Tržišna cena struje za dve-tri godine

Tanjug

04. 09. 2013. u 14:24

Predstavnik Agencije za energetiku Goran Tanić izjavio je da bi za dve do tri godine cena struje trebalo da dostigne tržišnu, koja bi u ovom trenutku bila za 20 do 30 odsto veća od važeće

Cena struje u Srbiji za dve do tri godine treba da dostigne tržišnu koja bi, da se sada uradi korekcija, bila veća za 20 do 30 odsto od trenutne cene električne energije, izjavio je danas predstavnik Agencije za energetiku Goran Tanić.

On nije mogao da precizira koliko će tačno to poskupljenje biti, ali je dodao da je dostizanje ekonomskog nivoa cene struje predviđeno Strategijom razvoja energetike Srbije do 2025. godine.

Tanić je naglasio da je sadašnja cena struje ispod održivog i razvojnog nivoa i zato je neophodno da ona poraste ili će biti ugrožene investicije Elektroprivrede Srbije i izgradnja novih elektrana, koje su neophodne za energetsku bezbednost zemlje.

Tanić je, na skupu o obnovljivim izvorima energije, napomenuo da je pre dostizanja ekonomskog nivoa cene struje, u Srbiji potrebno izmestiti socijalnu komponentu iz energetskog sektora i da je vlada zato donela Uredbu o energetski zaštićenom potrošaču, koja će biti izmenjena do kraja ove godine.

Kada je reč o ceni struje, potrebno je da se prvo zaštite socijalno ugroženi slojevi stanovništva, ali i da se obezbedi ona cena koja generiše profit elektroenergetskoj kompaniji, što će omogućiti i punjenje "rupa u budžetu", kazao je Tanić.

Zbog toga je i državi u interesu da raste cena struje, kazao je on i podsetio da cene struje za velike industrijske potrošače od početka ove godine više nisu regulisane, već tržišne.

Od sledeće godine će liberalizacija tržišta električne enrgije i tržišne cene važiti i za potrošače na srednjem naponu, a od 2015. i za male potrošače i građane, ukoliko to budu želeli, podsetio je Tanić.

On je ukazao da su cene gasa u Srbiji, posle najnovijeg septembarskog poskupljenja, približne tržišnim i cenama u regionu i Evropi, ali da još ima prostora za racionalizaciju troškova Srbijagasa, što utiče na sniženje cena gasa, na čemu će Agencija ubuduće raditi.

Cena struje u Srbiji, koja je od avgusta porasla za oko 11 odsto odsto za domaćinstva i 12,8 odsto za privredu, i dalje je među najnižim u regionu i Evropi. Nakon poskupljenja prosečna cena struje bez PDV-a za domaćinstva iznosi 6,14 dinara (5,35 evrocenti) po kilovat-času, a za industriju 5,85 dinara (5,09 evrocenti) za kilovat-čas. Gas je poskupeo od 1. septembra 4,4 odsto i košta 46,3 dinara po kubnom metru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Tako je to

04.09.2013. 15:46

Kada se od jedinstvenog EPS nakote raznorazna drustva. EMS, Snabdevanje, a ima ih jos podosta. Naravno da tako rascepkana firma ima gubitke.

Budjoni

04.09.2013. 16:41

Tako treba. Ozbiljna neka Vlada ! Kako su krenuli sa reformama za 2-3 godine imacemo 2-3 puta vecu platu i penziju pa ce struja biti sitan trosak !

sns androidi sta cekate?

04.09.2013. 17:03

Hajmo bar 100 komentara hvalospeva na poskupljenja struje i velicanja vodje.

Kole

04.09.2013. 23:11

@sns androidi sta cekate? - Ubedjeni smo da ce uz pametno vodjstvo Vucica i ostalih drugova, napredak svakim danom biti sve osetniji. Konacno razumna politika, koja ce dati izuzetno kvalitetne rezultate.

Uskokovic

04.09.2013. 17:05

Sam pogled na sliku uz ovaj tekst,govori nam o stanju u EDS.Ima ovde tri različite vrste brojila, i plus uklopnik za prebacivanje na jeftinu-skupu tarifu.Onaj najmanji strujomer je za hodničko svetlo.A to će se srediti na Sveti Nikad,a možda i do svetoga Živka.

Dejan

04.09.2013. 17:38

@Uskokovic - Nije to "trržišna cena" jer cena struje i sada pokriva troškove EPS-a sa hiljadama suvišnih partijskih kadrova nego je to cena koja će mnogo para upumpati u budžet pa da i u buduće mogu da se finansiraju partijski kadrovi i ostali promašaji bivših i sadašnjih vlasti.