Srbija na leđima 287.000 radnika

D. Marinković

subota, 14. 09. 2013. u 21:30

Србија на леђима 287.000 радника
Tek svaki 25. stanovnik naše zemlje radi u proizvodnji, što je obeležje krajnje siromašnih zemalja. U Beogradu i Novom Sadu broj zaposlenih u industriji od 1989. prepolovljen. Privatizacija predstavlja završni udarac u uništenju radničke klase

INDUSTRIJSKA proizvodnja u Srbiji, uprkos trenutnim iskoracima, odavno je na kolenima. Tek svaki 25. stanovnik naše zemlje radi u proizvodnji, što je obeležje siromašnih afričkih zemalja. Činjenica je da su dvehiljadite bile godine finalne devastacije srpske industrije, koja je počela još početkom devedesetih godina prošlog veka.

- Kao posledica svega, 2012. godine smo imali samo 287.000 zaposlenih u proizvodnji, na ukupno 7,3 miliona stanovnika, po čemu smo u rangu Namibije, Bocvane, Etiopije, Sao Tome i Principa - kaže, za „Novosti“, Dragoljub Rajić, predsednik Unije poslodavaca Srbije.

Tranzicija u Srbiji je podbacila zato što nije bilo kvalitetnog plana reindustrijalizacije, već se računalo da će ona sama po sebi doći sa privatizacijom.

- Onda se desilo da je privatizacija imala mnogo manjkavosti, obilovala korupcijom i kupovinom firmi od strane sumnjivih vlasnika koji nisu imali stvarnu želju da unaprede proizvodnju - dodaje Rajić.

Onaj deo industrije koji je dolaskom stranih investitora ipak preživeo nije bio dovoljan da održi prihode na nivou celokupne srpske ekonomije, a drugi resursi koji mogu biti osnova industrijskog razvoja, a kojima Srbija raspolaže, nisu stavljeni u funkciju. To su mogućnosti za razvoj reciklažne industrije, obnovljivih izvora energije, veći razvoj industrije organske hrane, podizanje kapaciteta Dunava kao evropske transportne žile-kucavice i drugo.

ZASTARELI POGONI U BEOGRADU su postradali nekadašnji giganti, jer je država pre prvih pokušaja privatizacije trebalo da izvrši njihovo restrukturiranje, a tek onda da pronađe nove vlasnike ili strateške partnere. Kako to nije urađeno, a budući da je u Srbiji prisutan visok nivo korupcije, ozbiljni investitori nisu hteli da preuzmu fabrike koje su imale ogromne dugove, nefunkcionalne i zastarele pogone i značajan višak zaposlenih.

Ekonomista Miroslav Zdravković ukazuje da je broj zaposlenih u industriji u Beogradu smanjen od 1989. do 2012. godine sa 160.000 na 70.000 radnika. U Beogradu ima najviše industrijskih radnika, četiri puta više od drugog po broju radnika Novog Sada.

- Najbolje je prošao Novi Sad, u kome je broj „samo“ prepolovljen, a od Beograda, u kome je smanjenje 56,5 odsto, bolje su prošli još i Sremski, Kolubarski, Braničevski i Srednjebanatski okrug - zaključuje Zdravković.

- Imamo sedam opština koje su povećale broj industrijskih radnika, 18 opština koje su smanjile broj za 30 do 40 odsto, i u 116 opština koje su više nego prepolovile broj radnika.

U sindikatima tvrde da je radnička klasa u Srbiji nestala devedesetih godina. Pogrešne politike su dovele do sankcija, ratova i potpunog urušavanja naše industrije.

- Sve do 2000. godine, ali i kasnije, fabrike su imale socijalnu, a ne ekonomsku funkciju - naglašava Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata ASNS.

- Država subvencijama održava prividno fabrike u životu i na taj način kupuje socijalni mir. Početkom 2001. godine dolazi do privatizacije, koja predstavlja završni udarac u uništenju radničke klase.

Potpuno pogrešne privatizacije ne dovode do revitalizacije fabrika, nego do njihovog uništenja.

