres u pravom smislu. Ali, i današnji dan obećava.

Strateg

24.11.2013. 21:06

Narodna kaže: „Krivo sedi, pravo besedi!“ Iskreno čestitam Vladi na ovom projektu. Strateški izuzetno bitan potez za Srbiju.

Dejan

24.11.2013. 21:12

Poštovani predsedniče, narod vidi da je ovo iznudjena reakcija vlade jer su vas ruje satjerale uza zid nečim, inače vaše podaništvo americi i njemačkoj je sramno.

FemmeFatale

24.11.2013. 21:23

Južni tok je od izuzetne strateške važnosti za Srbiju. Naša zemlja postaje važno energetsko čvorište u Evropi, doći će do otvaranja novih radnih mesta u procesu izgradnje gasovoda. Najbitnije je da Srbija postaje energetski stabilna zemlja. Sve pohvale za Vladu Srbije!

Ivka84

24.11.2013. 21:26

Nakon 40 godina, konačno dolazi do potpisivanja kapitalnog investicionog projekta, kao što je Južni tok. Srbija se zvanično uključuje u gasovodne tokove i postaje važno gasno čvorište u Evropi. Nadam se da će radovi ići planiranim tempom.

нина

24.11.2013. 21:36

поштовани читаоче коментара, у наставку нећеш прочитати ништа паметно, 90% коментара је наручено од снс-а.

Una

25.11.2013. 08:39

@нина - @ninabravo i ne citam ih, tj. odmah su prepoznatljivi pa se preskacusem komentar pod imenom "olga"i moguce jos po neki zagusen u sumi budalastina...

Дубљанин

24.11.2013. 22:03

И дакле напредњаци полако почињу са испуњавањем својих обећања.Зна- чај јужног тока је немерљив за Србију,како у економском тако и вој- но-политичком значају.Овај почетак, је уједно и пораз оних снага које су желеле пропаст Србије.

Jolanda

24.11.2013. 22:10

Ko god pokusava da omalovazi ovaj projekat, taj ili ne zeli dobro Srbiji i njenim gradjanima ili je lud. Od izuzetnog znacaja je cela ova prica, toliko da cemo uskoro u mnogim segmentima postati vodeci u regionu. Kao sto vec polako postajemo sa avio-kompanijom, tako ce biti i sa gasovodom. Samo neka nam je jos takvih investicija i mi smo na pravom putu.

Ludi Milojko

25.11.2013. 10:26

@Jolanda - Kojom avio-kompanijom? i gde si procitala dosadasnje rezultate te famozne avio-kompanije.

olga

24.11.2013. 23:01

Neće Srbija imati nikakvu korist.Isto ste govorili kada je prodat NIS pa plaćate najskuplje gorivo.Od tog projekta će imati korist Rusi i ćerke firme Srbijagasa.Koje crno zapošljavanje i koje vi to imate radnike i firme?Možete samo da fizikališete za dvesta eura.

Una

25.11.2013. 08:37

@olga - @olgabas tako, da neko nesto pametno prozbori !!!osim ovih providno-prozaicnih hvalospeva ( zaduzenih za kucanje debilnih komentara) ...

bataSMraka

25.11.2013. 06:14

Ovaj posao je dogovara predhodna vlada a kako je tada bilo u praksi da se od svega malo ostavi i sa strane ostaje strah da je verovatno i ovaj sporazum tako napravljen i sada kada je ugovor potpisan tesko sta moze da se promeni,ali ostaje nada da ce ova vlast uspeti da izvuce maksimum za Srbiju

Ludi Milojko

25.11.2013. 10:23

@vlade - Ma kakvi Rusi su nasa braca oni ce to nama davati dzabe kao sto su nam nesto dali i do sada???

Знам. Моја је тетка бабица.

25.11.2013. 07:29

Немојте више да се препорађамо, молим вас. Србија се толико пута препородила у задњих 15 година, да је већ сва окилавила. Како би било, за промену, да бар једном оно што је већ рођено не шутнемо у страну због новог пре-порода? Иако не видим шта се то родило, и шта то да не шутнемо, кад су нам све продали, ипак пробајте. Не разумете? Не разумем ни ја, али знам да тако треба.

SansaZaSve

25.11.2013. 08:22

Samim tim sto ce ovaj gasovod da bude glavna veza i najkraci put gasu ka zemljama istocne Evrope i nasa drzava - a drzava to je narod , imace zasigurno dobru ekonomsku racunicu kroz razne vidove procenata od zarade i otvaranja novih radnih mesta

Andrej77

25.11.2013. 11:21

@SansaZaSve - A ovo si ti napisao kao "iz duse".. niko ti to nije sastavio jel da. Sto mi mene ubedjujes da je ovo dobro? Niti su radikali dogovorili niti ce zavrsiti ovaj projekat. Druga stvar, ovo je stetan ugovor po Srbiju, jedini smo od tranzitnih zemalja dali vecinsko vlasnistvo rusima (hvala DSS-u i SPS-u).. Ne kiti se tudjim perjem narocito kad je vasljivo.. sve u svemu, mnogo ste smesni radikali.

nesa rupcine

25.11.2013. 08:45

Značaj projekta ogleda se ne samo u snabdevanju gasom Srbije već i bezbednosti u tom snabdevanju, povoljnijem transportu, ceni gasa, velikim razvojnim mogućnostima, interkonekciji prema Republici Srpskoj, Hrvatskoj, Rumuniji i Bugarskoj.

Lala iz Banata

25.11.2013. 09:56

Srbiju spasava strucnost drzavnog vrha da racionalno donosi odluke na osnovu celokupne a objektivne slike, nakon rezultata politickih odluka i nacin sprovodjenja. Jako je vazno imati kvalifikovane ljude na svim nivoima vlasti. Privatizacija mora sto pre da se zapocne.

Velko

25.11.2013. 10:06

DA SE SRBI SLOŽE! Kada? Zaista je sramno da na svečanosti nije bio Koštunica kao bivši premijer pod čijim je rukovodtvom Vlada projektovala i ugovorila sa Rusima Južni tok i Tadić tadašnjie Predsednik. Kao da je posao počeo juče kada su Nikolić i SNS pobedili. TO SE NESME! Ljudi, nemoralno je! Sve za račun jeftinih političkih poena.

Deki

25.11.2013. 13:06

@Velko - "Velko" :))) kome vi to o moralu?? Ovima koji su izdali svog šefa, kada mu je bilo najteže u životu? Ovima koji su menjali boje, zastave, politička ubeđenja kao donji veš? Mislim da se veći moral može pronaći pored ekonomskog fakulteta i kod plavog mosta....

Deki

25.11.2013. 10:19

Sve same laži i obmane! Mislite da su svi ludi i kratke pameti,da narod ne zna ko je dogovorio i započeo čitav projekat Južni tok?Ne možete Ruse očima da gledate,jer su prirodni neprijatelji vaših gazda sa zapada,ali se zato kezite pred kamerama i poput kosovke devojke.čitate epske stihove na otvaranju radova.Sada ćete preuzeti grad Beograd,koji sasvim funkcioniše i nakon dva tri vanredna pranja ulica, proglasiti ponovno stajanje na "zdrave noge".Ove iz DS treba tući,što nam prirediše vas!

Srbin100%

25.11.2013. 12:23

@Deki - Ne vidim o kakvim lazima ti govoris?Mozda o onim u kojima su demokrate obecavale ekspresni ulazak u EU za "godinu-dve" u svakoj predizbornoj kampanji...da ne govoris mozda o onim lazima demokrata kada su nam obecavali da ce ocistiti drzavu od korupcije i kriminala,a paradoksalno oni su predstavljali najvece steciste lopova i kriminalaca...Kazes necije gazde sa zapada,ja bih te podsetio da se ova vlada nije sastavljala u americkoj i nemackoj ambasadi kao DS-ova...

rankovic

25.11.2013. 10:25

Najveća korist od izgradnje magistralnog gasovoda „Južni tok“ za građane i privredu Srbije, jeste pre svega energetska sigurnost i niža cena gasa za srpsko tržište, jer neće biti plaćana skupa tranzitna taksa Mađarskoj.

Impala

25.11.2013. 11:13

Ne delim toliku radost sa celnim ljudima, ali mi je drago sto se makar nesto radi i sto ce svaki dinar biti dobrodosao. Da se ne zavaravamo nije to neka suma, ali mi smo siromasna zemlja pa moze da pokrije neki put ili par skola ili nesto drugo bitno za gradjane. Pozdravljavam!

nenad

25.11.2013. 11:19

Južnim tokom prolaziće ogromna količina gasa ka srednjoj i južnoj Evropi preko naše teritorije, od čega će Srbija imati veliku korist zbog naplate tranzitnih taksi.

kimis

25.11.2013. 11:46

Konačno dočekasmo izgradnju južnog toka, posle dosta odlaganja. Odlična vest, ovo je pokretačka snage posrnule Srbije. Svima nam je jasno da će ovo doneti dosta investicija u našu zemlju, kao i posao za više desetina hiljada ljudi.

nenad

25.11.2013. 11:54

Južnim tokom prolaziće ogromna količina gasa ka srednjoj i južnoj Evropi preko naše teritorije, od čega će Srbija imati veliku korist zbog naplate tranzitnih taksi.

Mileva

25.11.2013. 12:09

Istorijska recenica predsednika vojvode Nikolica. "Dugo ste cekali. Pocnite" Je li on to kritikuje radnike, ni krive ni duzne za dugo cekanje? Ili mozda Ruse i Putina? Zar mu nije palo nista pametnije na pamet za otvaranje ovako znacajnih radova?

@Milevi

25.11.2013. 12:45

@Mileva - Svima je vrlo dobro poznato da je ministarka energetike raznoraznim smicalicama kočila početak izgradnje. Izazvala diplomatski skandal jednostranim prepravljanjem ugovora, a da o tome nije obavestila nikoga, pa ni predsednika Nikolića. Rusi su zbog toga bili ljuti. Čekalo se izvesno vreme na početak gradnje, ali moralo je da počne. Otuda ta Nikolićeva rečenica "Dugo ste čekali. počnite"

Srbin100%

25.11.2013. 12:17

Juzni tok predstavlja najvecu invsticiju u Srbiju u prethodnih 30 godina i mi moramo ekspoatisati tu cinjenicu i u ocima evrope i sveta se predstaviti kao povoljna poslovna destinacija za investitore

Slobodan Popovic

25.11.2013. 15:28

Pocetkom gradnje Juznog toka poruka je svetu da se samo zajednickim nastojanjima i smelim projektima svuda i uvek gradi razumevanje i mir. Srbija je drzava resenja, a ne problema, drzava mira, a ne sukoba, drzava dogovora i tolerancije u kojoj je moguce ostvariti uspeh i u najhrabrijim poslovnim poduhvatima. Srbija je drzava buducnosti, ovo je najveca investicija u drazvi u poslednjoj deceniji gde se ocekuje direktno i indirektno uposli oko 100.000 radnika firmi.

Nadica

25.11.2013. 17:49

Ova investicija Srbiji će obezbediti mnogo više od energetske stabilnosti naše zemlje. Biće temelj ubrzanog ekonomskog razvoja. Jako bitna stavka, mnogo ljudi će dobiti posao. Neka nam je svima sa srećom.

Kostarika

25.11.2013. 18:53

Ovo je svakako dobra poruka i buducim investitorima da dolaze u nasu zemlju. Vec se pokazuje, kroz otvaranje na hiljade radnih mesta, koliko je ovo znacajno za Srbiju, a vreme ce tek pokazati nova znacenja ovog poduhvata.

redmix

26.11.2013. 20:39

Obzirom da sa ovom investicijom Srbija postaje glavno čvorište za gas za ceo region ,pozdravljam početak gradnje.