Ševarlić: U Srbiji hiljade hektara pod GMO sojom

Tanjug

utorak, 24. 09. 2013. u 19:49

Шеварлић: У Србији хиљаде хектара под ГМО сојом
U Srbiji se godinama na nekoliko hiljada hektara uzgaja GMO soja, uprkos zakonu iz 2009. koji to izričito zabanjuje upozorio je u utorak agroekonomista Miladin Ševarlić

U Srbiji se godinama na nekoliko hiljada hektara uzgaja genetski modifikovana (GMO) soja, uprkos zakonu iz 2009. koji izričito zabranjuje sađenje takvih biljaka i promet proizvoda za stočnu i ljudsku ishranu sa sadržajem GMO, upozorio je u utorak agroekonomista Miladin Ševarlić.

Naša zemlja uopšte nema evidenciju o količini uvezene GMO soje iz SAD, Brazila, Argentine i drugih zemalja, a sve je više proizvoda koji nisu označeni da sadrže sirovine od GMO, poput artikala iz Crne Gore, BiH i Makedonije, upozorio je Ševarlić je u izjavi Tanjugu.

Na skupu "Zaustavimo GMO u Srbiji", koji su istovremeno održani u Beogradu i Novom Sadu, Ševarlić je rekao da je njihov cilj bio da se građani Srbije podsete na probleme koji mogu nastati eventualnom izmenom Zakona o GMO koji je donet 2009. godine i koji u najvećoj mogućoj meri štiti Srbiju od mogućih problema, ukoliko bi se dozvolio uvoz, uzgoj, prerada i promet GMO.

GMO BEZ KONTROLE On je napomenuo i da Srbija nema kontrolu nad GMO sojom, o tome da li odlazi na farme za stočnu ishranu ili ulazi u distribuciju za pravljanje stočne hrane na tržištu, niti postoje javni podaci o količini uvezene GMO soje iz SAD, Brazila, Argentine i drugih zemalja.

U Srbiji i danas imamo hiljade hektara zasejanih genetski modifikovanom sojom, koja se godinama uzgaja, a da nadležni državni organi uopšte ne reaguju i ne uništavaju tu soju, kao što je to uradila Mađarska prošle godine kada je uništila hiljade hektara GMO kukuruza, jednostavno spaljivanjem sa napalmom", rekao je jedan od najeminentnijih agroekonomista u Srbiji.

Ako bi se sabrala sva količina sirovina za stočnu hranu u Srbiji, koja sadrži GMO, dobila bi se mnogo veća sadržina od dozvoljenih 0,9 odsto u hrani za stoku, propisana zakonom, upozorio je Ševarlić.

Prema njegovim rečima, nema odgovarajuće carinske kontrole za uvoz semena za uzgoj GMO soje, jer ne stoji opravdanje da se ona uvozi u kesama u automobilima ili na biciklima koji prelaze granicu, zato što je potrebna mnogo veća količina za samo jedan hektar.

Takođe, nadležne inspekcijske kontrole su odgovorne zato što godinama ne uspevaju da pronađu hiljade hektara zasejanih GMO sojom i drugim rataskim kulturama, dok recimo policija može da pronađe i dva ara marihuane, u sred polja od nekoliko desetina hektara pod kukuruzoim, smatra on.

Nadležni organi nemaju podatke o uvezenoj sojinoj sačmi, koja je genetski modifikovana, i preko stočne hrane ulazi u lanac ishrane ljudi, predočio je Ševarlić.

Komentari (5)

SRB-IN

24.09.2013. 19:54

posle ovakvih vijesti, normalan covjek bi se zapitao...sta je to Srbija, jel to drzava sa svojim zakonima ili je to karikatura kojoj se smiju svi?!!

NOgmo

24.09.2013. 20:25

5 godina robije momentalno pa da vidis kako bi onda sejali!A oni koji GMO propagiraju kao bezopasnu, njima 10 godina a onima koji uvoze 20 godina i na kraju politicarima koji GMO legalizuju smrtna kazna!Ali nazalost zemlja Srbija je pod totalnom inostranom kontrolom i kod nas ce se GMO legalizovati u roku od dve godine,zivi bili pa videli!!!

SMOKI

25.09.2013. 21:39

Ma kakva robija? Konfiskacija kompletne imovine i streljanje za veleizdaju zemlje. Srbija pod hitno mora da vrati zakonski smrtnu kaznu. Jedino tako ce svako paziti sta i kako radi.

Dusebriznik

26.09.2013. 12:17

Evo informacije sa zvanicnog sajta MK grupe, a vi se pitate sto niko ne reaguje? Kompanija MK Seeds je generalni distributer i uvoznik Dekalb hibrida kukuruza čiji je proizvođač renomirana svetska semenska kuća Monsanto. Treba li ista vise reci?

Sveto Kordun

26.09.2013. 18:46

Losa i alava, krajnje nesposobna vlast kojoj upravo odgovara rasulo i anarhija!?