Investicije: Srbija nudi Rusima 75 projekata

Z. R.

petak, 25. 10. 2013. u 21:22

Инвестиције: Србија нуди Русима 75 пројеката
Naši privrednici spremni za Investicioni forum u Moskvi, a najvredniji su projekti iz oblasti energetike. Procene su da bi nam ti poslovi doneli čak sedam milijardi evra

PRIVREDNA komora Srbije krajem meseca u Moskvi organizuje Investicionu konferenciju na kojoj će potencijalnim ruskim investitorima predstaviti 75 projekata srpskih kompanija, institucija i lokalne samouprave. Vlada Srbije očekuje da će naći investitore za poslove čija realizacija bi našoj zemlji donela čak sedam milijardi evra.

Najvredniji su projekti iz oblasti energetike - nove hidroelektrane, termoelektrane i elektrane s kombinovanom proizvodnjom električne i toplotne energije. Među projektima za koje PKS traži investitore su izgradnja „Đerdapa 3“, TE „Kovin“ i „Štavalj“, kao i izgradnja podzemnog skladišta gasa u Itebeju.

Na listi najvrednijih projekta je i početak eksploatacije površinskog kopa „Radljevo“, koje pripada Rudarskom basenu „Kolubara“. Institut „Torlak“ konkurisao je sa čak osam projekata.

Srbija će ruskim ulagačima predstaviti po 11 projekata iz oblasti energetike i agrara, 26 iz oblasti industrije i 23 iz oblasti turizma i građevine.

I PREDSEDNIK U MOSKVI Sledeće nedelje u Moskvu će otputovati predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ali i nekoliko ministara. Predstavnici naše zemlje su pripremili detaljne informacije o stanju ekonomije, kao i o investicionoj klimi i merama srpske vlade za stimulisanje inostranih investicija. Osim toga, ruski investitori će govoriti o svojim iskustvima u Srbiji.

Naša zemlja će na sajmu pokušati da Ruse zainteresuje i za izvoz voća, povrća i lekovitog bilja, kao i za gradnju turističkih centara i luka.

Stranim investitorima biće predložena i ulaganja u industriju, najviše kroz dokapitalizaciju velikih društvenih preduzeća.

Odobreni su i projekti iz oblasti agrara, građevinarstva, turizma i industrije, a izabrani su na javnom konkursu, koji je PKS raspisala početkom avgusta.

- Ova konferencija je deo intenzivne međunarodne aktivnosti PKS na promociji Srbije kao destinacije za ulaganje i investicionih potencijala srpske privrede - rekao je predsednik komore Željko Sertić.

- Konferencija je dobra prilika da se kroz direktne razgovore sa potencijalnim ruskim investitorima iniciraju budući zajednički poslovni aranžmani i razmotre mogućnosti za investiranje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije