GREJNA sezona će početi bez problema 15. oktobra u većini gradova u Srbiji, tvrdi ministarka energetike Zorana Mihajlović. Prema njenim rečima, u toplanama su već urađeni remonti i građane očekuje mnogo kvalitetnije grejanje nego prošle godine.

Ipak, potrošači u Novom Pazaru, Bajinoj Bašti, Jagodini, ali i Blacu i Bečeju, mogli bi da dočekaju sredinu meseca - i sa hladnim radijatorima.

- Nakon procene radne grupe za snabdevanje, utvđeno je da smo spremni za grejnu sezonu - rekla je u ponedeljak Zorana Mihajlović. - Počećemo da radimo na vreme. Nabavljeno je dovoljno struje i gasa, a u narednom periodu ćemo se posvetiti kvalitetu energenata i modernizaciji u toplanama. Ipak, u nekoliko gradova u Srbiji mogu se očekivati problemi u radu. Mislim da je neophodno da se u njihovo rešavanje uključe i lokalne samouprave, pod čijom su toplane ingerencijom.

U gradovima gde bi potrošači sa ozbiljnijim zahlađenjem mogli da se smrzavaju, problemi su nastali zbog dugova toplana, blokada računa, pa tako i nedostatka energenata potrebnim za grejanje domaćinstava.

- Račun novopazarske toplana je već mesecima u blokadi, pa u njihovim potrojenjima čak nisu ni odrađeni remonti, neophodno da bi grejanje startovalo - objašnjava Milovan Lečić, predsednik Udruženja toplana Srbije. - Iz Bajine Bašte su se obratili za pomoć Direkciji za robne rezerve samo nekoliko dana pre početka grejne sezone. Jagodina duguje više od 413 miliona dinara "Srbijagasu", pa je tu izbio problem sa neplaćenim ratama iz reprograma. Svi ovi problemi moraju da se reše da bi grejanje počelo u ovim gradovima.

POPUST NAJUGROŽENIJIMA Najsiromašniji građani će ovu zimu dočekati uz deo besplatnih energenata i od toplana. Na sledećoj sednici Vlade biće usvojene izmene Uredbe o energetski zaštićenim kupcima, kojom će biti omogućeno i besplatno grejanje za one koji troše toplotnu energiju.

Mada su brojne elektrane, poput Beograda i Kragujevca, poslale svojim opštinama predlog o poskupljenju energenata od oktobra, podizanje cena je još pod znakom pitanja.

- Nema najava da će biti povećanja cena u oktobru kako su prvobitno najavile neke toplane - dodaje Lečić. - Treba sačekati prvih petnaestak dana od početka grejne sezone, dobro analizirati cene i u skladu s tim napraviti projekciju.


LIČNA KARTA

Ministar energetike Zorana Mihajlović razgovarala je u ponedeljak sa ministrom finansija Lazarom Krstićem, ministrom privrede Sašom Radulovićem i direktorom JP "Srbijagas" Dušanom Bajatovićem o reformisanju ovog javnog preduzeća. Zaključeno je da reformisanje mora biti započeto što pre, jer, poslovanje Srbijagasa na dosadašnjim osnovama ugrožava energetsku bezbednost Srbije. Od Srbijagasa zatraženo je da do sledećeg sastanka dostavi ličnu kartu preduzeća, odnosno kompletne podatke o svom poslovanju i poslovanju povezanih preduzeća, na osnovu kojih bi bio donet konkretan plan aktivnosti na rešavanju teške situacije u kojoj se "Srbijagas" nalazi.