- Nekada uspešne fabrike danas su samo zgrade sa mašinama koje jedino mogu ići u staro gvožđe - tvrdi Savićeva. - Radnici iz takvih fabrika imaju znanje i veštine od pre 20 godina. I dok zemlje EU ulažu ogromna sredstva u ekonomiju znanja, dotle naši nekadašnji giganti preživljavaju zahvaljujući subvencijama države. Pre deset godina u zemljama EU u industriji je bilo potrebno 60 odsto nekvalifikovanih i polukvalifikovanih radnika. Danas je u tom istom sektoru 60 odsto ljudi sa fakultetom. Ako svemu dodamo i druge probleme sa kojima se Srbija suočava, a pre svega nesigurnost investicija, lošu infrastrukturu, svetsku ekonomsku krizu - uopšte ne čudi zašto danas imamo radničku klasu samo u tragovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (48)

sasa

14.09.2013. 21:43

a sto je najgore njihove plate su manje od lenstina koje kao rade po opstinama agencijama itd.lekari nastavnici i treba da imaju dobre plate i jos poneko ali ima mnogo koji ne zasluzuju ni pola plate.

CENAISTINE

15.09.2013. 10:15

@Kraljevčanin - 100% tacno! To jeste kritican problem. Titici hoce Koreju ma ne uspesnu Koreju nego onu drugu o kojoj svi staljinisti u Srbiji mastaju i rade na tome. Poljaci da bi se oslobodili tog prokletog prtljaga mracne proslosti dali su spisak svih partijskih dousnika koji su sisali krv i moral Poliskom narodu 50 godina u lokalnu stampu i zabranili imenovanim da se bave politikom, ekonomijom na bilo kom upravnom nivou. Poljska ekonomija? Srpska "ekonomija"???? "Cudo" jedno "nevisjeno".

tom sojer

14.09.2013. 22:50

Da li je Ranka "sindikalka" ili je poslan-ica u Parlamentu, ili jos preciznije, da li ona ima pravo da "zaboravi" da je zajedno sa cuvenim ministrom Milovanovic Draganom bila deo vlasti koja je iskreirala Zakon o privatizaciji 2001.godine?

korisnik

14.09.2013. 22:51

Da li poslodavci iz Unije proizvodnju softvera ubrajaju u industriju, kao u razvijenim državama? Koliko se njih bavi time? Da li ćemo graditi industriju po ugledu na nerazvijene države, kakva smo i sama, zanemarujući profitabilnost znanja?

brojac

14.09.2013. 22:57

Pa, to i jeste bio cilj skrivenih stratega - opljackati i unistiti ili samo unistiti privredu, a narod "navuci" kako je na taj nacin, kroz tranziciju i privatizaciju, najbolje doci do sanjane demokratije i kapitalizma u kome ce radnicka klasa i seljaci, a i ostali gradjanski pripadnici, za razliku od zlokobnog socijalizma, ziveti srecno i dugovecno. Pa, neka vam je srecno i dugovecno ...

Mister NO 1

15.09.2013. 08:37

@brojac - Milosevic se tome protivio i zato su ga sklonili iako je i on bio masonski igrac jedno vrijeme.

istina...

15.09.2013. 11:14

@Srdjo - Oni sto lupase u serpe i lonce su u Beogradu ! Njima je jos jedino dobro....za to su se i "borili"..... kome to jos nije jasno ? !

Vidi li neko iz vlasti?

14.09.2013. 23:55

Beograd ne proizvodi skoro ništa, a pojede, popije, i potroši više nego cela preostala Srbija. Seljaku i radniku su veliki tereti stavljeni na leđa, a beogradski administrativci planduju celo radno vreme i primaju velike plate. Birokratija se umnožava, tako da je teret na one koji rade sve veći i veći.

sMile

15.09.2013. 06:51

@Vidi li neko iz vlasti? - Sloboda za nas Vojvodjane, necemo vise da radimo za Beogradjane dzabalebarose, koji ceo dan sede po kaficima i setaju kejom ili Kalemegdanom. Dosta je izrabljivanja nas seljaka i radnika,,!! ;-))

čitaj pažljivije

15.09.2013. 10:21

@Vidi li neko iz vlasti? - U Beogradu ima najviše industrijskih radnika, četiri puta više od drugog po broju radnika Novog Sada.

Dragan Cvijan

15.09.2013. 02:00

Dok su Dika i Mrka u formi ministarskoj, kome je potrebna industrija u Srbiji? Devetnest zaduzenih Srbija sa dodatne tri Emiratima jasle ce zamirisati senom, ali ogrizine ostaju da se prezimi.

