Srbija: Konkurentnost nikad slabija

D. M.

05. 09. 2013. u 06:19

Србија: Конкурентност никад слабија
Naša zemlja, prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma, na začelju regiona. Pad zbog loših ekonomskih pokazatelja u 2012. i stanja u infrastrukturi

SRBIJA je ove godine, od 148 zemalja, prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma, na 101. poziciji na listi indeksa globalne konkurentnosti (IGK), što je pad za šest mesta u odnosu na prošlu godinu. Kada se taj rang Srbije posmatra u međunarodnom kontekstu, 101. pozicija nedvosmisleno predstavlja istorijski minimum.

Ove godine, pad se može okarakterisati kao značajan, budući da je ostvarena vrednost na nivou istorijskog minimuma u sedmogodišnjem periodu. Srbija se nalazi na začelju grupe zemalja u regionu.

- Padu Srbije na listi konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma najviše su doprineli loši ekonomski pokazatelji u 2012. i stanje u infrastrukturi - izjavio je Bojan Ristić, saradnik Fondacije za razvoj ekonomske nauke (FREN). - Srbiju je nadole povukao produbljen budžetski deficit, smanjenje nacionalne štednje i povećanje javnog duga. I infrastruktura nas je dosta unazadila. Ali ne ono što smatramo za najveće probleme, kao što su, recimo putevi, već lučka infrastruktura, koja je dosta loše ocenjena, kao i problem sa mobilnom i fiksnom telefonijom.

U FREN-u kažu da bi oprezno trebalo tumačiti ove podatke, ističući da u pojedinim zemljama možda postoji i neopravdan optimizam, dok su realni pokazatelji lošiji nego u Srbiji.

- Neke nacije su više optimistične nego što su zaista dobre, a mi smo prilično kritični prema sebi, tako da je ovo vrlo realna slika - ukazao je Ristić.

PESIMISTI

VREDNOST indeksa globalne konkurentnosti (IGK) formira se na osnovu - “tvrdih” podataka, odnosno onoga što je brojčano merljivo i na osnovu ankete među domaćim top menadžmentom.

- Upravo pesimizam domaćih privrednika, koji je konstantan, Srbiju godinama unazad drži na dosta niskom mestu na listi konkurentnosti - rekao je Ristić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Jabre

05.09.2013. 11:02

@Marko - Pa 12 godina ste glasali za stranke kojima je bio cilj da se uništi industrija i da se živi od malih i srednjih prduzeća. A sad bi Vučić trebao da industrializuje zemlju za jednu godinu i to bez novca.

Srki

05.09.2013. 07:43

Vucic je car! Covek koji je 100 % posten,realan i iskren.Bravo za njega! Napokon Srbija ima coveka koji ispunjava data predizborna obecanja. Imamo nekog na koga mozemo da se oslonimo bez straha.

Jabre

05.09.2013. 08:16

Nemoguće je da je u Srbiji lošija infrastruktura i ekonomija nego u Bosni tamo skoro niko i ne radi izuzev možda najvećih gradova, Još veća glupost je da je u Makedoniji bolje nego u Hrvatskoj a to da je Makedonija blizu Slovenije je najveća glupost. U Sloveniji se ne može ući u kuhinju ili hotel a de se ne nađe neko iz Makedonije.

mkd forever

05.09.2013. 11:22

@Jabre - Makedonija nije ona iz Titove Jugoslavije kad je bile ekspolatisana i pokradena....Sad ne mozete da nam prodajete gjubrad kao televizori EI-NIS ili Traktore IGM i slicna sranja...Budi malo pametan i priznaj

SOS.

05.09.2013. 14:59

@Jabre - Šta Makedonija ima, da Srbija može da je eksploatise i pokrade? Sprzena zemlja ! Ne lupetaj ! Bili ste Titova Makedonija a sada ste Siptarska Makedonija. Neka je takvima kao sto si ti , sa srecom !

Mole

05.09.2013. 16:04

@Jabre - Pokradeni niste a ni eksploatisani. Sraman je ovaj vas komentar. Kad ste bili tako napredni sto ste kupovali tu "djubrad EI Nis i slicno, sta niste zavrnuli rukave i lokalnim mozgovima postavili fabrike za proizvodnju. Mislim da vam je jasno da su vam piperke uvek virile iz ...znate vec cega.

Jabre

05.09.2013. 18:34

@Jabre - Pokradena ? A šta je to ukradeno ? Sami kamenjar i neradnici, plate su vam uplaćivane iz Budžeta Slovenije, Hrvatske i Srbije. Da nije bilo toga bili bi ko Afganistanci.

Ei

06.09.2013. 13:45

@Jabre - Sada ste BJRM, sa većinskim šiptarskim stanovništvom, bez istorije, identiteta, gde vam je glavni izvozni brend topovsko meso u Iraku i Avganistanu. O vašoj kupovini "kvalitetnog" bugarskog naoružanja (koje su bugari hteli da bace u staro gvoždje), priznaću mnogo je bolja solucija nego nekada kupovina Ei Niš televizora.

Miki -Zg

05.09.2013. 08:54

Ako je ovakova konkurentnost i Srbija zauzima 101 .mjesto ,stanje je zabrinjavajuće ,,deprimirajuće-alarmantno.Ovdje ima više kriterija i stavki ,a konačna ocjena katastrofalna.Nije u pitanju samo pesimizam menadžera ,već cjelokupno stanje i podaci u privredi.