Diklic

15.09.2013. 02:21

DOS u potpisu. Sigurno su mnogi od njih sad na ovo ponosni. A ti narode, sto si izasao na njihov poziv, eto ti ga. Zao mi je samo onih koji nisu, a takvih je najvise. Sutljiva vecina! Sutljiva vecina postenih, protiv manjine bukaca uvek strada. Naravoucenije? Nema ga! Bukaci ce ostati bukaci i dalje a sutljiva vecina ce po njihovoj muzici da ide u ratove, da robuje ili gladuje.

sMile

15.09.2013. 06:55

Sada svi shvataju zasto je YU-drzava bila toliko draga nasim dragim Srbima, kad su pare dolazile u centralnu banku bilo je super, lezi lebe,, a danas kuku mene....!! ;-))

Mister NO 1

15.09.2013. 08:36

Sve je to plod teznje ka EU. Medijski nam ispiraju mozgove da EU nema alternativu i kako je to najbolje rjesenje. Kakav grozan film je sinoc bio na Prvoj TV i prikazuje kako su Srbiju zamislili u buducnosti. Leglo razvrata i narkomanije.

Joca

15.09.2013. 08:38

Da bi Srbija opstala treba sto vise ulagati van Beograda. Drzava bi trebalo da pokrece proizvodnju i daje onima koji koji bi bili njeni nosioci, kao mala i srednja preduzeca, beskamatne kredite. Da se izasfaltira svako selo u kome jos ima onih koji se necemu nadaju, a ne da se svake godine jedne te iste ulice presvace po vecim gradovima. Alternativa i razvoj, a ne resavanje problema u nastanku. Uzimaju se str. krediti, te pare idu na uvoz i opet u dzep onome od koga su uzete. Srbija mora da radi

Nenad

15.09.2013. 09:00

@Srdjo, Oni su bili klovnovi zapada za jednokratnu upotrebu. Sluge onih koji su bombardovali ovu zemlju ne bi li nam oteli Kosmet. Posluzili su se njima da skinu one koji su se usudili da brane svoju svetu zemlju. Pre toga nam uvodili sankcije, a dos serpari na cijem celu je bio kostunica danas glume velike patriote. Demokrate, svi su oni isti koji u svom nazivu imaju demokratska (ds, dss, ldp..) su svojom privatizacijom unistili privredu, ekonimiju i zbrisali radnicku klasu da je nema.

Младен Стојановић

15.09.2013. 09:41

Zasto se odlavi paralela izmedju 90.tih i 2000.tih kada su to dve totalno razlicite dekade. Mala privreda ej sistematski unistavana 2000.tih godina, a 90.je zivela sasvim solidno uz probleme koji su bili prisutni.

CENAISTINE

15.09.2013. 10:27

Dali su uracunali i kafanski poslovni sektor? Pune kafane proleter... Bilo koja firma nemoze da opstane u poslu a kamoli bilo kakvoj kompeticiji u ovom ekenomskom maratonu.. trcati sa tolikim ruksakom parazita na ledjima samo ludak moze i da pokusa. Rrgistracije za gradjane recimo automobila koje "drzavnici" vole i voze je...?? Zasto? zato sto je neko obecao Fijatu da ce uvaliti Raji Pinto u tolikoj kolicini... kvota kao u stara Staljinisticka "ekonomska dostignuca" planske "ekonomije" ?

CENAISTINE

15.09.2013. 10:32

- Da komsiji crkne krava - Niko nemoze toliko malo da me plati koliko ja mogu malo da uradim - Gle djubre obogatio se (pogledaj prvi paragraf da " da komsiji crkne krava..) - e kad je tita bio tu... itd. itd..

niko

15.09.2013. 14:53

@CENAISTINE - A jel treba neko da pozeli srecu onome sto se obogatio za vreme komunizma kad smo svi bili "jednaki" i "bez socijalnih razlika" ili ko se obogatio za vreme Slobe? Da komsiji crkne krava je najobicnija frazetin ljudi koji misle da im svi zavide i pri tom ocekuju da posto pokradu sve zive da ti isti ostaju i dalje slepi i nemi. Kao sto ubici i silovatelju zelim sve najgore isto zelim i lopovu , pa ako je komsija stekao kravu lopovlukom onda zelim da mu ta ista krava crkne, jer pravde nema.

sinisa

15.09.2013. 11:02

sta bi mi to mogli da proizvodimo? nasa je proizvodnja nestala 1989 kada se zemlja otvorila i poceli su da stizu jeftiniji a kvalitetniji strani proizvodi.niko vise nije hteo da kupuje domacu robu i tako malo po malo tu smo gde smo.cak i za vreme komunisticke diktature narod je masovno odlazio u trst i solun nebi li se snabdeo odecom,tehnickom robom itd. prema tome mi nemamo proizvodnju zato sto nam je roba bila nekonkurentna,a ne zbog ovih i onih

€ investitor iz Srbije

15.09.2013. 11:24

Nijedna drzava u svetu ne bi mogla da opstane sa takvim ekonomskim represalijama koje su uveli nemocni na vlasti. Jedino mocni ljudi vide pravilno raspodelu zajednickih dobara i drzavnih aktiva, za interes svih cinioca u drzavi.

CENAISTINE

15.09.2013. 12:13

vidim da vam se ne svidjaju moji komentari.. jer se ne uklapa u vasu partijsku filozofiju hocete revoluciju a ne ekonomiju.. jer za revoluciju netreba rad nego samo otimacina uz pomoc zapaljene raje? Dok je vase filozofije nema ekonomije. Rusofili i ostali paraziti unistili su Srbiju sad je ostalo samo pitanje koji mrak ce biti cvrsci? A' la crna jama Evrope u ekonomiji zahvaljujuci vasim pesmaricaricama.. zaista jos neopevan idiotluk i to namerno. Revolucija ili samo da komsiji crkne krava?

Krle

15.09.2013. 13:08

@CENAISTINE - Rusofili unistili srpsku privredu? DOS finansiean od zapada rusofili? Donkic,Djelic, Dulic... sve sam rusofil uvezen sa zapada g17. One silne fabrike i mostove nije unistio Nato nego zapravo rusofili preruseni u Nato

CENAISTINE

15.09.2013. 14:42

@CENAISTINE - Djecki fakini sa "zapada.." ?? Zapadnih skola.. ?? Ko ih je poslao na zapad? Tata koji je svojim znojem podigao fabriku? Firmu? Ili mu je tara sahranio pobio taj Srpski "sloj" koji je gradio "veliko Srpski hegemonizam..."? E braco toga se podjednako i dan danas boje i Rusi i Zapad a i njihove tatice koje su ih poslale na zapad.. nikome netreba zdrava Srbija zato su predali Crnu Gori siptarskoj mafiji a' la tita Skadar da se Srbija nikad vise ne oppravi. isti igraci isti cilj sasili Frankestajna

Dymitr Ogonowski

15.09.2013. 18:37

@CENAISTINE - Rusi puno rade. Saradnja s Rusijom ne mesa radu. A gde raditi Srbima koji su izgubili rad zbog iskupljenja preduzeca poljskim kapitalom? Ne sva privatizacija losa i strane investicje mogu biti koristne ako investor hoce modernizirati produzece a ne zatvoriti. A u Poljskoj u jednom gradicu oko Varsavi strani kapital je iskupio produzece da bi zatvoriti konkurenciju. A sada ja sam na ovom sajtu je procitao da neki poljskim investor takode je iskupio produzece u Srbiji i Srbi nemaju posla.

Србољуб

15.09.2013. 13:21

Хтели смо ми да живимо боље, али указасмо поверење лопужама и то ће нас коштати, па ћемо изгубити читав 21. век. О како је лепо бити глуп...

Istina je

15.09.2013. 13:26

Nemacka je na ledjima 30 miliona radnika..a mi volimo da pricamo kako smo jaci od svaba ma sta svabe znaju,umesto da cutimo i da radimo,jeli neko nekad cuo nemca da se hvali?

Dymitr Ogonowski

15.09.2013. 15:32

@Istina je - Ja za to da bi napadati na Nemca a ne raditi za njego. Mislim da Srbija mogla bi zahtevati odstete od bande NATO za 1999. A ako odbiju mozda iskoristiti srpskih kriminalca da bi napadali na Nemca, Amerikanca i prozapadnih politicara u zemljama, koji ne postuju integritet Srbije. U Poljskoj mogu da pomognem napadati na poljskih antisrpskih politicara i policajaca (za pomoc poljskoj policji Nemcima protiv Srba na Kosovu).

Voja

15.09.2013. 18:02

@Istina je - Ti idi nadji posao i radi nesto pametno u zivotu sto ce doprineti drustvu. Ne uvlaci nas u vase brljotine sa Nemackom. Poljak...

sMile

15.09.2013. 19:07

@Istina je - Tiho, tiho,, Dimitre, sine Mitre,, da te ne cuju, i da se vrate jos zesci i izudaraju nas na mrtvo ime i prezime,,!! ne cackaj mecku,,!! ;-))

Dymitr Ogonowski

15.09.2013. 21:19

@Istina je - A ja necu da bi zvanicna Srbija se borila s bandom NATO. A hocu da bi srpska deca mirno zila. Ali mislim da mozda iskoristiti srpskih kriminalaca za borbu s bandom NATO.

Dymitr Ogonowski

15.09.2013. 21:22

@Istina je - A Ti imas ime Voja a neces vojnu, ratnu, slavu. Znaci greska da Ti Vojslav. Ja necu da bi Ti se borio s Nemcima za Poljsku. Ovo ja mogu cu uraditi. Ali ne razumem zbog cega kapituliras odnosno KiM?

Dymitr Ogonowski

15.09.2013. 15:23

Ne znam zbog cega Srbija ne zahteva odsteta od bande NATO za unistenje industriji i ljudskih zivota.

neša car

15.09.2013. 16:55

Mali broj radnika ne mora da znači ništa loše. Pod uslovom da imamo uvedenu robotizaciju, jer su roboti jeftiniji od ljudi. Međutim, kod nas robotizacija ne postoji, niti imamo para da uložimo u razvoj i modernizaciju. Naprotiv, mi imamo najviše radnika na opasnim radnim mestima gde bi robote najpre trebalo uvesti. Da podsetim samo na ljude što svake godine ginu razminiravajući terene.

Voja

15.09.2013. 18:00

@neša car - Nikad roboti nece moce da rade razminiravanje kao covek. I u najrazvijenijim zemljama se to radi sa ljudima, sem kad je npr podmetnut eksploziv. Ali trazenje mina, sto je kod nas problem, ce uvek raditi ljudi.

Strale

15.09.2013. 18:40

Što se ne spominje Niš? Industrijsko srce bivše socijalističke republike Srbije, sa svojom mašinskom, duvanskom, tekstilnom i najbitnije elektronskom industrijom koja je nekad sama zapošljavala 23.000 radnika i koja je ponosno radila neku sitnu elektroniku za američku NASA-u? Njega reindustrijalizujte, ima kapaciteta celu državu da iznese ako se odigra pametno...

D€MOKRATA

15.09.2013. 18:43

Ajde šta bre samo kukate?! Pa nama je dobro!!! Moglo bi i gore da bude, nekukajte!!

CENAISTINE

15.09.2013. 22:28

Nama bi verujem najvise pomogao stari dobri (ne ovaj novi) Tajvanski model. Maksimum takes private I korporacione takes su bile oko 10% to bi trebalo konstituciono ustoliciti makar za 40-50 godina, Dinarsku valutu striktno kontrolisati sa zlatnom,i valutnom podlogom. Interesne rate na dugorocne ponude 15 - 20 godina starenja I termina kredita sa sto kompetittivnijim ratama uz minimalno mesanje drzave samo u slucaju nacionalno kriticnih resorsa kao energije, puteve I sl.samo otvorenim bidovanjem.

CENAISTINE

15.09.2013. 23:50

Stititi seljaka reciprocitetom koliko daju oni svojim seljacima za podrsku mleka, sira I sl.. stopirati uvoz podcenjene robe da bi se namerno ugasilo lokalno trziste strogo kontrolisati. Recimo u kanadi kosta proizvod mleka oko 22 centa po litru a kvota drzavne supstitucje je ekstra 50 centi takvo je I nase kostanje po 22 centi po litru ali svo mleko uvozimo iz hrvatske.. nasi kamioni nemaju pristupa njihovom trzistu recimo Srppska najnovija Skanija im nije "po standardu" zabranjena samo u CROC

Dymitr Ogonowski

19.10.2013. 08:26

U nekom smislu srpska industrija ima problemi karakterne za sve postkomunisticke zemlje. U komunizmu je bio socjalnij kriterijum zaposlenosti. Ipak u Srbiji ima jos problem unistenja od strane NATO. Mislim da potrebne su velike odstete od SAD, Nemacke i njegovih saveznika u vezi s napadom 1999. Razumevanje da NATO je kriva takode u smislu polozaja sadasnje srpske privrede je prvi uslov.